Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τρίτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η διαμάχη Κυβέρνησης – εκπαιδευτικών στο μέτωπο της παιδείας η οποία συνεχίζεται μετά την πρώτη μέρα επιστροφής των εκπαιδευτικών στα σχολεία, η λήψη μέτρων εκ μέρους των εκπαιδευτικών οργανώσεων, με αποκορύφωμα την καταγγελία του Υπουργού Παιδείας στην Αστυνομία, είναι το κύριο θέμα που προβάλλεται στα περισσότερα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων της Τρίτης.

Άλλα κύρια θέματα αφορούν την πρωτοφανή ρωσική παρουσία στη θαλάσσια περιοχή πέριξ της Κύπρου και στην επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Ινδίας στην Κύπρο.

Η εφημερίδα «Αλήθεια», στο πρωτοσέλιδό της θέμα με τίτλο «Οι δάσκαλοι καταγγέλλουν και η παιδεία μας παραλύει!», αναφέρεται σε κινήσεις εντυπωσιασμού από τους δασκάλους και γράφει ότι άλλα λένε και άλλα κάνουν. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι μετά τις επίσημες επαφές στη Λευκωσία, η προεδρική οικογένεια της Ινδίας, ο πρόεδρος Ραμ Ναθ Κοβίν, η σύζυγος και κόρη του δεν άφησαν την ευκαιρία να πάει χαμένη και βρέθηκαν για δύο ώρες στην παραλία του Fig Tree στον Πρωταρά. Αλλού γράφει ότι η πρώτη μέρα όσον αφορά τη λειτουργία του Συνεργατισμού στην Ελληνική Τράπεζα κύλησε ομαλά και χωρίς να παρουσιαστούν οποιαδήποτε προβλήματα.

Ο «Πολίτης» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Πήραν θέσεις μάχης για φουλ επίθεση», γράφει ότι πράσινο φως για να προχωρήσουν σε απεργιακά μέτρα θα πάρουν αύριο, όπως όλα δείχνουν, οι ηγεσίες των εκπαιδευτικών οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι διπλασιάστηκαν οι διελεύσεις στα κατεχόμενα αυτοκινήτων ελληνοκυπριακής ιδιοκτησίας το τελευταίο δίμηνο. Αλλού γράφει ότι χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα κύλησε η πρώτη μέρα της ανάληψης των εργασιών της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας από την Ελληνική.

Ο «Φιλελεύθερος» στο πρωτοσέλιδό του θέμα με τίτλο «Θερμό κλίμα πέριξ της Κύπρου», γράφει ότι καυτή εβδομάδα είναι η τρέχουσα για την περιοχή μας, με τη ρωσική παρουσία στην περιοχή να είναι ιστορικά πρωτοφανής. Σε άλλο θέμα γράφει ότι κέρδισε το στοίχημα της πρώτης μέρας η Ελληνική Τράπεζα, που υποδέχθηκε χθες τις 400 χιλιάδες πελάτες του Συνεργατισμού. Αλλού γράφει ότι σε απόγνωση βρίσκονται πολλοί διαβητικοί οι οποίοι κάνουν χρήση ινσουλίνης, λόγω αλλαγής της ινσουλίνης που τους χορηγεί το κράτος η οποία είναι αδύνατον να χορηγηθεί με ασφάλεια μέσω των αντλιών που χρησιμοποιούν.

Η «Χαραυγή» γράφει στο πρωτοσέλιδό της θέμα με τίτλο «Πυρά ΔΗΣΥ-ΚΕΒΕ κατά των εκπαιδευτικών» ότι εκτραχύνεται η κατάσταση με την κυβέρνηση όχι μόνο να αδυνατεί να δώσει λύσει στην κρίση στην εκπαίδευση, αλλά το κυβερνών κόμμα (ΔΗΣΥ) συντηρεί το εκρηκτικό κλίμα επικρίνοντας ευθέως του εκπαιδευτικούς και στηρίζοντας τον Υπουργό Παιδείας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι εντός Σεπτεμβρίου κλείνουν 43 υποκαταστήματα στου Συνεργατισμού και αναφέρεται σε προσχεδιασμό και μεθόδευση από την κυβέρνηση ΔΗΣΥ να κλείσει ο Συνεργατισμός και να συγχωνευτεί με την Ελληνική. Αλλού γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών επαναλαμβάνει τις απειλές του στα ενεργειακά και μιλά για γεώτρηση το φθινόπωρο.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail” στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ο Ινδός Πρόεδρος χαιρετίζει τους ιστορικούς δεσμούς», γράφει ότι Κύπρος και Ινδία προσπαθούν να ενισχύσουν τους μακροχρόνιους δεσμούς, ενώ η Ινδία αναφέρει ότι είναι ανοικτή για επιχειρηματικές δραστηριότητες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι δάσκαλοι επέστρεψαν στα σχολεία τη Δευτέρα και είναι τόσο αποφασισμένοι να κερδίσουν τη μάχη με την Κυβέρνηση που κατήγγειλαν τον Υπουργό Παιδείας στην Αστυνομία για κατάχρηση εξουσίας. Αλλού γράφει ότι η Ελληνική Τράπεζα ανέλαβε τους 400,000 πελάτες της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας.

ΚΥΠΕ – Θάλεια Νεοφύτου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
04/09/2018 07:44

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: