Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τρίτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η 48ωρη απεργία των εκπαιδευτικών και τα μέτρα που μελετά η Κυβέρνηση, η συνάντηση Αναστασιάδη-Τσίπρα για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό ενόψει της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ, οι ανακοινώσεις της Στατιστικής Υπηρεσίας για τα επίπεδα φτώχειας, είναι από τα βασικά θέματα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η «Αλήθεια» στεγάζει το κύριό της θέμα κάτω από τον τίτλο «48ωρο ταλαιπωρίας» και αναφέρει ότι μπαίνει λουκέτο στα σχολεία σήμερα και αύριο και ότι γίνονται παρασκηνιακές κινήσεις για επανέναρξη του διαλόγου. Αλλού αναφέρει ότι σύμφωνα με έρευνα του τ/κ επιμελητηρίου, τα προϊόντα στις ελεύθερες περιοχές είναι ακριβότερα κατά 48%. Η «Α» σε άλλο θέμα προβάλλει τη συνάντηση Προέδρου Αναστασιάδη-Πρωθυπουργού Τσίπρα στην Αθήνα για συντονισμό στο Κυπριακό.

«Μαζί μάνα και γιος μετά από μισό αιώνα» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος του «Πολίτη» που δημοσιεύει ρεπορτάζ για έναν 51χρονο που υιοθετήθηκε από Αμερικανούς γονείς και μέσω της εφημερίδας έψαχνε τη βιολογική του μητέρα στην Κύπρο κάτι που έγινε τελικά κατορθωτό. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρει πως κατέρχονται σε απεργία οι εκπαιδευτικοί και πως θα αποκόπτονται μισθοί από τους απεργούντες. Ο «Π» αναφέρει επίσης πως άρχισε στη Βουλή η συζήτηση για προϋποθέσεις πολιτογράφησης αλλοδαπών επενδυτών.

Ο «Φιλελεύθερος» με τίτλο «Συμφώνησαν πλαίσιο κινήσεων» γράφει στο κύριό του θέμα ότι Αναστασιάδης-Τσίπρας χθες στην Αθήνα βρέθηκαν σε πλήρη σύμπλευση για Κυπριακό, ενέργεια και ευρωτουρκικά και πως και οι δύο πλευρές τάσσονται υπέρ της επανάληψης του διαλόγου χωρίς εκπτώσεις. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα αναφέρεται στη 48ωρη απεργία των εκπαιδευτικών και γράφει ότι δεν διακρίνεται φως εξόδου από την κρίση. Ο «Φ» σε άλλο θέμα αναφέρει ότι οι Τούρκοι είναι έξαλλοι με κυπριακή navtex και με επιχείρηση έρευνας-διάσωσης πολύ κοντά στις τουρκικές ακτές.

«Κλειστά σχολεία και η κυβέρνηση ψάχνεται» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Χαραυγής» που αναφέρει πως οι εκπαιδευτικοί είναι έτοιμοι για αγώνα διαρκείας αλλά από πλευράς κυβέρνησης δεν έγινε καμία κίνηση για να ξεπεραστεί η κρίση. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι με βάση στατιστικά στοιχεία, ένας στους τέσσερις Κυπρίους βιώνει συνθήκες φτώχειας και αποκλεισμού. Επίσης η «Χ» αναφέρει ότι οι δράσεις των τεχνικών επιτροπών είναι χωρίς στήριξη, χωρίς κονδύλια και με μεγάλη γραφειοκρατία και γράφει για αρνητικές επισημάνσεις σε εκθέσεις του ΟΗΕ.

Η αγγλόγλωσση ‘’Cyprus Mail’’ τιτλοφορεί το κύριό της θέμα «Έτοιμοι για αγώνα διαρκείας οι εκπαιδευτικοί» και γράφει για την 48ωρη απεργία στα σχολεία και τις δηλώσεις των οργανώσεων ότι είναι έτοιμοι για μακροχρόνιο αγώνα. Αλλού αναφέρει ότι οι αφίξεις τουριστών τον Αύγουστο κατέγραψαν νέο ρεκόρ. Επίσης η εφημερίδα αναφέρεται σε διεθνή σπείρα που έκλεψε 100 χιλ. από χρυσοχοείο στη Λεμεσό.

ΚΥΠΕ – Kυριακή Χριστοδούλου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
18/09/2018

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: