Η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής τιμά δύο Ελληνοκύπριους, παρουσία Αναστασιάδη




Δύο Ελληνοκύπριοι που κατάγονται από τη Ζώδια της κατεχόμενης Μόρφου, είναι οι φετινοί τιμώμενοι στο ετήσιο δείπνο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου στην Αστόρια, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Πρόκειται για τον πρόεδρο του Πανεπιστημίου Νότιας Καρολίνας (USC), Χάρη Παστίδη – που θα τιμηθεί με το βραβείο Lifetime Achievement Award – και τον επίσκοπο Ζήλων Σεβαστιανό Σκορδαλό, ο οποίος θα τιμηθεί με το βραβείο Leadership Award.

Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος και οι υπουργοί που θα συνοδεύουν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ενώ έχουν προσκαλεστεί ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και περυσινός αποδέκτης του βραβείο, υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Κυριάκος Παπαστυλιανού στην εβδομαδιαία ομογενειακή εφημερίδα Greek News, ο Δρ. Χάρης Παστίδης είναι γέννημα – θρέμμα της Κυπριακής Παροικίας της Αστόριας, του οποίου οι μετανάστες γονείς εργάστηκαν σκληρά για να τον σπουδάσουν. Πήγε σχολείο στον Αγιο Δημήτριο, είναι διακεκριμένος επιδημιολόγος και ως πρόεδρος του Πανεπιστημίου Νότιας Καρολίνας τα τελευταία 10 χρόνια θεωρείται ένας εκ των πλέον επιτυχημένων σε όλη την Αμερική. Η Εθνική Ακαδημία Εφευρετών των ΗΠΑ (National Academy of Inventors) το κατατάσσει ως ένα από τα 100 κορυφαία πανεπιστήμια στον Κόσμο στα οποία χορηγήθηκαν αμερικανικά διπλώματα ευρεσιτεχνίας.

Για τον Επίσκοπο Σεβαστιανό, είπε ότι είναι ο πρώτος Κύπριος επίσκοπος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, που δίνει συνεχώς το παρών σε όλες της εκδηλώσεις της κυπριακής παροικίας.

«Η υπόσχεσή μου προς τα μέλη της Ομοσπονδίας, από την πρώτη φορά που εκλέχτηκα, ήταν πως θα τιμούμε Ελληνοκύπριους και Ελλαδίτες οι οποίοι έχουν αναδείξει το όνομα του Ελληνισμού από τις θέσεις που υπηρετούν. Δε λέω πως θα σταματήσουμε να τιμούμε πολιτικούς, όμως στόχος μας πρέπει να είναι η ανάδειξη παραδειγμάτων προς μίμηση για την παροικία μας και κυρίως τη νεότερη γενιά», είπε ο κ. Παπαστυλιανού, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πολλά αναγνωρισμένα άτομα στην κοινότητά μας, τα οποία έχουν προσφέρει στους Απόδημους και στην Αμερικανική κοινωνία.

Ο αείμνηστος πατέρας το Χάρη Παστίδη, Ανδρέας Παστίδης, ήταν ένα από τα παλαιά μέλη της Ένωσης Κυπρίων Αμερικής, με μεγάλη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις για την Κύπρο – από τη δεκαετία του ’50 και αργότερα – αλλά και στον ελληνικό αντιδικτατορικό αγώνα, στη Νέα Υόρκη.

Ως ένας εκ των επιφανών προσωπικοτήτων της Νότιας Καρολίνας, ο Χάρης Παστίδης διατηρεί φιλικές σχέσεις με την τέως κυβερνήτη της πολιτείας – σημερινή πρέσβη των ΗΠΑ στον ΟΗΕ και μέλος του υπουργικού συμβουλίου του προέδρου Τραμπ – Νίκι Χέιλι και άλλους πολιτικούς. Αγαπά την Κύπρο, αλλά και την Ελλάδα. Το 2017 είχε συμμετάσχει στο Συνέδριο των Δελφών. Η Ιρλανδικής καταγωγής σύζυγός του Patricia Moore-Pastides, έχει συγγράψει δύο βιβλία μαγειρικής, που εστιάζονται στη μεσογειακή διατροφή: Greek Revival: Cooking for Life και το Greek Revival from the Garden: Cooking and Growing for Life.

Η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής έχει τα τελευταία χρόνια στρέψει την προσοχή της στις προσπάθειες να προσελκύσει τη νεολαία, η οποία θα κληθεί να πάρει στα χέρια της την ηγεσία της οργάνωσης. Εχουν γίνει αρκετές συσκέψεις με τη νεολαία της Ομοσπονδίας, αλλά και εκδηλώσεις όπως τον Ιούνιο με πρωτοβουλία των Νέων Επαγγελματιών του Κυπρο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και της Νεολαίας της ΠΟΜΑΚ στην Αμερική.

«Η νεολαία ενδιαφέρεται κι εμείς καταβάλλουμε πολλές προσπάθειες. Ωστόσο θα πρέπει να ξεκαθαριστούν τα πράγματα οργανωτικά, γιατί μπερδεύονται οι αρμοδιότητες μεταξύ της ομοσπονδίας μας και της Παγκόσμιας Νεολαίας της ΠΟΜΑΚ. Θα πρέπει επίσης να προσέξουμε την οργάνωση των συνεδρίων της ΠΟΜΑΚ. Να επεκταθεί η διάρκειά του ώστε να αφιερώνεται περισσότερος χρόνος στα οργανωτικά ζητήματα των Αποδήμων, στις δραστηριότητες των ομοσπονδιών και στον έλεγχο της εκπλήρωσης των στόχων που θέσαμε την προηγούμενη χρονιά. Να μην περιοριζόμαστε στις ομιλίες των επισήμων», είπε ο κ. Παπαστυλιανού.

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας είπε ότι προγραμματίζονται στο άμεσο μέλλον συναντήσεις με τη Νεολαία, καθώς επίκειται αλλαγή του καταστατικού της, αλλά και αλλαγές στα σωματεία ώστε να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες για τους νέους.

«Η νεολαία χρειάζεται συγκεκριμένους στόχους. Εμείς από μέρους μας θα βοηθήσουμε σ’ ότι χρειάζεται».

Τέλος ανέφερε ότι η προσπάθειες για την δημιουργία μεγάλου κοινοτικού κέντρου, συνεχίζονται.

ΚΥΠΕ – Αποστόλης Ζουπανιώτης
ΗΠΑ/Νέα Υόρκη
22/09/2018 09:34

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: