O εμπαιγμός με το εμπόριο από τα κατεχόμενα: Ευθύνεται η κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη




Του ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ

Με τόσους επικοινωνιολόγους στο Προεδρικό Μέγαρο (της Κύπρου) για να διαμορφώνουν ευνοϊκά την κοινή γνώμη (αντί για επιστήμονες σε ουσιαστικά θέματα), επικρατεί σιωπή. Ως υποψήφιος Πρόεδρος ο Νίκος Αναστασιάδης επέμενε ότι η νομοθεσία για προστασία των καταθέσεων μέχρι  €100.000 δεν ίσχυε το 2013, αλλά τέθηκε σε ισχύ το 2016 (δικαιολογώντας την συμπερίληψη εγγυημένων καταθέσεων στο κούρεμα που πρότεινε).

Η Ευρωπαϊκή Ένωση το θέτει απλά:

  • «Τα σημαντικότερα στοιχεία …περί των συστημάτων εγγύησης των καταθέσεων  (Οδηγία 94/19/ΕΚ) τροποποιήθηκαν το 2009… [οπόταν] το επίπεδο κάλυψης αυξήθηκε … σε 100.000 ευρώ.»

Η Κύπρος εναρμονίστηκε στις 24/7/2009 με τις ψήφους του ΔΗΣΥ και επικεφαλή το κ. Αναστασιάδη, που ως υποψήφιος Πρόεδρος το 2018 «ανακάλυψε» ότι δεν υπήρχε η σχετική νομοθετική προστασία το 2013. Οι μόνοι που επιμένουν πλέον στο πιο πάνω είναι μερικές γραφικές φωνές (οι εκάστοτε «χρήσιμοι ηλίθιοι» της Ιστορίας) που τυφλωμένοι από κομματικό φανατισμό οργίζονται ενάντια στην αλήθεια αντί ενάντια στους πλάνους.

Πρόσφατα, πρόκυψε άλλη μια ματσαράγκα που ανατρέπει τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής. Ξεκαθαρίζουμε ότι με την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν (24 Απριλίου 2004) από την συντριπτική πλειοψηφία του κυπριακού ελληνισμού, το Συμβούλιο της ΕΕ αποφάσισε (26 Απριλίου 2004) «τον τερματισμό της απομόνωσης της Τουρκοκυπριακής κοινότητας» με προώθηση Κανονισμών που ανέλαβε να διαμορφώσει η Ευρ. Επιτροπή για σκοπούς «οικονομικής ολοκλήρωσης».

  • Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν ήταν πλήρες μέλος της ΕΕ (έγινε σε μερικές μέρες, 1/5/2004) και δεν μπορούσε να φρενάρει την απόφαση. Έτσι επιβλήθηκαν δύο Κανονισμοί για τα κατεχόμενα (εμπόριο και χρηματοδοτική βοήθεια).

Οι Κανονισμοί της ΕΕ αξιολογούνται ώστε προβλήματα που ανακύπτουν να διορθώνονται ή ακυρώνονται μέσω της Ευρ. Επιτροπής, ενώ κάποια κράτη, μετά από προετοιμασία, προσφεύγουν στο Δικαστήριο με επίκληση συνήθως της Συνθήκης της ΕΕ ή νομολογίας (π.χ. προστασία δημόσιας υγείας, πάταξη αθέμιτου ανταγωνισμού κ.ά.). Η Συνθήκη επικρατεί κάθε Κανονισμού και πολλά κράτη κερδίζουν.

Η κυπριακή Κυβέρνηση μπορεί να θέσει θέμα δυσλειτουργικότητας, να επικαλεστεί εξαιρέσεις της Συνθήκης για ακύρωση ή προσαρμογή του Κανονισμού για το εμπόριο από τα κατεχόμενα ή να τον τηρήσει πιστά. Ενδεικτικά, δεκάδες τόνοι φθαρτών και φρούτων διοχετεύονται στις ελεύθερες περιοχές για κατανάλωση χωρίς ένδειξη χώρου προέλευσης και όνομα παραγωγού σε κάθε κασόνι, αν και υποχρεωτικό για ενημέρωση του καταναλωτή.

  • Από το 2016, δεν υποβλήθηκε οποιοδήποτε παράπονο/καταγγελία στην ετήσια αξιολόγηση. Στην τελευταία χρονιά, η Κυβέρνηση υπέβαλε καταγγελία, την οποία υπέβαλα πριν ένα χρόνο, με στοιχεία του Κρατικού Χημείου της Κύπρου που αποδείκνυαν τις ψευδείς πιστοποιήσεις του Τ/κ Εμπορικού Επιμελητηρίου. Η Κυβέρνηση δεν υπέβαλε τα στοιχεία όταν τα είχε. Τα υπέβαλε ένα χρόνο αργότερα, μετά που είχα ήδη δημοσιοποιήσει τον εμπαιγμό σε δημοσιογραφική διάσκεψη.

Σήμερα, ο εμπαιγμός συνεχίζεται για τα  καύσιμα. Το αρμόδιο κρατικό Τμήμα -κατόπιν γνωμάτευσης του Γεν. Εισαγγελέα- εφάρμοσε τον Κανονισμό απαγορεύοντας αγορά καυσίμων από τα κατεχόμενα για εμπορικούς σκοπούς. Μερικές μέρες αργότερα, το Προεδρικό ακύρωσε την απόφαση, ξεχαρβαλώνοντας τον Κανονισμό.

Κώστας Μαυρίδης είναι Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ (S&D) – [email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Είναι τώρα η ευκαιρία του Αναστασιάδη να αλλάξει το παιχνίδι και να πετύχει σωστή λύση

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: