Μικρή η διαφορά μεταξύ του “ναι” και του “όχι” σύμφωνα με δημοσκόπηση στα Σκόπια




Δώδεκα ημέρες απομένουν για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ για τη συμφωνία των Πρεσπών και σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Market Vision για λογαριασμό της σκοπιανής ιστοσελίδας Mkd.mk προηγείται το «ναι» με μικρή διαφορά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δημσκόπηση που μεταδόθηκε από τον ΣΚΑΪ, στο ερώτημα «είστε υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ αποδεχόμενοι τη συμφωνία των Πρεσπών» το 51,1% των ερωτώμενων απαντά «ναι», ενώ 48,9% των Σκοπιανών πολιτών δηλώνει «όχι».

Σε ό,τι αφορά την εθνοτική προέλευση, το χάσμα μεταξύ Σλαβομακεδόνων και Αλβανών για τη συμφωνία των Πρεσπών μοιάζει αγεφύρωτο. Μόνο το 33,5% των Σλαβομακεδόνων τάσσεται υπέρ της συμφωνίας, ενώ το 66,5% λέει «όχι». Εντούτοις, το 95% των Αλβανών δηλώνει «ναι» στη συμφωνία, και μόλις το 5% διαφωνεί.

Στο ερώτημα «είστε υπέρ της συμφωνίας με την Ελλάδα για αλλαγή του ονόματος της ‘’Δημοκρατίας της Μακεδονίας’’ το 52,6% των ερωτηθέντων απαντά «όχι» ενώ «ναι» απαντά το 47,4%.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Χαρακτηρίζοντας τη Ρωσία φίλη της χώρας του», ο Ζόραν Ζάεφ δεν φάνηκε να συμμερίζεται τις αμερικανικές και νατοϊκές καταγγελίες περί ρωσικής ανάμειξης στη διαδικασία του δημοψηφίσματος.

«Δεν έχω κανένα στοιχείο ένδειξη για ρωσική ανάμειξη (σσ: στο δημοψήφισμα). Η Ρωσική Ομοσπονδία είναι φίλη της “Μακεδονίας” και δεν έχει κάτι εναντίον της ενσωμάτωσής μας στην ΕΕ, είναι ωστόσο αντίθετη στη εισδοχή μας στο ΝΑΤΟ. Και το λένε πολύ ανοιχτά. Εμείς προσπαθούμε να (τους) εξηγήσουμε ότι για εμάς δεν υπάρχει εναλλακτική πέρα από την πλήρη εισδοχή μας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Θέλουμε να οικοδομήσουμε σχέσεις φιλίας με όλες τις χώρες όπως και με την Ρωσία», ανέφερε ο κ. Ζάεφ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Με τις δηλώσεις αυτές ουσιαστικά ο Ζάεφ απάντησε στις δηλώσεις του γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ αλλά και του Αμερικανού Υπουργού Αμυνας, Τζιμ Μάτις, περί προσπάθειας της Μόσχας να επηρεάσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Περιοδεία Μάας στα Βαλκάνια: Σε Αθήνα και Σκόπια, το βλέμμα της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: