Η ισχύς της αποτροπής: Πολλαπλά τα σενάρια σε τρεις μεγάλες ναυτικές ασκήσεις στο Αιγαίο




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

«Αστραπή» με Φρεγάτες, «Ορμή» με πυραυλακάτους, «Βροντή» με Κανονιοφόρους, τρεις ασκήσεις του Αρχηγείου Στόλου που ξεκίνησαν ταυτόχρονα με αντικειμενικό σκοπό να καταφέρουν τα πληρώματα μεγάλων και μικρότερων πλοίων να συνεργαστούν από την μια κι από την άλλη η κάθε ναυτική μονάδα να καταφέρει να ξεφύγει από τα σκοπευτικά της άλλης.

Συνήθως οι ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού γίνονται ξεχωριστά η μια από την άλλη, ωστόσο αυτή τη φορά τόσο το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, όσο και Αρχηγείο Στόλου εκείνο που έχουν ως στόχο είναι για παράδειγμα τα πληρώματα μιας φρεγάτας να μπορέσει να διεξάγει κοινές ασκήσεις με το πλήρωμα μιας κανονιοφόρου ή μιας πυραυλακάτου.

Στην Φρεγάτα «Σπέτσαι» επιβαίνει ήδη ο Αρχηγός Στόλου, Αντιναύαρχος Ιωάννης Παυλόπουλος, ο οποίος βλέπει από την πρώτη μέρα τις κοινές ασκήσεις όλων των πληρωμάτων.

Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι όλες αυτές οι ασκήσεις είναι προγραμματισμένες εδώ κι έναν χρόνο τουλάχιστον και δεν πρόκειται για κάτι έκτακτο ώστε ν’ ανησυχήσει ο οποιοσδήποτε, μάλιστα επίσημα χείλη τις αναφέρουν ως μια «καλή προθέρμανση» για την μεγάλη διακλαδική ετήσια άσκηση ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2018 που θα διεξαχθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου τόσο στο Αιγαίο όσο και τον Έβρο.

Ωστόσο είναι πολύ λογικό πως με σαρανταπέντε μονάδες επιφανείας και όχι μόνο, ν’ ασκούνται στο κεντρικό Αιγαίο, είναι ένα μήνυμα ισχυρής αποτροπής με πολλαπλήμισχύ για το ποιος έχει το πάνω χέρι στο αρχιπέλαγος.

Από το πρωί της Τρίτης, υπάρχουν αναπτυγμένες πάνω από σαρανταπέντε ναυτικές μονάδες στο Αιγαίο.

Επτά φρεγάτες με τα οργανικά τους ελικόπτερα Aegean Hawk S-70 & Agusta Bell 212 παίρνουν μέρος στην άσκηση φρεγατών «Αστραπή», υποβρύχιο (ήδη στην άσκηση Ναϊας ήταν το υποβρύχιο τύπου 214 Παπανικολής), τουλάχιστον ένα Σκάφος Ανορθόδοξου Πολέμου της Μονάδες Υποβρυχίων Καταστροφών με τα «βατράχια» εν δράσει στον ρόλο της ασύμμετρης απειλής.

Στην «Ορμή» και την «Βροντή» θα βρίσκονται τουλάχιστον δεκατέσσερα πλοία, Κανονιοφόροι και Πυραυλάκατοι καθώς τα υπόλοιπα έχουν τον καθιερωμένο πλου τους στα ανατολικά σύνορα της χώρας μας και της ΕΕ.

Όλα τα πλοία θα προχωρήσουν σε ανθυποβρυχιακές ασκήσεις συμπεριλαμβανομένων και των ελικοπτέρων που είναι η κύρια αποστολή τους ως οι απόλυτοι κυνηγοί τους. Επιπλέον στα σενάρια συμπεριλαμβάνονται η αντιμετώπιση πολλαπλών και ταυτόχρονων απειλών, ναυτικοί αποκλεισμοί περιοχών, κάλυψη απόκρυψη τα μικρά πλοία από τις μεγαλύτερες σε δυνατότητες και όγκο φρεγάτες.

Με τη συμμετοχή της Πολεμικής Αεροπορίας, τα πληρώματα των σαρανταπέντε και πλέον ναυτικών μονάδων θα έχουν την ευκαιρία να εξασκηθούν στην αντιμετώπιση των εναέριων προσβολών και τέλος, όλα τα πολεμικά πλοία θα έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν βολές με τα πυροβόλα που διαθέτουν στα δεσμευμένα πεδία βολής.

Σύμφωνα με τον υπάρχοντα προγραμματισμό πάνω σε φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού βλέπει από εκ του σύνεγγυς τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες και ο αναπληρωτής υπουργός άμυνας Παναγιώτης Ρήγας συνοδευόμενος από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη.

Πριν λίγες ώρες ολοκληρώθηκε η πολυεθνική άσκηση «ΝΑΪΑΣ 18» με τη συμμετοχή περίπου δώδεκα πλοίων του Ελληνικού στόλου κατά την οποία η χώρα μας είχε την ευκαιρία να επιδείξει στο Πολεμικό Ναυτικό των χωρών που πήραν μέρος, την Ελληνική ναυτοσύνη.

Σενάρια ναυτικού αποκλεισμού στην ΝΑΪΑΣ 18: Δώδεκα μονάδες του Π.Ν. στην πολυεθνική άσκηση

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: