Ο Ερντογάν ετοιμάζει “σφήνα” στα ρωσικά σχέδια: Κατεβάζει πρόταση για εκεχειρία στον Ιντλίμπ




Τρεις προτάσεις αναμένεται να υποβάλει ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατά τη σημερινή τριμερή συνάντηση για το Ίντλιμπ που πραγματοποιείται σήμερα στην Τεχεράνη με τη συμμετοχή και του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Ιρανού Προέδρου Χασάν Ρουχανί.

Σύμφωνα με την τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Σαμπάχ, η Άγκυρα έκανε μια περιεκτική εργασία πριν την τριμερή και θα θέσει στο τραπέζι τρία ζητήματα.

Πρώτον, “να διατηρηθεί η κατάπαυση του πυρός στο Ίντλιμπ και γενικότερα στη Συρία και να συνεχιστεί η διαδικασία Αστάνα”.
Δεύτερον, “το συριακό καθεστώς να τερματίσει τις επιθέσεις του στο Ίντλιμπ οι οποίες αγνοούν την ύπαρξη του απλών πολιτών εκεί”.
Τρίτον, “να εξολοθρευτεί ο κίνδυνος που δημιουργεί η οργάνωση των Κούρδων στην Συρία YPG η οποία εγκαταστάθηκε ανατολικά του Ευφράτη όπου βρίσκονται οι πηγές νερού και ενέργειας”.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι Τούρκος Πρόεδρος θα τονίσει ότι στην περίπτωση που γίνει ευρεία στρατιωτική επιχείρηση στο Ίντλιμπ εκατομμύρια άνθρωποι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη Συρία και αυτό θα επηρεάσει κυρίως την Τουρκία. Θα ζητήσει να ληφθούν μέτρα ώστε να αποτραπεί μια νέα προσφυγική κρίση.

Πάντως ο γόρδιος δεσμός αναμένεται να λυθεί, εάν λυθεί, στη διμερή συνάντηση που θα έχουν πριν την τριμερή ο Τούρκος Πρόεδρος με τον Ρώσο ομόλογό του στην Τεχεράνη. Ο Τούρκος Πρόεδρος είχε δηλώσει ότι “εδώ ζουν 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι. Οι ΗΠΑ ρίχνουν το μπαλάκι στη Ρωσία και η Ρωσία στις ΗΠΑ. Αλλά ο Αλλάχ να μην το δείξει, αν εδώ αρχίσουν να ρίχνουν πυραύλους θα γίνει μεγάλη σφαγή”.

Κάτι δεν πάει ξαφνικά καλά με τη “φιλία” του Πούτιν και του Ερντογάν: Πως επηρεάζεται η Ελλάδα


ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου
Τουρκία/Κωνσταντινούπολη
07/09/2018 12:04

Κάτι δεν πάει ξαφνικά καλά με τη “φιλία” του Πούτιν και του Ερντογάν: Πως επηρεάζεται η Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: