Η τουρκική προκλητικότητα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο στην ατζέντα των Αποστολάκη και Ντάνφορντ




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Την κορύφωση της προκλητικότητας της Τουρκίας εκτός από το Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, τόνισε μεταξύ άλλων, ο Αρχηγός του Γενικού επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης κατά τη συνάντηση που είχε στο Ελληνικό πεντάγωνο με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζόζεφ Φ. Ντάνφορντ.

Οι συνεχείς προκλήσεις στον αέρα και τη θάλασσα από την Τουρκία, ακόμη και την καλοκαιρινή περίοδο, αναφέρθηκαν κατά τις συζητήσεις που είχαν οι δυο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών τους.

Στο στόχαστρο φυσικά του Έλληνα Α’ ΓΕΕΘΑ, μπήκαν και οι προκλήσεις της Άγκυρας στην Κυπριακή ΑΟΖ καθώς εκεί, όλοι έγιναν μάρτυρες των απειλών κατά του Ιταλικού γεωτρύπανου και του ναυτικού αποκλεισμού του οικοπέδου από τουρκικά σκάφη τα οποία συνεχώς εξέπεμπαν προκλήσεις και απειλές με στόχο να μην πλησιάσει το γεωτρύπανο και τα ερευνητικά βοηθητικά σκάφη στον στόχο του, πράγμα που στο τέλος επετεύχθη.

Ο Ναύαρχος Αποστολάκης έκανε σαφές στον ομόλογό του πως εντός των επόμενων ημερών όλοι θα γίνουν μάρτυρες νέων προκλήσεων από την Άγκυρα με το πλοίο Fatih να βγαίνει στ’ ανοιχτά από την Αττάλεια με στόχο να ξεκινήσει κάποια υποθαλάσσια γεώτρηση σε άγνωστο προορισμό.

Δεν είναι παράλογο πως σ’ αυτή τη συζήτηση η Ελλάδα, αλλά πολύ περισσότερο η Κύπρος, ζητά σαφή θέση των Ηνωμένων Πολιτειών και φυσικά αυτό θα αναζητηθεί και από την πλευρά της Γαλλίας.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στις γενικές τοποθετήσεις του επισήμανε μεταξύ άλλων τις διαχρονικές άριστες σχέσεις των Ενόπλων Δυνάμεων των δυο χωρών καθώς και την απαίτηση ανάπτυξης διεθνών στρατιωτικών συνεργασιών για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων ασφάλειας.

Ο Αμερικανός Στρατηγός από νωρίς βρίσκεται στο Γενικό Επιτελείο και μαζί του έχει επιτελείς οι οποίοι φυσικά και θα συζητήσουν με τους Αρχηγούς ΓΕΣ, ΓΕΑ,ΓΕΝ θέματα που άπτονται της συνεχούς αμυντικής συνεργασίας των δυο χωρών και την επέκταση αυτών.

Επιπρόσθετα οι δυο Αρχηγοί είδαν το τι έχει γίνει έως σήμερα από τη διμερή συνεργασία και εξετάστηκαν οι δυνατότητες περαιτέρω διεύρυνσης της συνεργασίας στους τομείς της επιχειρησιακής και ατομικής εκπαίδευσης, των ειδικών δυνάμεων αλλά και της ανταλλαγής πληροφοριών σε κρίσιμους τομείς.

Στο σταυροδρόμι δύσης και ανατολής, είναι πολύ λογικό ότι οι δυο αρχηγοί συζήτησαν επίσης τα γεγονότα που αφορούν το διεθνές περιβάλλον ασφάλειας με έμφαση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής η οποία φλέγεται εδώ και χρόνια.

Όπως επισήμανε και χθες το Hellasjournal, πολλά είναι τα θέματα που έχουν να συζητήσουν οι δυο αρχηγοί και ανάμεσα σ’ αυτά πρωταρχικό ρόλο στις όποιες εξελίξεις υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή αλλά και το Αιγαίο – κυρίως ωστόσο- θέμα είναι οι ειδικές επιχειρήσεις οι οποίες στην Ελλάδα προσπαθούν να απεγκλωβιστούν από τις πάγιες διαταγές της δεκαετίας του 1960 και να μετεξελιχθούν σε ειδικές δυνάμεις του 21ου αιώνα.

Αυτό φυσικά απαιτεί κονδύλια και αναβαθμίσεις που θα φέρουν τα πάνω κάτω. Το υπάρχον υλικό έμψυχο και μη δείχνει πως έχει κερδίσει το στοίχημα του αύριο, ωστόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η χώρα πάνω στην οποία η Ελλάδα μπορεί να επενδύσει κερδίζοντας τεράστια τεχνογνωσία.

Ο Ναύαρχος Αποστολάκης δεν παρέλειψε ν’ αναφερθεί στην τεράστια σημασία της Σούδας η οποία έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην Αμερικανική παρουσία στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, όπως επίσης και στον ρόλο που έχει αναλάβει η χώρα μας με τα κράτη των Βαλκανίων.

Η Ελλάδα έχει επιδείξει πως ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή, ανέλαβε ουσιαστικά την εκπαίδευση των ειδικών δυνάμεων των χωρών των Βαλκανίων και έχει επεκτείνει αυτή τη συνεργασία και σε ναυτικό επίπεδο.

Η αμερικανική βοήθεια σε πολλούς τομείς των Ενόπλων Δυνάμεων είναι σημαντική και ο μακρύς κατάλογος με το τι χρειάζεται η Ελλάδα δεν είναι η πρώτη φορά που έχει ανοιχτεί. Ο Ναύαρχος Αποστολάκης έχει δείξει πως κομίζει κέρδη από αυτές τις συνεργασίες και αυτό μένει να φανεί στο μέλλον, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν άλλωστ,ε κατά τις δυο προηγούμενες επαφές που είχε με τον Αμερικανό Αρχηγό.

Ο κ. Ντάνφορντ, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο ΓΕΕΘΑ, ενημερώθηκε για την εθνική αμυντική πολιτική της Ελλάδας, καθώς και για τα μείζονα θέματα και προτεραιότητες των ελληνικών ΕΔ, ενώ επισκέφθηκε και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΘΚΕΠΙΧ) όπου ενημερώθηκε για την οργάνωση και λειτουργία του.

Στην Ελλάδα ο αρχηγός Ε.Δ. των ΗΠΑ: Πρώτη επαφή με Αποστολάκη για αναβάθμιση Ειδικών Δυνάμεων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: