Ο Ερντογάν φτάνει τον Τραμπ στα όριά του: Ξεκίνησε η κατασκευή των θέσεων για τους S400




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, προκαλεί ξανά τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ αλλά και όλο το αμερικανικό στρατιωτικό κατεστήμενο, εντείνοντας την κρίση που υποβόσκει στις τουρκοαμερικανικές σχέσεις.

Η αμερικανική κυβέρνηση είναι στο στάδιο που εξετάζει όλες τις επιλογές της, με πιο πιθανή τη ρήξη, παρά το γεγονός ότι συνεχίζεται η προσπάθεια για να βρεθεί μία “λύση” που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές, κάτι που αυτή τη στιγμή είναι δύνατο, καθώς καμία εκ των δύο πλευρών δεν έχει υποχωρήσει, ούτε δείχνει διάθεση να υποχωρήσει, από τις θέσεις της.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει αποφασίσει να επιβάλει σκληρές κυρώσεις εάν η Τουρκία δεν ακυρώσει την αγορά των ρωσικών S-400 και θα αναστείλει την πώληση των αμερικανικών μαχητικών F-35.

Όπως έγινε γνωστό, η Τουρκία ξεκίνησε τις διαδικασίες κατασκευής της περιοχής όπου θα τοποθετηθούν οι συστοιχίες των αντιαεροπορικών πυραύλων S-400 παρά τις προειδοποιήσεις από τις ΗΠΑ να μην αγοράσουν τους ρωσικούς πυραύλους, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει από πρώτο χέρι μια αναφορά των μυστικών υπηρεσιών που ασχολείται με το μείζον αυτό θέμα.

Την αποκάλυψη έκανε το τηλεοπτικό δίκτυο CNBC σε ρεπορτάζ της Amanda Macias.

  • Η έκθεση, συντάχθηκε, πριν από έναν μήνα και περιλαμβάνει δορυφορική φωτογραφία από μια εγκατάσταση εκτοξεύσεων καθώς και καταφύγια, σύμφωνα με την πηγή, που μίλησε υπό το καθεστώς ανωνυμίας. Η νέα αυτή κατασκευή που εντόπισαν οι δορυφόροι ταιριάζει απόλυτα σε αυτές που εγκαθίστανται S-400, υπογραμμίζει η πηγή.

Η Άγκυρα έχει υπογράψει τη σχετική συμφωνία με τη Μόσχα για την προμήθεια των S-400 από το 2017 και υπολογίζεται ότι η αγορά θα κοστίσει περί τα 2.5 δις. δολάρια. Το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα θεωρείται πως έχει μεγαλύτερη εμβέλεια από το THAAD των ΗΠΑ και κοστίζει λιγότερο, ενώ εκτός απροόπτου η Άγκυρα θα παραλάβει τους πυραύλους το 2019 και θα είναι ετοιμοπόλεμο το 2020.

Η Τουρκία ωστόσο είναι και εταίρος στο πρόγραμμα κατασκευής των F-35 και η αγορά των S-400 έχει προκαλέσει αντιδράσεις τόσο στις ΗΠΑ όσο και στους κόλπους του ΝΑΤΟ μιας και δεν αποκλείεται η Μόσχα να αποκτήσει μέσω του πυραυλικού της συστήματος κρίσιμες πληροφορίες για τα δυτικά μαχητικά και κυρίως τα F-35, τονίζεται στο δημοσίευμα.

Ωστόσο οι ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας που περιλαμβάνουν και το φλέγον ζήτημα του πάστορα Άντριου Μπράνσον φαίνεται πως θα έχουν ως αποτέλεσμα ακόμη και τη ματαίωση της αγοράς των αεροσκαφών F-35.

Πληροφορίες από: CNBC – 

Θα συντρίψουμε την επίθεση κατά της λίρας και θα πάρουμε τους S-400, κομπάζει ο Ερντογάν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: