Η HRW καταγγέλλει την Σ. Αραβία ότι επιδιώκει τον τερματισμό έρευνας των ΗΕ για την Υεμένη




Η αμερικανική ΜΚΟ Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) κατηγόρησε τη Σαουδική Αραβία ότι επιδιώκει να τερματίσει μια έρευνα των Ηνωμένων Εθνών για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Υεμένη, όπου το Ριάντ ηγείται της στρατιωτικής συμμαχίας που επενέβη στον πόλεμο στην Υεμένη το 2015 εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούθι.

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ αποφάσισε πριν ένα χρόνο, έπειτα από χρόνια διαπραγματεύσεις ετών να εξασφαλίσει τη στήριξη της Υεμένης και αραβικών χωρών να στείλει διεθνείς εμπειρογνώμονες να ερευνήσουν κατηγορίες διάπραξης εγκλημάτων πολέμου στην Υεμένη.

Στην έκθεσή τους που δημοσιεύτηκε στα τέλη Αυγούστου, οι εν λόγω εμπειρογνώμονες, η ανανέωση της εντολής των οποίων αναμένεται να συζητηθεί την επόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή στην Γενεύη, κατέληξε ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στον πόλεμο της Υεμένης ενδέχεται να έχουν διαπράξει «εγκλήματα πολέμου».

Η αποστολή ειδικών, η οποία επιφορτίστηκε με τη σύνταξη της έκθεσης αυτής, αποκάλυψε στα συμπερασματά της ότι τα πλήγματα του συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία «έχουν προκαλέσει τα περισσότερα άμεσα θύματα μεταξύ των αμάχων», πλήττοντας κατοικημένες ζώνες, αγορές, «ακόμη και ιατρικές εγκαταστάσεις».

Η έκθεση αυτή, έκτασης 41 σελίδων, αφορά την περίοδο που εκτείνεται από τον Σεπτέμβριο του 2014, όταν άρχισαν οι εχθροπραξίες στη χώρα, έως τον Ιούνιο του 2018, και πρόεδρος της ομάδας που τη συνέταξε είχε τεθεί ο Τυνήσιος Κάμελ Τζεντούμπι.

Η HRW πιστεύει ότι η συμμαχία – «δυσαρεστημένη» με τα αποτελέσματα της έρευνας του ΟΗΕ – επιδιώκει τώρα να εναντιωθεί στην ανανέωση της εντολής της ομάδας των ειδικών, την ίδια ώρα που δύο προσχέδια αποφάσεων για την Υεμένη έχουν τεθεί προς ψήφιση στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ένα πρώτο που κατέθεσε μια ομάδα ευρωπαϊκών χωρών και ο Καναδάς ζητεί την ανανέωση της εντολής των ειδικών για ένα χρόνο. Το άλλο που κατέθεσε η Τυνησία, εκ μέρους της Αραβικής Ομάδας, δεν αναφέρεται στην ομάδα των ειδικών, αλλά ζητεί από την εθνική επιτροπή ερευνών της Υεμένης, που συχνά δέχεται επικρίσεις, να συνεχίσει να αντιμετωπίζει τη σύγκρουση.

Το 2017, η έγκριση του ψηφίσματος, που οδήγησε στη συγκρότηση αυτής της ομάδας ειδικών, ήταν αποτέλεσμα εντατικών διαπραγματεύσεων μεταξύ διπλωματών αραβικών και δυτικών χωρών.

Δύο ψηφίσματα είχαν συζητηθεί τότε, ενώ η Σαουδική Αραβία είχε απειλήσει χώρες με οικονομικά αντίποινα αν θποστηρίξουν ένα σχέδιο διεθνούς έρευνας όσον αφορά τη σύγκρουση στην Υεμένη, σε επιστολή που είχα λάβει γνώση το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο στρατιωτικός συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία επενέβη στην Υεμένη τον Μάρτιο του 2015 για να βοηθήσει την αναγνωρισμένη από τη διεθνή κοινότητα κυβέρνηση του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, η οποία εκδιώχθηκε από την πρωτεύουσα Σαναά από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες Χούτι εκείνη τη χρονιά. Αυτοί ελέγχουν εκτός από την πρωτεύουσα Σαναά και μεγάλες ζώνες εδάφους στη χώρα.

Από τον Μάρτιο του 2015, περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τη σύγκρουση αυτή, η οποία έχει προκαλέσει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

21/09/2018 22:45
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Γενεύη, Ηνωμένα Έθνη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: