Κόλπο του Ερντογάν η δήθεν αποκατάσταση των σχέσεων με το Ισραήλ: Παρακαλεί τον Νετανιάχου




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Ως «απεγνωσμένη προσπάθεια του προέδρου Ερντογάν να διασώσει την τουρκική οικονομία», χαρακτηρίζονται οι πληροφορίες που διέρρευσαν και θέλουν το Ισραήλ και την Τουρκία να ξεκίνησαν συνομιλίες για αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων. “Πρόκειται για ένα κόλπο” του προέδρου της Τουρκίας, τονίστηκε στην ιστοσελίδα μας.

Αν και οι διπλωματικές πηγές δεν αποκλείουν μία σχετική «αποκατάσταση των σχέσεων» με την ανταλλαγή πρεσβευτών, υπογραμμίζουν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος έχει καθυβρίσει το Ισραήλ και τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και τους ταύτισε με τη ναζιστική Γερμανία, η οποία βεβαίως δολοφόνησε 6 εκατομμύρια Εβραίους. Ως γνωστόν το Ισραήλ δεν ξεχνά ποτέ τους εχθρούς και τους φίλους του… Η αποκατάσταση των σχέσεων απαιτεί και συγνώμη από τον κ. Ερντογάν στο κράτος του Ισραήλ, υπογραμμίζεται.

  • Οι πηγές τόνισαν μία λεπτομέρεια, που καταγράφηκε στον Τύπο του Ισραήλ, ότι η επιθετικότητα του Ιράν αναγκάζει το Ισραήλ και την Τουρκία «να τα βρουν». Στην πραγματικότητα η Άγκυρα και η Τεχεράνη διατηρούν στρατηγική σχέση και οι δύο χώρες δεν είναι εχθρικές η μία στην άλλη. Αντίθετα συνεργάζονται αρμονικά σε όλα τα επίπεδα και οι μυστικές τους υπηρεσίες ανταλλάσσουν πληροφορίες που αφορούν και το Ισραήλ.

Οι πηγές τόνισαν ότι η πληροφορία αυτή και μόνο, σχετικά με το Ιράν, διαψεύδει τα σχετικά ρεπορτάζ.

Σημειώνουμε ότι τα ρεπορτάζ ανέφεραν ότι οι προσπάθειες της Τουρκίας να αναζωπυρώσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ πέντε μήνες μετά την απέλαση του Ισραηλινού πρεσβευτή είναι μια ρεαλιστική κίνηση που γεννήθηκε από το κοινό συμφέρον να αντιταχθούν στην ιρανική κυριαρχία στην περιοχή.

Σημειώνουμε ότι η Τουρκία στηρίζει το Ιράν σε όλα τα θέματα, απλά διαφωνούν για το μέλλον του προέδρου της Συρίας αλ Άσαντ. Ο κ. Ερντογάν είναι συχνός επισκέπτης στην Τεχεράνη όπου απολαμβάνει πρωτόγνωρες τιμές.

  • Οι πηγές τόνισαν επίσης ότι ο κ. Ερντογάν είναι γνωστός αντισημίτης και βρίσκεται πίσω από την πολεμική των ακραίων Παλαιστινίων εναντίον του Ισραήλ. Οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας πιστεύουν ότι η Τουρκία στηρίζει στρατιωτικά τους Παλαιστίνιους.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ δεν αντιτίθεται στις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις με την Τουρκία, όμως δεν πρόκειται να εισέλθει ποτέ σε στρατηγική συμμαχία με την Τουρκία όσο είναι ο πρόεδρος ο Ταγίπ Ερντογάν. Ο τελευταίος κατηγόρησε το Ισραήλ για γενοκτονία και ηγήθηκε της εκστρατείας εναντίον της μεταφοράς της πρωτεύουσας της χώρας στην Ιερουσαλήμ. Η Τουρκία ήταν η χώρα που κάλεσε τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για να καταδικάσει το Ισραήλ και την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντοναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του.

Οι πηγές σημειώνουν επίσης την πολεμική του Ερντογάν εναντίον του Ισραήλ μετά τις δολοφονίες 61 Παλαιστινίων. Ως αποτέλεσμα ο Τούρκος πρόεδρος έδιωξε από την Άγκυρα τον πρέσβη του Ισραήλ Εϊτάν Ναέχ.

  • Οι πηγές πιστεύουν ότι ο κ. Ερντογάν επιδιώκει εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ λόγω των οικονομικών προβλημάτων της χώρας του και ως αντιστάθμισμα της κρίσης με τις ΗΠΑ. Σημείωσαν ότι ο κ. Νετανιάχου δεν θα προδώσει ποτέ τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Επίσης σημειώνεται ότι το Ισραήλ είναι στην καλύτερη του φάση γεωπολιτικά, καθώς έχει ενισχυθεί η στρατηγική του σημασία μετά την απόφαση του κ. Τραμπ να ορίσει τον κ. Νετανιάχου ως τον στρατηγικό «αντιπρόσωπό» του στην περιοχή.

Αυτή τη στιγμή το Ισραήλ και η Τουρκία δεν έχουν στρατηγικά συμφέροντα και η μόνη τους συμφωνία αφορά την εκδίωξη του κ. Άσαντ, μία ενέργεια με την οποία διαφωνεί τόσο ο πρόεδρος της Ρωσίας όσο και το καθεστώς του Ιράν, τόνισαν οι πηγές.

Κλειστή ομιλία Ερντογάν σε Αμερικανούς επιχειρηματίες: Έκκληση για επενδύσεις παρά την κρίση

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: