Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η συνεχιζόμενη κρίση στην παιδεία και η μη επιτυχής έκβαση της προσπάθειας των γονιών για ακύρωση της απεργίας των εκπαιδευτικών, οι δηλώσεις για το Κυπριακό του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Κοτζιά, ο οποίος βρέθηκε στην Κύπρο για την υπογραφή της συμφωνίας με τον Μητροπολίτη Κύκκου για το τεμάχιο στο οποίο θα κτιστεί η ελληνική πρεσβεία απέναντι από το Μετόχι και ο προγραμματισμός Κύπρου, Ισραήλ, Ελλάδας για υλοποίηση του αγωγού East Med είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα στα πρωτοσέλιδά τους οι εφημερίδες.

Αλλά θέματα στον Τύπο αφορούν την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τις αναπτύξεις στον Δήμο Πέγειας, την προκαταρκτική έκθεση του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, Παύλου Ιωάννου, για τους συμψηφισμούς καταθέσεων με δάνεια του Συνεργατισμού που παραδόθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τη διαμάχη μεταξύ Κυβέρνησης/ΔΗΣΥ από τη μια και ΑΚΕΛ από την άλλη για το θέμα των αποφυλακίσεων καταδικασθέντων για υποθέσεις σεξουαλικών εγκλημάτων κατά ανηλίκων.

Η «Αλήθεια», με τίτλο στο κύριο της θέμα “Αυτούς στηρίζετε;”, γράφει για αμείλικτα ερωτήματα από την Κυβέρνηση προς το ΑΚΕΛ για τη στάση του στο θέμα των εκπαιδευτικών και πως στο κενό έπεσε πρωτοβουλία των γονέων για ακύρωση της απεργίας των εκπαιδευτικών. Επίσης σημειώνει πως ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, εξέφρασε τη δημόσια συγγνώμη της ελληνικής πολιτείας προς τον κυπριακό λαό για τα δεινά του 1974. Επίσης γράφει πως ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, Παύλος Ιωάννου, παρέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την προκαταρκτική έκθεση που ετοίμασε για τους συμψηφισμούς στην ΣΚΤ.

Ο «Πολίτης» γράφει στο κύριο του θέμα, με τίτλο «’Εμπλεξαν τις ντροπές για τις αποφυλακίσεις», για οξεία πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ Κυβέρνησης και αντιπολίτευσης σχετικά με τις αποφυλακίσεις καταδίκων που εξέτιαν ποινές φυλάκισης για σεξουαλικά εγκλήματα κατά ανηλίκων. Αλλού γράφει πως ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, δήλωσε ότι για πρώτη φορά μετά από μια διαπραγμάτευση «πάμε στην επόμενη με καλύτερες θέσεις». Επίσης αναφέρει πως σε επέκταση της φετινής σχολικής χρονιάς αναλόγως των ημερών και των ωρών που θα χαθούν ένεκα των δρομολογούμενων απεργιακών μέτρων των εκπαιδευτικών προσανατολίζεται η Κυβέρνηση.

«Ο Φιλελεύθερος», με τίτλο στο κύριο του θέμα «Προχωρούν με υπογραφές», γράφει πως ρότα υλοποίησης του αγωγού Ανατολικής Μεσογείου, East Med, συμφώνησαν κατά τη συνάντησή τους στην Ιερουσαλήμ οι Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας. Τέθηκε στόχος μέχρι τέλος του χρόνου να μπουν οι υπογραφές για να αρχίσει να υλοποιείται το μεγάλο αυτό έργο. Αλλού αναφέρει πως φέρνει και δεύτερο σεισμογραφική η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο. Επίσης αναφέρεται σε «πράματα και θάματα» στις θαλασσινές σπηλιές του Δήμου Πέγειας.

Η «Χαραυγή» με τίτλο στο κύριο της θέμα «Υποτιμούν τη νοημοσύνη της κοινωνίας» γράφει πως “έχουν χάσει την ψυχραιμία τους οι κυβερνώντες και συμπεριφέρονται με πανικό, ψεύδη και ύβρεις”. Αλλού αναφέρεται σε μαρτύριο για τους ηλικιωμένους λόγω της απόφασης για τερματισμό της λειτουργίας των ιατρικών κέντρων ή τον περιορισμό στις μέρες επισκέψεων των γιατρών. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε αναπτύξεις χωρίς εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων και άδειες για κατασκηνωτικό χώρο εντός περιοχής Δικτύου “Natura 2000”, σύμφωνα με έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” αναφέρεται στο κύριο της θέμα, με τίτλο «Σωρεία ατασθαλιών σα σχέδια για τις θαλασσινές σπηλιέ », στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σε σχέση με την αλλαγή των πολεοδομικών ζωνών στην περιοχή Πέγειας και την αδειοδότηση αναπτύξεων στην περιοχή, επί της παρακείμενης προστατευόμενης περιοχής του δικτύου «Natura 2000». Αλλού αναφέρει πως η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στην Κύπρο καταφέρνει να συνδυάσει την εργασία με την οικογενειακή ζωή, όπως προκύπτει από στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας. Εξάλλου αναφέρεται στη μεσολαβητική προσπάθεια των γονιών για εκτόνωση της κρίσης στην παιδεία.

ΚΥΠΕ – Μαρία Κονιώτου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
15/09/2018 09:15

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: