Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Αποστολάκης, άσκησε κριτική στον Τούρκο ομόλογό του από το πρώτο τετ α τετ




ΡΕΠΟΡΤΑΖ: HELLAS JOURNAL

Δεν άφησε κανένα περιθώριο ο Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης στο νέο Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας Στρατηγό Yasar Guler για τα όσα καταγράφονται καθημερινά στο Αιγαίο, κυρίως στον αέρα, αλλά και τη θάλασσα.

Μπορεί να ήταν η πρώτη τους τετ α τετ συνάντηση, καθώς ο Χουλουσί Ακάρ είναι πλέον υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, παρ όλα αυτά ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, τόνισε προς τον Στρατηγό Guler πως η Τουρκία οφείλει να τερματίσει την παραβατική συμπεριφορά των Ενόπλων της Δυνάμεων στο Αιγαίο, ενώ ο Έλληνας Ναύαρχος απαίτησε τον άμεσο περιορισμό των μεταναστευτικών ροών προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τον Έβρο.

Η επαφή του Α/ΓΕΕΘΑ με τον Τούρκο Αρχηγό, ξεκίνησε με “μίνι ναυμαχία” και “προειδοποιητικά πυρά” από τον Έλληνα Ναύαρχο καθώς στη Νατοϊκή άσκηση Μπλε Φάλαινα που έχει σχεδιάσει η Τουρκία, έχουν συμπεριληφθεί τμήματα που βρίσκονται εντός FIR Αθηνών και ουσιαστικά θέλουν να δείξουν πως αυτά τα κομμάτια είναι υπό τον έλεγχο της Άγκυρας.

Ο Ναύαρχος Αποστολάκης άμεσα αντέδρασε και σαν πρώτη κίνηση διαμαρτυρίας ήταν να δώσει εντολή να αποσυρθεί η Ελληνική φρεγάτα που συμμετέχει στη Νατοϊκή άσκηση μαζί με άλλες 8 χώρες.

Η συνάντηση των δυο ανδρών έγινε πριν από λίγες ώρες στο περιθώριο της συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, σε επίπεδο Αρχηγων Γενικών Επιτελείων Ενόπλων Δυνάμεων που διεξήχθη στην πρωτεύουσα της Πολωνίας την Βαρσοβία.

Ο Ναύαρχος Αποστολάκης είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και να συζητήσει θέματα κοινού ενδιαφέροντος και με τον Ανώτατο Διοικητή των δυνάμεων της Συμμαχίας στην Ευρώπη Στρατηγό Curtis Scaparroti, ο οποίος να σημειώσουμε κατά την ομιλία του στο Αμερικανικό Κογκρέσο πριν από περίπου έναν χρόνο είχε υπογραμμίσει ότι θεωρεί πως η Τουρκία διολισθαίνει στον απολυταρχισμό.
Οι δυο άνδρες συζήτησαν τις συνεχείς συνεργασίες που υπάρχουν με τις Νατοϊκές δυνάμεις αλλά και τη συνεχώς αναπτυσσόμενη συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Ευάγγελος Αποστολάκης συναντήθηκε επιπλέον και με τον Ανώτατο Διοικητή Μετασχηματισμού της Συμμαχίας, Στρατηγό Andre Lanata και τον Πρόεδρο της Στρατιωτικής επιτροπής ΝΑΤΟ, Air Chief Marshal Sir Stuart Peach.

Οι Ελληνικές θέσεις στη σύνοδο Α ΓΕΕΘΑ της Βαρσοβίας

Η αντιμετώπιση ευρέως φάσματος και υψηλής πολυπλοκότητας αναδυόμενων προκλήσεων, καθιστά ως επιτακτική ανάγκη για τη Συμμαχία την ανάπτυξη συνεργειών με περιφερειακούς και διεθνείς δρώντες επισήμανε με ιδιαίτερο νόημα ο Ναύαρχος Αποστολάκης, άλλωστε η χώρα μας μπορεί να θεωρηθεί πρωτοπόρος σε τέτοιου είδους συνεργασίες.

Επιπλέον ο Έλληνας Αρχηγός σημείωσε πως η περαιτέρω ενεργός αξιοποίηση των εκπαιδευτικών οντοτήτων της Συμμαχίας (NATO Defence College, NATO Maritime Interdiction Operational Training Center, Multinational Peace Support Operations Training Center, Centers of Excellence) θα συνδράμει αποφασιστικά στην προαγωγή των συνεργατικών δράσεων και πρωτοβουλιών της Συμμαχίας.

Ο επιμερισμός των επιχειρησιακών απαιτήσεων και η εξοικονόμηση πόρων, δύναται να επιτευχθεί με υψηλότερη συνοχή μεταξύ ΝΑΤΟ – ΕΕ – ΟΗΕ και έτερων διεθνών συνασπισμών και πρωτοβουλιών, κυρίως στους τομείς της Διαχείρισης Κρίσεων και της Συνεργατικής Ασφάλειας.

Ο Ναύαρχος Αποστολάκης τόνισε τη συνεργασία μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ, που θα επιτρέψει τη βέλτιστη αξιοποίηση των μέσων και δυνατοτήτων των δύο Οργανισμών, εφόσον εξετάζεται υπό το πρίσμα συμπληρωματικότητας (complementarity) και αποφυγής επικάλυψης προσπάθειας (duplication of effort).Στις Ελληνικές θέσεις τονίστηκε επίσης πως η προσαρμογή της δομής διοίκησης (Command Structure) της Συμμαχίας πρέπει να ανταποκρίνεται στις δυνατότητες των κρατών-μελών για συνεισφορά και σε κάθε περίπτωση να συμβαδίζει με τη δομή δυνάμεων (Force Structure).

Η ατζέντα της συνόδου των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ

Οι επιχειρησιακές δράσεις της συμμαχίας ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων Η συμβολή της Στρατιωτικής Επιτροπής στην εκπόνηση της Πολιτικής Οδηγίας ‘’Political Guidance 2019” και στη διαμόρφωση του “NATO’s Military Strategy”.

Σημαντική ήταν η συζήτηση που διεξήχθη για να εξεταστούν οι διαδικασίες ετοιμότητας (Readiness), ανταπόκρισης (Responsiveness) και ενίσχυσης (Reinforcement) του στρατιωτικού σκέλους της Συμμαχίας.

Επίσης ανάμεσα στα θέματα ήταν και ο εκσυγχρονισμός και η αναπροσαρμογή της δομής διοίκησης και λειτουργίας του ΝΑΤΟ.
Οι Αρχηγοί είχαν την ευκαιρία να εργαστούν πάνω στην προετοιμασία της προσεχούς συνόδου, σε επίπεδο Υπουργών Άμυνας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: