Η Εθνοκάθαρση εις βάρος του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης: 6 και 7 Σεπτεμβρίου 1955




Του Νίκου Μελέτη

Εξήντα τρία χρόνια από την τελευταία πράξη της πιο θλιβερής μαζικής επιχείρηση εθνοκάθαρσης εναντίον του Ελληνισμού συμπληρώνονται σήμερα. 

Τα Σεπτεμβριανά του 1955 ήταν το αποκορύφωμα της συστηματικής επιχείρησης του τουρκικού κράτους και παρακράτους να ξεμπερδέψουν μια και καλή από τον ακμάζοντα ελληνισμό της Τουρκίας. Να ξεμπερδέψει μια και καλή το τουρκικό εθνικιστικό κράτος από το πιο δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας στην Κωνσταντινούπολη, στην Ίμβρο, στην Τένεδο. Με την Σμύρνη και την Μικρά Ασία είχαν «καθαρίσει» το 1922.

Όσοι επιβίωσαν του πογκρόμ της 5ης Σεπτεμβρίου 1955, δεν άντεξαν στην τελευταία επιχείρηση του τουρκικού εθνικισμού για εξαφάνιση της υπερχιλιόχρονης ελληνικής παρουσίας στην Κωνσταντινούπολη με τις Απελάσεις του 1964.

Οι υποκριτικές δηλώσεις του Τ.Ερντογάν και προηγούμενων τούρκων ηγετών, περί «συγγνώμης» στους «ρωμιούς» που ξεριζώθηκαν από την Τουρκία με βίαιο τρόπο, δεν έχουν κανένα απολύτως νόημα εάν δεν αποκτήσουν ουσιαστικό περιεχόμενο: αποκατάσταση περιουσιακών δικαιωμάτων, αίσθημα ασφάλειας για τους Έλληνες ομογενείς που επιθυμούν να επιστρέψουν, αναγνώριση των δικαιωμάτων κοινοτήτων και Συλλόγων..

Ο τουρκικός εθνικισμός ακόμη και σήμερα που ο ελληνισμός της Τουρκίας όχι μόνο δεν αποτελεί καμία απειλή για την Τουρκία αλλά αντίθετα θα μπορούσε να προβληθεί ως δείγμα της… πολυ-πολιτισμικότητας της σύγχρονης Τουρκίας, δεν μπορεί να συμφιλιωθεί με το παρελθόν της Κωνσταντινούπολης, της Μικράς Ασίας, της Ίμβρου, της Τενέδου..
Αλλά η ιστορία είναι εδώ και είναι ζωντανή…

Τα μαχητικά αεροσκάφη που έκαναν πτήσεις επίδειξης δύναμης έξω από το Ελληνικό Γενικό Προξενείο Σμύρνης, την ώρα που οι δυο υπουργοί εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας εγκαινίαζαν το κτίριο, λένε πολλά….

Αλλά κάθε πετράδι, κάθε σπασμένο ακροκέραμο, κάθε ακρωτηριασμένο μάρμαρο, στο Πέραν, στα Ταταύλα ,στην παραλία της Σμύρνης, στην Ίμβρο θα είναι για πάντα εκεί και θα θυμίζουν την Ελληνική Παρουσία. Την οποία δεν μπόρεσε να εξαφανίσει με τα λοστάρια και τα μαχαίρια ο όχλος το βράδυ της 5ης Σεπτεμβρίου 1955, ούτε το 1964…

ΥΓ: Για την θλιβερή επέτειο των Σεπτεμβριανών η ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ διοργανώνει εκδήλωση την Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2018, ώρα 18.30 στο Πνευματικό Κέντρο Κωνσταντινουπολιτών (Δημητρίου Σούτσου 46, Αμπελόκηποι) με ενδιαφέρουσα θεματολογία: 

«63η Επέτειος Σεπτεμβριανών ΤΟΥ ΠΟΓΚΡΟΜ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ 6-7/9/1955
Οι Ολέθριες Συνέπειες της Εξουσιομανίας 
Η Κατάκτηση και Διατήρηση της Εξουσίας στην Ημεδαπή και 
οι Αυτόχθονες Ελληνικές Κοινότητες εκτός Επικράτειας»

Στην Ημερίδα που συντονίζει ο Αρ. Πρωτοσάλτε θα μιλήσουν :
Γιώργος Κοντογιώργης, Ομότιμος Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου: «Ο Ελληνισμός στα αζήτητα του Νεοελληνικού κράτους».   
Ανδρέας Θεοφάνους, Πρόεδρος Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων, Καθ. Πανεπιστημίου Λευκωσίας:  «Η ανατομία της κυπριακής τραγωδίας και τα υφιστάμενα διλήμματα». 
 Αθηνά Κρεμμύδα, Γ.Γ. της Κίνησης για την Αναγέννηση της Β. Ηπείρου:  «Ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός, τα συμφέροντα των Μεγάλων Δυνάμεων και η εγκατάλειψη από το Ελληνικό κράτος».
 Νικόλαος Ουζούνογλου, Καθ. ΕΜΠ-Πρόεδρος Οι.Ομ.Κω.: «Η μετά του 1923 τύχη του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης και η διελκυστίνδα των Ελληνοτουρκικών σχέσεων υπό τον Άγγλο-Σαξονικό παράγοντα». 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: