Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τρίτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι νέες προσπάθειες για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη και η κριτική από την αντιπολίτευση, είναι ένα από τα κύρια θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου της Τρίτης.

Άλλα θέματα είναι η πρωτοβουλία του Έλληνα ΥΠΕΞ για συνάντηση των υπουργών εξωτερικών Ελλάδας, Τουρκίας, Βρετανίας, η κρίση στην παιδεία και η καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση μεταξύ εκπαιδευτικών οργανώσεων και Κυβέρνησης, περιστατικό διακίνησης ναρκωτικών σε σχολείο που κατήγγειλε καθηγητής και η αναστολή της διαδικασίας για την υπόθεση απόπειρας δολοφονίας του Αλέξη Μαυρομιχάλη είναι τα κύρια θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου της Τρίτης.

Στο κύριο της θέμα η εφημερίδα «Αλήθεια» αναφέρεται σε «Αχρείαστη κόντρα» και γράφει ότι ενώ στην Ν. Υόρκη κρίνεται η τύχη προσπάθειας στο Κυπριακό, κυβέρνηση και ΑΚΕΛ ερίζουν για την προετοιμασία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι νέα «παιχνίδια» και νέες κωλυσιεργίες από τις εκπαιδευτικές οργανώσεις συντηρούν την κρίση στην Παιδεία και παρεμποδίζουν την εξομάλυνση της κατάστασης και την άμεση έναρξη διαλόγου για θέματα ουσίας. Αλλού γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας αποφάσισε να αναστείλει την ποινική δίωξη των τριών Σέρβων κατηγορουμένων που ανέλαβαν να εκτελέσουν το συμβόλαιο θανάτου του Αλέξη Μαυρομιχάλη.

Η εφημερίδα «Πολίτης» με κύριο τίτλο «Μόνο η πρόταση ΣΕΚ, διαμηνύει η κυβέρνηση», γράφει ότι η διαπραγμάτευση μεταξύ των εκπαιδευτικών οργανώσεων και της κυβέρνησης έχει ολοκληρωθεί και καμιά πρόταση, πλην εκείνης της ΣΕΚ, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, διαμηνύει μέσω του «Π» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομους Προδρόμου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι 49χρονος καθηγητής είναι κατηγορούμενος για σεξουαλική εκμετάλλευση της θετής κόρης του, η οποία ζητά εξηγήσεις από το Υπ. Παιδείας για το γεγονός ότι έχει τοποθετηθεί σε σχολείο και έχει σχέση με παιδιά. Αλλού γράφει ότι κρίσιμη θα είναι η σημερινή άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων Νίκου Κοτζιά, Μεβλουτ Τσαβούσογλου και Τζέρεμι Χαντ.

Η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ξεκαθάρισμα προθέσεων» γράφει ότι η πρωτοβουλία του Νίκου Κοτζιά για μια άτυπη συνάντηση των τριών υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Τουρκίας, Βρετανίας για να συζητήσουν εκείνες τις πτυχές του Κυπριακού που τις αφορούν είναι μια κίνηση που ενδεχομένως να βοηθήσει στο να ξεκαθαρίσουν οι προθέσεις της κάθε πλευράς. Σε άλλο θέμα γράφει ότι κυρώσεις κατά της Τουρκίας ζητά η Επιτροπή αναφορών της Ευρωβουλής για την Αμμόχωστο. Αλλού γράφει ότι εντός Οκτωβρίου οι αποφάσεις για το τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Εξωσχολικοί απείλησαν τη ζωή καθηγητή» γράφει ότι βοηθός διευθυντής σχολείου στη Λεμεσό είχε προβεί σε ανάρτηση στο διαδίκτυο βιντεοσκοπημένων εικόνων στις οποίες εμφανίζονται δύο εξωσχολικοί νεαροί να εισέρχονται παράνομα στο σχολικό χώρο αναζητώντας συγκεκριμένο μαθητή και ο εν λόγω καθηγητής καταγγέλλει ότι πήγαν για να πουλήσουν ναρκωτικά και τον απείλησαν για τη ζωή του. Αλλού αναφέρεται σε έντονο παρασκήνιο για την κρίση στην παιδεία, ενώ τα προβλήματα στα σχολεία και ευρύτερα στο χώρο της εκπαίδευσης πολλαπλασιάζονται. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας, ΤΡΑΟ, συμφώνησε με την αμερικανική εταιρεία εξόρυξης πετρελαίου, Rowan Companies PLC RDCN, για τη διεξαγωγή δύο γεωτρήσεων στην ανατολική Μεσόγειο με εκτιμώμενη διάρκεια 100 έως 140 μέρες.

Η αγγλόγλωσση Cyprus Mail στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο «Καταρρέει υπόθεση γκανγκστερικής απόπειρας δολοφονίας», γράφει ότι με οδηγίες του γενικού Εισαγγελέα οι εισαγγελείς ανέστειλαν τη διαδικασία σε υπόθεση απόπειρας δολοφονίας του μέλους του υποκόσμου Αλέξη Μαυρομιχάλη άλλως Αλεξούι. Σε άλλο θέμα γράφει ότι Βρετανοί ιδιοκτήτες σπιτιών στο Πισσούρι των οποίων οι κατοικίες καταστράφηκαν από την υποχώρηση του εδάφους προβλήθηκαν σε πρόγραμμα του BBC. Αλλού γράφει ότι 93χρονος Βρετανός που είναι βετεράνος του Β’ Παγκοσμιού πολέμου και ζει μόνιμα στην Κύπρο, τιμήθηκε με το μετάλλιο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής από τον Γάλλο Πρέσβη στην Κύπρο.

ΚΥΠΕ – Θάλεια Νεοφύτου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
25/09/2018 08:01

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: