Η Μέρκελ στέλνει τον Μαας στο τούρκικο παζάρι: Αρχίζει το πάρε δώσε με το Βερολίνο




Δύσκολη αναμένεται να είναι η ατζέντα του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών Χέικο Μαάς στις επαφές του κατά την πρώτη του διήμερη επίσκεψη που πραγματοποιεί σήμερα και αύριο στην Άγκυρα κατά την οποία θα συναντηθεί τόσο με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν όσο και με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης επισημαίνουν ότι τα προβλήματα μεταξύ των σχέσεων των δύο χωρών δεν έχουν επιλυθεί ακόμη και η ένταση παραμένει, ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι αρχίζει μια νέα περίοδος στις γερμανοτουρκικές σχέσεις στην οποία τα προβλήματα θα αρχίσουν να μειώνονται. Η άφιξη Μαάς έχει επίσης χαρακτήρα προετοιμασίας της επίσημης επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στα τέλη Σεπτεμβρίου στην Γερμανία.

Ωστόσο τουρκικά ΜΜΕ, επικαλούμενα γερμανικές πηγές επισημαίνουν ότι στόχος της επίσκεψης Μαάς είναι η εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών γι αυτό και έχουν κάποιες προσδοκίες από την τουρκική κυβέρνηση. Τους τελευταίους μήνες η Άγκυρα με το Βερολίνο στις επαφές τους συμφώνησαν να τερματιστούν οι αναφορές σε ‘ναζιστές’ και οι διαφορές να επιλυθούν μέσω διαλόγου.

Επίσης, η Γερμανία ζητά να αφεθούν ελεύθεροι επτά πολίτες της, οι οποίοι κρατούνται στις φυλακές στο πλαίσιο των ερευνών για το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 2016, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Αυτό φαίνεται να είναι και το πιο σημαντικό ζήτημα για τη γερμανική πλευρά. Ο Χέικο Μαάς ο οποίος είχε διατελέσει Υπουργός Δικαιοσύνης μεταξύ του 2013-2018 αναμένεται να θέσει τις ανησυχίες του στην Άγκυρα για το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ελευθερίες και την ελευθερία έκφρασης.

Στα θέματα της οικονομίας, επισημαίνεται ότι η Γερμανία είναι ο πιο σημαντικός εμπορικός εταίρος του εξωτερικού εμπορίου της Τουρκίας. Επιπλέον πάνω από εφτά χιλιάδες γερμανικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στην Τουρκία, απασχολώντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους. Οι Γερμανοί επενδυτές ανησυχούν για την οικονομική αστάθεια στην Τουρκία, ενώ στη Γερμανία συζητείται ακόμη και το ενδεχόμενο οικονομικής βοήθειας στην Τουρκία αν και η γερμανική κυβέρνηση λέει ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μια τέτοια εργασία. Οικονομικοί κύκλοι στη Γερμανία θεωρούν ότι η οικονομική κρίση στην Τουρκία οφείλεται στις λανθασμένες οικονομικές πολιτικές που εφάρμοσε η τουρκική κυβέρνηση, ενώ η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι μια πιθανή οικονομική συνεργασία μπορεί να υπάρξει μόνο αν η Άγκυρα προχωρήσει σε βήματα μιας περιεκτικής διαδικασίας μεταρρυθμίσεων. Το θέμα αναμένεται να τεθεί από τον Τούρκο Υπουργό Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο στις 21 Σεπτεμβρίου.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι παρόλο που το Βερολίνο αντικρίζει θετικά την έναρξη διαδικασίας μεταρρυθμίσεων που εξήγγειλε η Τουρκία για να αναζωογονήσει την ενταξιακή της πορεία, αναμένει να δει ουσιαστικά βήματα και οι διαπραγματεύσεις για την επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας θα ξεκινήσουν μόνο όταν μπει η Τουρκία σε περίοδο εκδημοκρατισμού.

Τέλος το προσφυγικό εξακολουθεί να είναι ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα στις σχέσεις μεταξύ της κυβέρνησης Μέρκελ και της Τουρκίας και αναζητά πιο στενή συνεργασία με την Τουρκία έπειτα από τις νέες εξελίξεις στο Ίντλιμπ και το ενδεχόμενο να ξεκινήσει ένα νέο μεγάλο κύμα προσφύγων από την συριακή αυτή πόλη προς την Τουρκία και στη συνέχεια την Ευρώπη.

ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου
ΤΟΥΡΚΙΑ/Κωνσταντινούπολη
05/09/2018 14:47

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: