File Photo: Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί μπροστά από τη σημαία του παράνομου ψευδοκράτους των κατεχομένων. Πηγή: Τουρκική προεδρία

Η Κύπρος είναι κοντά για τον Ταγίπ Ερντογάν: Ήταν όμως μακριά για τον Κων. Καραμανλή…

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

«Η Κύπρος είναι κοντά, μερικά λεπτά μετά την απογείωση των τουρκικών μαχητικών αυτά θα βρίσκονται πάνω από το νησί». Αυτή είναι η μόνιμη επωδός της τουρκικής ηγεσίας υπό τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Είναι, στην πραγματικότητα το διαχρονικό δόγμα της Άγκυρας για την Κύπρο, σε αντίθεση με αυτό του Κωνσταντίνου Καραμανλή, το 1974, ο οποίος είχε δηλώσει πως «η Κύπρος είναι μακριά». Μια δήλωση που επηρέασε σημαντικά τον ελληνισμό της Κύπρου, τις δύσκολες εκείνες ώρες της τουρκικής στρατιωτικής προέλασης.

  • Το μήνυμα της Άγκυρας ξεκάθαρο: Μέσω Κύπρου θα ελέγχουμε την περιοχή και ό,τι και να γίνει δεν την εγκαταλείπουμε.

Ο νεοσουλτάνος Ερντογάν, ιδιαίτερα την τελευταία περίοδο, στέλνει συνεχώς μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση με βασικό αποδέκτη τη Λευκωσία, αλλά και την Αθήνα. Τα μηνύματα χαρακτηρίζονται από τις απειλές και τις προειδοποιήσεις, που εκτοξεύονται.

  • Το πανίσχυρο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας (ΣΕΑ), κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του προειδοποίησε ότι η Άγκυρα θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στην διάθεση της για να προστατεύσει τα δικαιώματα της Τουρκίας και της παράνομης “ΤΔΒΚ” στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο. Εννοείται πως όταν η Τουρκία αναφέρεται σε… δικαιώματα εννοεί τις επεκτατικές της βλέψεις.

Δεν είναι η πρώτη φορά που στέλνει αυτό το μήνυμα ο Ερντογάν. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι προειδοποιήσεις και οι απειλές του. Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, κατά την οποία είναι ιδιαίτερα πιεσμένος, πρέπει να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί. Γιατί δεν αποκλείεται να θέλει κάπου να… ξεσπάσει, για να εκτονώσει και την εσωτερική και την εξωτερική πίεση που αισθάνεται.

Διαχρονικά η Άγκυρα θεωρεί πως ο αδύναμος κρίκος είναι η Κύπρος και η Ελλάδα. Γι αυτό και δεν σταματά σχεδόν ποτέ τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και επιστρατεύει πάντα μια επιθετική ρητορική κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία θεωρεί… εκλιπούσα. Είναι σαφές πως η Τουρκία δεν ρισκάρει.

  • Δεν απειλεί, για παράδειγμα τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία. Δεν έχει ακουστεί οτιδήποτε για τις έρευνες της ExxonMobil και της Total. Η μαγκιά του εξαντλήθηκε στο γεωτρύπανο της ΕΝΙ, το οποίο παρεμπόδισε τον περασμένο Ιανουάριο.

Είναι σαφές πως αυτό το παιχνίδι των εντάσεων θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες και δεν μπορεί παρά να αντιμετωπιστούν με κινήσεις και σχεδιασμούς αποτροπής. Την ίδια ώρα, δεν θα πρέπει να υποτιμάται αυτή η συμπεριφορά όταν συζητείται η επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό.

Γιατί οι όροι και οι ρυθμίσεις που συζητούνται στα πλαίσια της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας θα έχουν μονίμως στο κάδρο την Τουρκία με ό,τι αυτό σημαίνει.

  •  Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Τι μήνυμα στέλνει ο Σουλτάνος όταν λέει πως η Κύπρος είναι λίγα λεπτά μακριά από την Τουρκία

Be the first to comment on "Η Κύπρος είναι κοντά για τον Ταγίπ Ερντογάν: Ήταν όμως μακριά για τον Κων. Καραμανλή…"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*