Κύπρος και Ελλάδα να διεκδικήσουν τον ρόλο που τους αρμόζει: Η Τουρκία “αγάπησε” την Ευρώπη!




Της ΜΑΡΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ*

Μια σειρά από ενέργειες της Τουρκίας, όλες απότοκο της οικονομικής κρίσης και των τεταμένων σχέσεών της με τις ΗΠΑ, την έχουν στρέψει προς την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), στους ανέκαθεν συμμάχους της εντός αυτής αλλά και σε καινούργιους.

Οι επαφές με τη Μέρκελ, η συμμετοχή σε συσκέψεις με υπουργούς εξωτερικών χωρών μελών της Ε.Ε. και η συνεδρία της Ομάδας Δράσης Μεταρρυθμίσεων υπό τον Τσαβούσογλου, με σκοπό την αναζωογόνηση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας και την έναρξη των μεταρρυθμίσεων για εκδημοκρατικοποίηση, είναι μόνο ορισμένες ενέργειες που επιβεβαιώνουν προς τα πού έχει πλέον στρέψει το βλέμμα η Τουρκία.

Εάν είναι ή όχι όλο αυτό ένα νέο Τανζιμάτ θα το δείξει η πάροδος του χρόνου και τα αποτελέσματα που θα έχει στο εσωτερικό και εξωτερικό της Τουρκίας. Αυτό όμως που πρέπει άμεσα να ενεργοποιηθεί με αφορμή όλα τα πιο πάνω είναι οι στοχευμένες και κλιμακωτές ενέργειες από πλευράς κυπριακής κυβέρνησης.

Η στροφή της Τουρκίας προς την Ε.Ε. θα πρέπει να ενεργοποιήσει τους απαραίτητους μηχανισμούς αξιοποίησης των νέων δεδομένων. Αυτή είναι η καταλληλότερη στιγμή Κύπρος και Ελλάδα να διεκδικήσουν τον ρόλο που τους αρμόζει εντός της Ε.Ε. με σωστές και ουσιαστικές παρεμβάσεις, ώστε να αποκτήσουν πρόσθετα διπλωματικά οφέλη και αναβαθμισμένο ρόλο. Είναι αναμφίβολο πως η στροφή αυτή της Τουρκίας προς την Ε.Ε. έχει πρωτίστως οικονομικά αίτια. Με αυτό ως δεδομένο, Ελλάδα και Κύπρος μαζί θα πρέπει να σταθούν ανάχωμα και να αποτρέψουν οποιαδήποτε περαιτέρω αναβάθμιση των οικονομικών και πολιτικών σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Ε.Ε. Θα πρέπει να καταστεί σαφές προς την Τουρκία και τους εντός της Ε.Ε εραστές της πως η συζήτηση για τελωνειακή ή άλλου είδους εμπορική και οικονομική αναβάθμιση, θα μπορεί να γίνει μόνο εάν η Τουρκία:

  • Υλοποιήσει τις κυπρογενείς της υποχρεώσεις που έλαβε ενώπιον της Ε.Ε. το 2005,
  • αποσύρει το απαράδεκτο έγγραφο του Ιουνίου του 2014 περί εκλιπούσας Κυπριακής Δημοκρατίας και
  • τερματίσει τις καθημερινές, πλέον, προκλήσεις της στον εναέριο χώρο, την ΑΟΖ και τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας και της Κύπρου.

Επιπρόσθετα Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να προχωρήσουν στην υιοθέτηση μίας πανεθνικής πολιτικής η οποία να στηρίζεται σε δύο πρόσθετους πυλώνες:

  1. Τον ενεργειακό με ολοκλήρωση του ενεργειακού προγράμματος, σωστή αξιοποίηση του φυσικού αερίου, περαιτέρω αναβάθμιση των τριμερών συνεργασιών με τις χώρες της περιοχής και
  2. τον στρατιωτικό με αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας της Ελλάδας στην Κύπρο, τόσο οπλικά όσο και αριθμητικά μέσω της επανενεργοποίησης του ενιαίου αμυντικού δόγματος.

Η realpolitik επιβάλλει σωστή ανάγνωση των πολιτικών δεδομένων αλλά και σωστή αντίδραση και αξιοποίηση των συγκυριών. Το ίδιο, βέβαια, επιβάλλει και η πάντα επίκαιρη ρήση του Βάσου Λυσσαρίδη για αξιοποίηση των εμπλεκόμενων συμφερόντων. Εκτιμούμε ότι αυτή είναι η πλέον κατάλληλη στιγμή για συνεργασίες με εκείνους τους Ευρωπαίους εταίρους, τα συμφέροντα των οποίων ταυτίζονται με τα κυπριακά για να μπορέσουμε να προωθήσουμε τα συμφέροντα της πατρίδας μας και να αναβαθμίσουμε γεωστρατηγικά την Κύπρο και την Ελλάδα

*Εκπρόσωπος Τύπου ΕΔΕΚ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Ιδού η απειλή της Τουρκίας: Είτε θα μας δώσετε το αέριο, είτε θα το αρπάξουμε με το έτσι θέλω

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: