Κυριάκος Μητσοτάκης στη μνήμη του Κωνσταντίνου: “Φίλοι και αντίπαλοι αναγνώριζαν το θάρρος του”




Το πολιτικό θάρρος του εκλιπόντος πατέρα του Κωνσταντίνου εξήρε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ομιλία του κατά τη δεύτερη ετήσια εκδήλωση του Ιδρύματος “Κωνσταντίνος Μητσοτάκης”εις μνήμην του πρώην πρωθυπουργού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξιστόρησε τις πολιτικές ενέργειες του πατέρα του από την Κατοχή και την Αντίσταση μέχρι τα γεγονότα του 1965, τη δολοφονία Μπακογιάννη και την κυβέρνηση συνεργασίας με την αριστερά το 1989, με έφμαση στο θάρρος που επέδειξε ο Κρητικός πολιτικός. Συνέχισε ακόμη για τις προεκτάσεις των γεγονότων αυτών στην Ελλάδα του σήμερα:

“Η Ελλάδα πρέπει με θάρρος να κοιτάξει πίσω της και να αναγνωρίσει τα θεμελιώδη κεκτημένα της Μεταπολίτευσης: την εδραίωση της Δημοκρατίας, την είσοδο στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, τον, έστω και μερικό, εκσυγχρονισμό των δομών της. Με το ίδιο θάρρος, ωστόσο, είναι ανάγκη να αντιληφθεί η Ελλάδα και τις ευκαιρίες που έχασε στην Οικονομία, την Παιδεία, την Υγεία, το Ασφαλιστικό, την αναγκαία ανασυγκρότηση του Κράτους. Και να αναλογιστούμε με ειλικρίνεια τις ευθύνες των πολιτικών, αλλά και των κοινωνικών ομάδων που λειτούργησαν ως μοχλοί ανασταλτικής πίεσης. Όχι για να «τιμωρήσουμε» και, μάλιστα, ετεροχρονισμένα. Αλλά για να οδηγηθούμε σε συμπεράσματα που αφορούν το μέλλον.”

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε τον πατέρα του ως πρότυπο πολιτικού ήθους: “Σε έναν μήνα ακριβώς, συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Τον έχω πολύ συχνά στο μυαλό μου. Διότι σχεδόν καθημερινά συνειδητοποιώ ότι αν κάτι χρειάζεται η Ελλάδα σήμερα είναι η πίστη ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Δηλαδή το θάρρος. Χρειάζεται θάρρος να απαντάς σε υποσχέσεις και ψέματα, όχι με άλλα ψέματα, αλλά με συγκεκριμένο σχέδιο και με αλήθειες. Να προτείνεις ανάπτυξη και πρωτοβουλία σε ένα κράτος αγκυλωμένο από τη γραφειοκρατία. Να μιλάς για αξιολόγηση αντί για κομματικά ρουσφέτια και για αριστεία αντί για βόλεμα. Και να καλείς σε μία συμπόρευση προόδου όχι μόνο τους δικούς σου πολιτικούς υποστηρικτές, αλλά κάθε δημοκρατική δύναμη εκσυγχρονισμού. Και τελικά, όλους τους πολίτες.”

Ο κ. Μητσοτάκης επίσης χαιρέτισε την παρουσία του Καναδού ακαδημαϊκού Ryan Balot, του οποίου η διάλεξη αφορούσε την έννοια του θάρρους ως αρετής στην αρχαία Αθηναϊκή δημοκρατία.

18/09/2018 19:16
ΝΔ
Αθήνα, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: