Με “βαριές συνέπειες” απειλεί ο Τραμπ όσες χώρες παραβιάσουν τις κυρώσεις κατά του Ιράν




Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε σήμερα ότι οι χώρες αλλά και οι εταιρείες που θα παραβιάσουν τις κυρώσεις της Ουάσινγκτον σε βάρος του Ιράν θα υποστούν “βαριές συνέπειες”.

Μιλώντας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη ο Αμερικανός πρόεδρος κατήγγειλε για άλλη μία φορά τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, υποστηρίζοντας ότι βοήθησε τη χώρα αυτή να “σπείρει το χάος” καθώς της παρείχε μια “γραμμή εισροής χρημάτων”.

“Όποιο άτομο ή οντότητα δεν συμμορφωθεί με τις κυρώσεις των ΗΠΑ θα αντιμετωπίσει βαριές συνέπειες”, πρόσθεσε.

Η αμερικανική κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα οργισμένη με την ΕΕ, τη Ρωσία και την Κίνα που στις αρχές της εβδομάδας ανακοίνωσαν το σχέδιό τους για τη σύσταση ενός “μηχανισμού” που θα διευκολύνει τις συναλλαγές με το Ιράν, παρακάμπτοντας τις κυρώσεις.

Στην ίδια ομιλία πάντως ο Τραμπ ευχαρίστησε τις κυβερνήσεις του Ιράν, της Ρωσίας και της Συρίας επειδή ανέκοψαν τη στρατιωτική επιχείρησή τους στην επαρχία Ιντλίμπ, το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών της αντιπολίτευσης στη Συρία. Ευχαρίστησε επίσης την Τουρκία επειδή βοήθησε να επιτευχθεί συμφωνία με τη Μόσχα, στις αρχές του μήνα, για τη δημιουργία μιας αποστρατικοποιημένης ουδέτερης ζώνης στο Ιντλίμπ.

Εντείνεται η κόντρα Ιράν και ΗΠΑ για την τιμή του πετρελαίου: Ιστορική υποτίμηση του ριάλ

26/09/2018 19:19
ΑΠΕ-ΜΠΕ-DPA-AFP-Reuters
Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: