Νέο τσουνάμι δασμών του Τραμπ εναντίον της Κίνας: Παρά τον σεβασμό και αγάπη στον Σι!




Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, προχώρησε στην ανακοίνωση της επιβολής νέων δασμών στις κινεζικές εισαγωγές, ύψους 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δίνοντας σχετικές οδηγίες στον εμπορικό αντιπρόσωπο των ΗΠΑ, σε μια κίνηση που ασφαλώς κλιμακώνει επικίνδυνα τον εμπορικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο, δηλαδή ανάμεσα στις δυο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου… 

Οι κυρώσεις θα τεθούν σε ισχύ στις 24 Σεπτεμβρίου και μέχρι το τέλος του έτους θα αντιστοιχούν σε επιβάρυνση της τάξεως του 10%, αλλά εάν δεν μεσολαβήσει κάποια συμφωνία, οι δασμοί θα αυξηθούν στο 25%! Η διαπραγματευτική στόχευση του Αμερικανού προέδρου είναι πασιφανής…

Ωστόσο, αυτό που είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό στη στρατηγική του Τραμπ, είναι η ανακοίνωση επιβολής νέου γύρου δασμών σε εισαγωγές εμπορευμάτων από την Κίνα ύψους 267 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε περίπτωση που οι Κινέζοι ανταποδώσουν το αμερικανικό πλήγμα, ενώ πρακτικά το συνολικό ποσό των δασμών, θα έχει ξεπεράσει το σύνολο των κινεζικών εξαγωγών στις ΗΠΑ!

Η αμερικανική πολιτική αρθρώνεται γύρω από το άρθρο 301 του εμπορικού νόμου των ΗΠΑ. Οι Κινέζοι κατηγορούνται ότι μετέρχονται αθέμιτων και άδικων εμπορικών πρακτικών, συμπεριλαμβανομένων του μη σεβασμού πνευματικών δικαιωμάτων, αλλά και την κλοπή τεχνολογίας (βιομηχανική κατασκοπεία)!

Αυτές οι πρακτικές, είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, συνιστούν μεγάλη απειλή για τη μακροπρόθεσμη υγεία της αμερικανικής οικονομίας και τη συνολική ευημερία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι Κινέζοι βρίσκονται σε δύσκολη θέση, καθώς δεσμεύθηκαν να λάβουν μέτρα ανταπόδοσης, όμως πλέον γνωρίζουν ότι θα επιβληθούν βαρύτατοι δασμοί σε ό,τι έχει απομείνει εκτός, εάν το πράξουν.

Ό,τι και να του καταλογίζει κανείς, αυτό που είναι σαφές, είναι ότι γνωρίζει πώς να αξιοποιεί τα «όπλα» των ΗΠΑ για να στριμώξει τους αντιπάλους του, με στόχο αν όχι να τους καθυποτάξει, να «ρυθμίσει» τη συμπεριφορά τους, με τρόπο ευνοϊκό για τα αμερικανικά συμφέροντα.

Ανώτερα στελέχη του Λευκού Οίκου, δήλωσαν ότι επί ένα έτος απηύθυναν εκκλήσεις στους Κινέζους να διορθώσουν αυτά τα «συστημικά προβλήματα» που βλάπτουν τις αμερικανικές εταιρίες και τους εργαζομένους τους, όμως μέχρι στιγμής δεν αναλήφθηκαν πρωτοβουλίες.

Επίσης, ενδιαφέρον έχει το ότι παρά την πρόσκληση του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, προς τον Κινέζο αντιπρόεδρο Λίου Χε για έναν νέο γύρο εμπορικών συνομιλιών – διαπραγματεύσεων και την καταρχήν έκφραση ικανοποίησης από το Πεκίνο, δεν είναι γνωστό εάν τέτοιος γύρος θα διεξαχθεί. Οι ΗΠΑ τουλάχιστον δεν επιβεβαιώνουν.

Ο Τραμπ όμως, έστειλε μήνυμα προς τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Ζινπίνγκ, εκφράζοντας την ελπίδα η κατάσταση να εξομαλυνθεί και το πρόβλημα να επιλυθεί σε συνάντηση των δυο, προσθέτοντας μάλιστα ότι τρέφει βαθύ σεβασμό… και αγάπη (for whom I have great respect and affection)!

Η κυβέρνηση της Κίνας συνεδριάζει εκτάκτως για να αντιμετωπίσει τους δασμούς του Τραμπ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: