Η Κριστίν Μπλάζι Φορντ που κατηγόρησε τον Κάβανο, δέχθηκε να καταθέσει στην Γερουσία




Η γυναίκα που έχει κατηγορήσει τον υποψήφιο δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου Μπρετ Κάναβο για σεξουαλική επίθεση δέχθηκε να καταθέσει ενώπιον επιτροπής της Γερουσίας την Πέμπτη, όμως ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι λεπτομέρειες της εμφάνισής της, δήλωσαν το Σάββατο οι δικηγόροι της

Ο πρόεδρος της επιτροπής Δικαστικών Θεμάτων στη Γερουσία Τσακ Γκράσλεϊ είχε δώσει διορία ως χθες το απόγευμα στην Κριστίν Μπλάζι Φορντ, μια καθηγήτρια από την Καλιφόρνια που έχει καταγγείλει ότι ο Κάβανο αποπειράθηκε να τη βιάσει όταν ήταν και οι δύο έφηβοι πριν 36 χρόνια, για να αποφασίσει αν και πώς θα καταθέσει.

Η επιτροπή επιθυμεί να ακούσει και τον 53χρονο δικαστικό, ο οποίος αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες.

«Η δρ Φορντ δέχεται το αίτημα της επιτροπής να καταθέσει (…) την επόμενη εβδομάδα», δήλωσαν η Ντέμπρα Κατς και η Λίζα Μπανκς, οι δικηγόροι της. «Ελπίζουμε ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία για τις λεπτομέρειες».

Ο εισδησεογραφικός ιστότοπος Politico ανέφερε ότι οι δικηγόροι της Φορντ και η επιτροπή θα συζητήσουν σήμερα για τις λεπτομέρειες.

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κέρι Κιούπεκ ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι η νομική ομάδα της Φορντ δεν φαίνεται να έκανε ούτε ένα βήμα πιο κοντά προς μιας δίκαιη ακρόαση και πρόσθεσε ότι ο Κάβανο ανυπομονεί να καταθέσει το συντομότερο δυνατό.

«Θεωρούμε αυτή την ανακοίνωση ως μια τακτική καθυστερήσεων», σχολίασε κυβερνητικός αξιωματούχος. «Ο Λευκός Οίκος δεν θεωρεί ότι πρόκειται για αποδοχή» της πρόσκλησης της επιτροπής.

Η Φορντ, καθηγήτρια ψυχολογίας σε πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, δεν ήθελε να καταθέσει πριν την Πέμπτη και έχει ζητήσει να παρουσιάσει και έναν μάρτυρα, ο οποίος ήταν παρών κατά την επίθεση εναντίον της, όταν εκείνη ήταν 15 ετών και ο Κάβανο 17.

Σε μαρτυρία της που δημοσιεύθηκε αρχικά στην Washington Post, η Φορντ ανέφερε ότι ο Κάβανο και ένας φίλος του, «εντελώς μεθυσμένοι» στη διάρκεια πάρτι, την στρίμωξαν σε ένα δωμάτιο, την έριξαν σε ένα κρεβάτι και προσπάθησαν να την γδύσουν. Εκείνη κατάφερε να ξεφύγει.

Μετά τη δημοσίευση αυτής της μαρτυρίας η Φορντ κατήγγειλε ότι έχει δεχθεί απειλές για τη ζωή της, σύμφωνα με τη New York Times, γεγονός που την ανάγκασε να προσλάβει ιδιωτική εταιρεία security.

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε χθες στην Washington Post ο σύζυγός της Φορντ, ο Ράσελ Φορντ, διηγήθηκε ότι όταν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι υποψήφιος για να αναπληρώσει τη θέση που προέκυψε στο Ανώτατο Δικαστήριο είναι ο Κάβανο η σύζυγός του εξανέστη.

«Έλεγε: δεν μπορώ να το διαχειριστώ. Αν διοριστεί, θα μεταναστεύσω», επεσήμανε ο Φορντ.

Το διακύβευμα είναι σοβαρό: ο διορισμός του Κάβανο ενδέχεται να καταστήσει τους φιλελεύθερους δικαστές μειοψηφία στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο αποφαίνεται για θέματα που διχάζουν την αμερικανική κοινωνία, όπως το δικαίωμα στην άμβλωση.

Οι Ρεπουμπλικάνοι επιθυμούν την επιβεβαίωση του διορισμού του πριν τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, μετά τις οποίες είναι πιθανό να χάσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου.

“Οι κατηγορίες κατά του Κάβανο δεν είναι σοβαρές, είναι καλός άνθρωπος” λέει ο Ντόναλντ Τραμπ

23/09/2018 08:00
ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP- Reuters
Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: