Κάθοδος τουρκικού γεωτρύπανου και παράνομες έρευνες: Από τις απειλές στα τετελεσμένα




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Σφίγγει τον κλοιό γύρω από τη Λευκωσία με εκβιασμούς και απειλές η Άγκυρα, ενόψει της υλοποίησης ενεργειακών σχεδιασμών στην κυπριακή ΑΟΖ τους επόμενους μήνες. Είναι προφανές πως το καθεστώς Ερντογάν επιχειρεί να διαμορφώσει ένα κλίμα εκφοβισμού, το οποίο ευελπιστεί ότι θα επηρεάσει αρνητικά την υλοποίηση του προγράμματος.

Στόχος να αποτρέψει τους σχεδιασμούς καθώς σε περίπτωση υλοποίησης τους, θα χάσει σημαντικό έδαφος για να αναδειχθεί περιφερειακή δύναμη.

Η Τουρκία διαχρονικά επιδιώκει την ανάδειξη της σε ισχυρή δύναμη μέσω του ελέγχου της Κύπρου. Γι αυτό και θεωρεί πως θα κάνει τα πάντα για να αποτρέψει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς. Στα πλαίσια αυτά χθες επιχείρησε να ασκήσει πίεση προς τη Λευκωσία μέσα από ρητορικές επιθέσεις και προαγγελία νέων προκλήσεων.

  • • Η Τουρκία απειλεί ότι δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία «τετελεσμένων». Με την αλαζονεία που χαρακτηρίζει το σουλτανάτο Ερντογάν, διαμήνυσε διά του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, πως δεν θα επιτρέψει να δημιουργηθούν τετελεσμένα για οποιοδήποτε πρόγραμμα το οποίο «δεν ενέκρινε η Άγκυρα»!
    • Επανέλαβε πως δεν θα επιτρέψει να περάσει ένα σύστημα στο οποίο δεν έχει μερίδιο η ‘τδβκ’. Έσπευσε να προαγγείλει μεγάλες έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ: «Εμείς πάντοτε λέγαμε αυτό. Αν υπάρχει πετρέλαιο, θα το βρούμε. Θα κάνουμε περισσότερες έρευνες και γεωτρήσεις…». Περαιτέρω αναφέρθηκε στην ενισχυμένη παρουσία της Τουρκίας στην περιοχή με το “Μπαρμπαρός”, το “Ορούτς Ρέις” και το “Φατίχ” και στην οικονομική επένδυση στο πρόγραμμα που έχει γίνει (τους τελευταίους 16 μήνες ξόδεψαν 10 δισ. δολάρια για δραστηριότητες έρευνας και παραγωγής).

• Το κατοχικό καθεστώς, με εντολές της Άγκυρας, έσπευσε να σχολιάσει τη συμφωνία Κυπριακής Δημοκρατίας και Αιγύπτου και ισχυρίσθηκε ότι είναι παράνομη.

Πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η Τουρκία θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Πρέπει, επίσης, να θεωρείται δεδομένο πως δεν θα παρενοχλήσει ξένες εταιρείες αλλά θα προχωρήσει σε έρευνες σε μη αδειοδοτημένα θαλασσοτεμάχια, εντός όμως της Κυπριακής ΑΟΖ. Αυτό σημαίνει πως το βάρος της αντίδρασης θα πέσει στην Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία δεν μπορεί να ρίξει στα μαλακά τη νέα τουρκική πρόκληση καθώς θα συνιστά μια νέα προσπάθεια επιβολής τετελεσμένων.

• Χρειάζεται αντίδραση, που θα προκαλεί κόστος στην Άγκυρα. Κι αυτό μπορεί να γίνει με συνεργασίες και πρωτοβουλίες. Εάν δεν γίνει τούτο, το επόμενο βήμα θα είναι η διεξαγωγή ερευνών έξω από τη Λεμεσό και στις ακτές του Ακάμα…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Ο Ερντογάν μετατρέπει τα κατεχόμενα σε ένα απέραντο στρατόπεδο: Μήνυμα σε Αθήνα-Λευκωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: