Να γίνουν μέτοχοι των επιχειρήσεων οι εργαζόμενοι προτείνουν οι Εργατικοί στο εκλογικό πρόγραμμα




Εθνικοποιήσεις, παραχώρηση από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις ενός μέρους του κεφαλαίου τους στους εργαζομένους τους: το Εργατικό Κόμμα, το μεγαλύτερο της βρετανικής αντιπολίτευσης, παρουσίασε σήμερα ένα πολύ αριστερό οικονομικό πρόγραμμα στη διάρκεια του συνεδρίου του στο Λίβερπουλ (βορειοδυτική Αγγλία).

Η «αληθινή βιομηχανική δημοκρατία καταφθάνει» δήλωσε παρουσιάζοντας αυτές τις προτάσεις ο υπεύθυνος των Εργατικών για τα οικονομικά ζητήματα, ο Τζον Μακντόνελ, ο οποίος φημίζεται ως ακόμη πιο αριστερός από τον ηγέτη του κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν, επίσης υποστηρικτή της ριζοσπαστικής αριστεράς.

Αν έρθουν στην εξουσία, οι βρετανοί Εργατικοί επιθυμούν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις να παραχωρήσουν μέχρι το 10% του κεφαλαίου τους στους εργαζομένους τους, που θα μπορούν στη συνέχεια να παίρνουν μερίσματα. Η πρόταση αυτή θα εφαρμοστεί στις επιχειρήσεις που αριθμούν το λιγότερο 250 μισθωτούς, πράγμα που θα τους επιτρέψει να παίρνουν έως 500 στερλίνες (557 ευρώ) τον χρόνο.

Αυτή «η συμμετοχή θα δώσει στους εργαζομένους τα ίδια δικαιώματα που έχουν οι άλλοι μέτοχοι και θα τους επιτρέψει να έχουν λόγο στη στρατηγική της επιχείρησής τους», εκτιμά ο Τζον Μακντόνελ.

Η πρόταση αυτή διατυπώθηκε ως απάντηση στη στασιμότητα των εισοδημάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα οποία παραμένουν ελαφρώς κατώτερα εκείνων που υπήρχαν πριν από τη διεθνή οικονομική κρίση του 2008-2009.

Ο αξιωματούχος των Εργατικών τάχθηκε επίσης υπέρ ενός κύματος εθνικοποιήσεων στους τομείς των σιδηροδρόμων, των υδάτων, της ενέργειας και των ταχυδρομικών υπηρεσιών.

«Ορισμένες εφημερίδες λένε πως οι ψηφοφόροι τρομάζουν από τις εθνικοποιήσεις. Όμως έχουν άδικο (…) Στη μια δημοσκόπηση μετά την άλλη, η δημόσια ιδιοκτησία έχει αποδείξει τη δημοτικότητά της», είπε. «Ο κόσμος έχει απαυδήσει να καταληστεύεται από την ιδιωτικοποίηση», επέμεινε την ώρα που η συζήτηση για την επανεθνικοποίηση ορισμένων κομματιών της οικονομίας επανέρχεται τακτικά στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αντιδρώντας στις ανακοινώσεις του Εργατικού Κόμματος, η εργοδοτική ένωση CBI κατήγγειλε τα μέτρα ως αντιπαραγωγικά. «Η υπαγόρευσή τους να γίνουν μέτοχοι οι μισθωτοί το μόνο που θα επιτύχει είναι να ενθαρρύνει τους επενδυτές να ετοιμάσουν τις βαλίτσες τους για να φύγουν (…). Όταν οι επενδύσεις μειώνονται, η παραγωγικότητα και οι μισθοί μειώνονται επίσης», δήλωσε η γενική διευθύντρια της CBI Κάρολιν Φέρμπερν.

Το Εργατικό Κόμμα έρχεται στήθος με στήθος στις δημοσκοπήσεις με το Συντηρητικό Κόμμα της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι και το συνέδριό του θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη με την ομιλία του Τζέρεμι Κόρμπιν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
24/09/2018 17:08

Αισιόδοξος πως θα υπάρξει συμφωνία για το Brexit δηλώνει ο αρμόδιος Βρετανός υπουργός

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: