Κοτζιάς για κυπριακό: Τα γεγονότα τα δημιουργούμε, δεν τα προφητεύουμε




Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει η κατάλληλη προετοιμασία πριν την έναρξη νέου κύκλου συνομιλιών για το Κυπριακό.

Σε δήλωσή του, στο πλαίσιο υπογραφής συμφωνίας για την παραχώρηση τεμαχίου γης από το Μετόχι Κύκκου προς την Ελλάδα για την ανέγερση νέου κτιρίου πρεσβείας στη Λευκωσία, και αναφερόμενος στο Κυπριακό, υπέδειξε ότι νέος κύκλος συνομιλιών για επίλυση του ζητήματος θα πρέπει να αρχίσει εφόσον γίνει η κατάλληλη προετοιμασία ώστε αυτές να έχουν θετική κατάληξη.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν ενδείξεις μετά και τις επαφές με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι οι ενδείξεις δεν αναφύονται μόνες τους, αλλά πρέπει να τις δημιουργούμε, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως σε προβλήματα όπως το Κυπριακό δεν αρκεί να δημιουργούμε εμείς, αλλά πρέπει να υπάρχει ανταπόκριση και από τους άλλους που συμμετέχουν στη διαδικασία λύσης του Κυπριακού.

Ερωτηθείς εάν θα προσπαθήσει για μια προετοιμασία των συνομιλιών με τον κ. Τσαβούσογλου ή και την 3η εγγυήτρια δύναμη, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε ότι το 2016 είχε τονίσει πως είναι ανάγκη να υπάρξει κατάλληλη προετοιμασία, «για να διερευνήσουμε αν πράγματι μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία, επειδή θεωρώ αντιπαραγωγικό να πηγαίνουμε σε διαπραγματεύσεις που οδηγούν σε αδιέξοδα και σε δημοψηφίσματα που δεν έχουν να απαντήσουν θετικά στις προτάσεις που γίνονται».

Ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την ελπίδα να ευοδωθεί η επιδίωξη που επιχειρεί με τον κ. Τσαβούσογλου, να υπάρξει σύγκλιση. “Δεν λέω λύση πριν ξεκινήσουμε τη διαδικασία της άμεσης διαπραγμάτευσης”, συμπλήρωσε.

Είπε επίσης πως απαιτείται να υπάρξει καλύτερο πνεύμα, από ότι στο παρελθόν, από την άλλη πλευρά. Για αυτό δεν μπορώ να εγγυηθώ, μπορώ να εγγυηθώ ότι θα το παλέψουμε.

Στην ερώτηση αν υπάρχει ενδεχόμενο η Τουρκία να προσέλθει σε διάλογο υπό τις προϋποθέσεις που προανέφερε, ο `Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι τα γεγονότα τα δημιουργούμε και δεν τα προφητεύουμε.

Απαντώντας στην ερώτηση αν έχει αλλάξει κάτι από το ναυάγιο του Κραν Μοντάνα, ο κ. Κοτζιάς αφού ανέφερε πως δεν θα έλεγε ότι είναι ναυάγιο το Κραν Μοντανά, σημείωσε ότι για πρώτη φορά, με τη δική μας εκτίμηση, μετά από μια διαπραγμάτευση του Κυπριακού πάμε στην επόμενη με καλύτερες θέσεις από ότι στην προηγούμενη.

Συνήθως το Κυπριακό μετά από μια διαπραγμάτευση περιέπιπτε σε συνθήκες χειρότερες από την προηγούμενη, συνέχισε ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι τώρα έχουμε πάνω στο τραπέζι το ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας που έχει αποδεχτεί και υιοθετήσει ο ΓΓ του ΟΗΕ στη διάρκεια του Κραν Μοντάνα, και άρα θα αρχίσουμε από καλύτερες θέσεις σε σχέση με προηγουμένως και άρα είμαστε σε δημιουργική πλεύση.

Κληθείς να σχολιάσει τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην περιοχή, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι η πολιτική είναι πικρή, αλλά ποτέ βαρετή.

Ο `Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών απέφυγε να προβεί σε σχόλιο αναφορικά με τη χθεσινή ομιλία του Πρωθυπουργού της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, παρατηρώντας ότι δεν βρίσκεται σε χώρο κατάλληλο για συζήτηση αυτών των θεμάτων, αλλά σε χώρο για το Κυπριακό.

«Στην Κύπρο μιλώ για το Κυπριακό» συνέχισε, προσθέτοντας ότι «πολλές φορές μέμφομαι τους πολλούς Έλληνες πολιτικούς ή δημόσια πρόσωπα, που μιλάνε για τα πάντα στη διεθνή σκηνή εκτός από την Κύπρο και την απελευθέρωσή της».

ΚΥΠΕ – Μαρία Φιλή
14/09/2018 16:35

Συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο: Συζήτησαν και το Κυπριακό

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: