Να κατοχυρωθούν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, σημείωσε από το Κιλκίς ο Κουτσούμπας




«Ο λαός πρέπει να συσπειρωθεί, να ενισχύσει το ΚΚΕ» τόνισε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, απευθυνόμενος σε εργαζόμενους της βιομηχανίας ζυμαρικών «Eurimac» στη Βιομηχανική Περιοχή του Κιλκίς, το μεσημέρι, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια της ΔΕΘ.

«Ζητήματα, όπως, είναι οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, οι οποίες πρέπει να κατοχυρωθούν, ο μισθός, οι συντάξεις να αυξηθούν, πρέπει να είναι στο επίκεντρο» είπε ο γενικός γραμματέας του ΚΚE.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ υποστήριξε ότι παρότι «τελείωσε βέβαια η περίοδος του τρίτου προγράμματος», όμως, «μπαίνουμε ουσιαστικά σε ένα μεταμνημονιακό μνημόνιο», όπου «θα εξακολουθεί να υπάρχει εποπτεία, επιτηρήσεις» και ενώ «κρατιέται στο ακέραιο και με αυτή την κυβέρνηση όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο, οι δυσβάσταχτοι φόροι για τα λαϊκά στρώματα».

Ο κ. Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ ασκεί κριτική στη λογική της κυβέρνησης που λέει «σου παίρνω δέκα και σου δίνω ένα, όταν πάνε καλά τα δημοσιονομικά δεδομένα, ή όταν έχουμε πλεόνασμα, το “ματωμένο” πλεόνασμα, να είσαι και ικανοποιημένος και να λες κι ευχαριστώ”».

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ ανέφερε ότι το δεύτερο μεγάλο ζήτημα είναι οι κοινωνικές υποδομές και οι κοινωνικές υπηρεσίες, αλλά και ο μισθός, η σύμβαση, «οι εργασιακές σχέσεις που έχουν γίνει “λάστιχο” στις περισσότερες επιχειρήσεις» και ζητήματα καθημερινότητας , όπως, η περίθαλψη, το φτηνό φάρμακο, η ανατροφή και η μόρφωση των παιδιών, από τον παιδικό σταθμό ως το πανεπιστήμιο, κ.α.. Αναφέρθηκε, επίσης, στα θύματα των πυρκαγιών και των πλημμυρών, στην ανάγκη πρόληψης για τους σεισμούς, τονίζοντας ότι «το κράτος πρέπει να προστατεύει να μη χάνονται ανθρώπινες ζωές» και πρόσθεσε:

«Αυτά τα ζητήματα το ΚΚΕ τα προτάσσει, τα διεκδικεί και στη Βουλή, στην Ευρωβουλή, γιατί θεωρεί ότι πρέπει να είναι χρηματοδοτούμενα προγράμματα κι όχι με τη λογική της ΕΕ που όταν της λες “φτιάξε ένα αντιπλημμυρικό έργο ή χρηματοδότησέ το”, λέει “δεν το εντάσσω, γιατί δεν έχει κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους».

Σε ότι αφορά την γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή ο κ. Κουτσούμπας υποστήριξε ότι «μπαίνει σε κίνδυνο ο ελληνικός λαός, η νεολαία» από πιθανά σχέδια «εμπλοκής της χώρας σε περιπέτειες αλλαγής συνόρων, πολεμικής εμπλοκής στην ευρύτερη περιοχή», όπου οξύνεται ο ανταγωνισμός ισχυρών και περιφερειακών δυνάμεων για τα συμφέροντά τους.

«Εκεί εντάσσεται και η συμφωνία των Πρεσπών, όπου το κύριο δεν είναι το όνομα, αλλά όλα τα υπόλοιπα στοιχεία των αλυτρωτισμών, που υπάρχουν στο Σύνταγμα και κυρίως ότι η επιλογή αυτή έγινε για να μπει η γειτονική χώρα στο ΝΑΤΟ. Το ΚΚΕ θεωρεί ότι το ΝΑΤΟ είναι παράγοντας αποσταθεροποίησης και μ’ αυτή την έννοια θα καταψηφίσει στη Βουλή όταν έρθει η συμφωνία».

Ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι ο «πλούτος πρέπει να ανήκει σε αυτούς που τον παράγουν, τους εργαζόμενους, άρα πρέπει να είναι κοινωνική ιδιοκτησία» και ότι «αυτό είναι ένα σύστημα ξεπερασμένο που έχει φάει τα ψωμιά του». Αναφέρθηκε στην πρόταση του ΚΚΕ για μια «νέα κοινωνική οργάνωση και στην οικονομία και τις υπηρεσίες και στην πολιτική ζωή του τόπου, όπου ο λαός πραγματικά θα είναι στην εξουσία».

«Γιατί με ημίμετρα και με αλλαγές, ένα θα καταφέρνει με τους αγώνες και μετά θα το παίρνουν πάλι πίσω, για να αυγατίζουν τα κέρδη ορισμένων ομίλων» είπε ο κ. Κουτσούμπας και πρόσθεσε:

«Ο λαός πρέπει να κρατηθεί μακριά από λογικές που γνωρίσαμε στο παρελθόν, ενός κάλπικου διπολισμού, διλημμάτων “δεξιά – αντιδεξιά”, “ΣΥΡΙΖΑ – αντιΣΥΡΙΖΑ”, “πρόοδος – συντήρηση”, αυτά είναι ξεπερασμένα, είναι κάλπικα διλήμματα. Το πραγματικό δίλημμα είναι, αν πραγματικά οδηγείς σε ανάπτυξη σε όφελος του λαού, υπηρετείς το συμφέρον της πλειοψηφίας του λαού ή αν υπηρετείς μόνο το συμφέρον κάποιων ομίλων ή κάποιων ξένων “εταίρων” που τους επιλέγεις για να κάνουν τη δουλειά τους στη χώρα σου» είπε ο κ. Κουτσούμπας.

«Από αυτή τη σκοπιά, ο λαός πρέπει να συσπειρωθεί, να ενισχύσει το ΚΚΕ» είπε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ.

13/09/2018 22:43
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: