Κίνδυνος για την Τερέζα: 40 αντάρτες στις τάξεις των Τόρις απορρίπτουν τα σχέδια της Μέι




Ο πρώην υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις δήλωσε ότι υπάρχουν τριάντα ως σαράντα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων που ανήκουν στο κόμμα της πρωθυπουργού Τερέζας Μέι, τους συντηρητικούς, και μπορεί να καταψηφίσουν το σχέδιό της για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πράγμα που σημαίνει η Μέι θα δυσκολευτεί πολύ να επιτύχει την έγκρισή του από το κοινοβούλιο.

Ο Ντέιβις δήλωσε στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Huffington Post ότι υπάρχει ένας πυρήνας στελεχών των Τόρις — τον χαρακτήρισε «σκληρό σαν βράχο» — που ανήκει στο European Research Group (ERG), μια ομάδα που επιδιώκει πιο σκληρό Μπρέξιτ κι είναι έτοιμη να καταψηφίσει το σχέδιο της Μέι.

Το ΗΒ πρόκειται να αποχωρήσει από την ΕΕ την 29η Μαρτίου 2019, αλλά ελάχιστα είναι σαφή για το πώς μέχρι τώρα. Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ολοκληρωμένη συμφωνία ανάμεσα στα μέρη για την έξοδο και αντάρτες στο Συντηρητικό Κόμμα της Μέι απειλούν να καταψηφίσουν όποια συμφωνία φέρει η κυβέρνηση, αν καταφέρει να κλείσει κάποια.

Τα τρία μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, οι Εργατικοί, το Σκοτσέζικο Εθνικό Κόμμα και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, έχουν όλα εξαγγείλει δημόσια ότι θα εναντιωθούν στα σχέδια της πρωθυπουργού για το Μπρέξιτ.

Εάν καταψηφίσουν τη συμφωνία 40 μέλη των Τόρις και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η Μέι δεν θα διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία για να περάσει το νομοσχέδιο για αυτή. Αυτό θα καταστήσει πολύ πιο ισχυρό το ενδεχόμενο η Βρετανία να εγκαταλείψει την ΕΕ χωρίς συμφωνία, ή να προκηρυχθούν νέες πρόωρες εκλογές, ή ακόμη και να διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα.

«Κάθε ομάδα σε οποιοδήποτε κόμμα έχει διαφορές, εγώ, και ούτω καθεξής», τόνισε ο Ντέιβις. Όμως, με δεδομένο ότι οι Εργατικοί «θα καταψηφίσουν» την πρόταση της Μέι, ο αριθμός των ψήφων που θα κρίνουν το αποτέλεσμα «είναι μάλλον μικρός, είναι βασικά περίπου μια δωδεκάδα άνθρωποι». Ο «πυρήνας» του ERG είναι «πολλαπλάσιος από αυτόν. Δεν είμαι καν μέλος του ERG. Είναι πιθανόν 30 ως 40» μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων, συμπλήρωσε.

Ορισμένοι οπαδοί του σκληρού Μπρέξιτ θεωρούν ότι οι προτάσεις της Μέι επιτρέπουν στην ΕΕ να διατηρήσει τον έλεγχο σε μεγάλο μέρος της οικονομίας της Βρετανίας, κατά συνέπεια αντίκειται στον διακηρυγμένο της στόχο το ΗΒ να αποχωρήσει από την Τελωνειακή Ένωση και την Ενιαία Αγορά.

Ερωτηθείς ποιος θα ωφεληθεί πολιτικά εάν οι ψηφοφόροι που τάχθηκαν υπέρ του Μπρέξιτ αισθανθούν προδομένοι, ο Ντέιβις απάντησε «οποιοσδήποτε θελήσει να παίξει το λαϊκιστικό χαρτί ότι οι ελίτ σας εγκατέλειψαν. Κάποιος λαϊκιστής, στην άκρα δεξιά η στην άκρα αριστερά».

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Λονδίνο, United Kingdom

Τεντώνει το σχοινί για το Brexit ανάμεσα σε Βρετανία και Ε.Ε. : Αγκάθι τα σύνορα της Ιρλανδίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: