Η λύση του Κυπριακού συνδεδεμένη με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, λέει το Βερολίνο




Τη λύση του Κυπριακού με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας συνέδεσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, σε δηλώσεις του, μετά τις συνομιλίες που είχε σήμερα στο Βερολίνο με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη.

«Οι επιδιώξεις και τα συμφέροντα των χωρών μας είναι κοινά σε πολλούς τομείς», δήλωσε, από την πλευρά του, ο κ. Χριστοδουλίδης.

Ως έναν μεγάλο φίλο της Γερμανίας και Υπουργό Εξωτερικών μιας χώρας που είναι «ιδιαίτερα σημαντικός εταίρος της Γερμανίας σε διμερή και ευρωπαϊκή θέματα», υποδέχθηκε στο Βερολίνο ο κ. Μάας τον κ. Χριστοδουλίδη.

Αναφερόμενος στα ζητήματα που συζήτησαν με τον Κύπριο ομόλογό του, ο Γερμανός ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στο Κυπριακό, σημειώνοντας ότι «η Γερμανία υποστηρίζει τη διαδικασία για να υπάρξει πρόοδος στην επίλυση του Κυπριακού για μια μόνιμη και βιώσιμη λύση, να οικοδομηθούν σχέσεις εμπιστοσύνης και από τις δύο πλευρές, προκειμένου να βρεθεί μια πολιτική λύση. Θέλουμε μια εποικοδομητική στάση και από τις δύο μεριές, κυρίως όμως από την τουρκική. Μια λύση είναι πολύ σημαντική, όχι μόνον για τις δύο πλευρές, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή», ανέφερε.

Επίσης, ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε πολύ σημαντικές τις πρωτοβουλίες της κυπριακής κυβέρνησης για να οικοδομήσει, όπως είπε, σχέσεις εμπιστοσύνης με χώρες της περιοχής, ενώ πρόσθεσε πως συζητήθηκε και το θέμα του Brexit, καθώς, όπως ανέφερε, οι Γερμανοί γνωρίζουν τις ιδιαίτερες σχέσεις που έχει η Κύπρος με τη Βρετανία.

Από την πλευρά του, ο Κύπριος ΥΠΕΞ χαρακτήρισε τις συνομιλίες εξαιρετικά εποικοδομητικές, λέγοντας χαρακτηριστικά «οι επιδιώξεις και τα συμφέροντα των χωρών μας είναι κοινά σε πολλούς τομείς».

Επεσήμανε ότι ενημέρωσε τον κ. Μάας για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, τονίζοντας πως «η λύση μπορεί να υπάρξει».

Οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν και για την επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Γερμανία, αλλά και για τις ανησυχίες που υπάρχουν στην Κύπρο για την αύξηση των μεταναστευτικών ρευμάτων προς το νησί.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Γερμανός ΥΠΕΞ συνέδεσε τη λύση του Κυπριακού με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.
Συγκεκριμένα είπε πως «η λύση του Κυπριακού βρίσκεται στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Είναι θέμα της Τουρκίας το πώς θα εξελιχθεί η σχέση της με την ΕΕ. Μια βελτίωση των σχέσεων θα ήταν προς το συμφέρον όλων».

Σημείωσε πώς στόχος και της Γερμανίας είναι η ομαλοποίηση των σχέσεων με την Τουρκία, ότι στην επίσκεψη του εκεί την περασμένη εβδομάδα ανέφερε τα προβλήματα που υπάρχουν, και επέμεινε πως πρέπει να υπάρξει διάλογος με την Άγκυρα.

Ο κ. Χριστοδουλίδης, απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ανέφερε πως το Κυπριακό το συζήτησε την προηγούμενη εβδομάδα και με τον Γάλλο ΥΠΕΞ και τόνισε πως «θέλουμε έναν γείτονα που να είναι κοντά στην ΕΕ, πού να σέβεται τις αρχές της Ένωσης. Αναμένουμε από την Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην ΕΕ, αλλά και στην Κύπρο, καθώς και να αναλάβει τον ρόλο της για την επίλυση του Κυπριακού. Από τη στάση της Τουρκίας εξαρτάται το εάν θα έρθει κοντά στην ΕΕ».

Ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών θα έχει σήμερα συνάντηση και με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας για ευρωπαϊκά θέματα, Μίκαελ Ροθ, ενώ κατόπιν θα συναντηθεί και με τους Προέδρους των Επιτροπών Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της γερμανικής Βουλής, θα επισκεφθεί την Καγκελαρία για επαφές με Γερμανούς αξιωματούχους, ενώ το βράδυ θα έχει δείπνο με την ομάδα φιλίας για την Κύπρο στο γερμανικό κοινοβούλιο.

ΚΥΠΕ – Παντελής Βαλασόπουλος
Γερμανία/ΒΕΡΟΛΙΝΟ
10/09/2018 14:58

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: