Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τετάρτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι εξελίξεις στο χώρο της παιδείας με αφορμή την νέα απόφαση του Υπουργικού και ενόψει των γενικών συνελεύσεων των οργανώσεων για αξιολόγηση της κατάστασης είναι το βασικό θέμα στα πρωτοσέλιδα όλων σχεδόν των εφημερίδων.

Προβάλλεται επίσης η αντίδραση καταναλωτών για το συμψηφισμό δανείων και καταθέσεων στην Ελληνική Τράπεζα, το αίτημα του Ρίκκου Ερωτοκρίτου για ανανέωση της άσκησης άδειας του, η συνάντηση Κοτζιά – Τσαβούσογλου στη Σμύρνη, η κατάσταση στους Συνοικισμούς με το κλείσιμο των ιατρικών κέντρων και η πώληση δανείων από την Τράπεζα Κύπρου.

Η «Αλήθεια» στεγάζει το κύριό της θέμα κάτω από τον τίτλο «Κίνηση άρσης αδιεξόδου» και γράφει ότι έγινε νέο άνοιγμα της Κυβέρνησης προς τους εκπαιδευτικούς και ότι σήμερα διεξάγονται δημοψηφίσματα για ξεκαθάρισμα των θέσεων των οργανώσεων. Αλλού αναφέρει πως οι καταναλωτές αντιδρούν για τον συμψηφισμό καταθέσεων και δανείων στην Ελληνική με την τράπεζα να απαντά ότι αυτό ήταν αυστηρά απόφαση της ΣΚΤ. Επίσης η «Α» αναφέρει πως Κοτζιάς-Τσαβούσογλου συζήτησαν το Κυπριακό στη Σμύρνη.

«Μετέτρεψαν σε γιογιό τον ‘εξορθολογισμό’» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος του «Πολίτη» που αναφέρεται σε κυβερνητικές παλινδρομήσεις και μονομερή εφαρμογή της πρότασης της 30ης Αυγούστου υπό το φως των αποφάσεων των εκπαιδευτικών που ψηφίζουν σήμερα σε δημοψήφισμα. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι μετά από τροποποίηση του κανονισμού της πράσινης γραμμής επιτρέπεται η μεταφορά φαρμάκων από τα κατεχόμενα για προσωπική χρήση. Ο «Π» γράφει αλλού ότι ΟΧΙ απαντά ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας στον ΠΙΣ για τις αμοιβές των προσωπικών γιατρών.

Υπό τον τίτλο «Αναμένουν εντολή για απεργία» ο «Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριό του θέμα ότι οι εκπαιδευτικές οργανώσεις μετά τη σημερινή ψηφοφορία προσδοκούν σε ισχυρό διαπραγματευτικό ατού την ίδια ώρα που το Υπουργικό διαφοροποίησε την απόφασή του και προσφέρει μοριοδότηση έναντι διδακτικών ωρών. Αλλού γράφει ότι σε εμπειρογνώμονα θα ανατεθεί η αξιολόγηση όλων των σχεδίων διαχείρισης κρίσεων στην Κύπρο. Επίσης ο «Φ» προβάλλει νέο σκάνδαλο σε ΣΠΕ της επαρχίας Λάρνακας πριν το 2013 το οποίο καταγγέλθηκε μόλις το 2017 μετά από παρέμβαση της ΣΚΤ.

«Δεν άφησαν ούτε σεντ στους λογαριασμούς» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα η «Χαραυγή» που αναφέρει ότι σε σκάνδαλο με διαστάσεις εξελίσσεται ο συμψηφισμός δανείων από τον Συνεργατισμό και ότι το ΑΚΕΛ ζητά την παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας. Αλλού αναφέρει ότι νέα εκδοχή της ίδιας πρότασης προτείνει ο Αναστασιάδης στους εκπαιδευτικούς. Επίσης η «Χ» γράφει ότι ταλαιπωρούνται οι ηλικιωμένοι με τις νέες ρυθμίσεις στα κέντρα υγείας, και την κατάσταση συζήτησε χθες η Βουλή.

Η αγγλόγλωσση ‘’Cyprus Mail’’ με τίτλο «Το κράτος ικανοποιεί κάποια από τα αιτήματα των εκπαιδευτικών» γράφει στο κύριό της θέμα ότι η Κυβέρνηση διαφοροποίησε την πρότασή της προς τις οργανώσεις και εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει με το διάλογο για μεταρρύθμιση. Αλλού γράφει πως όλο και περισσότερα ξενοδοχεία παραμένουν ανοικτά την χειμερινή περίοδο στην Πάφο. Επίσης προβάλλει τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στις ΗΠΑ από την απόφαση της NIKE να συμμετάσχει στη νέα της καμπάνια ο παίκτης του αμερικανικού ποδοσφαίρου Colin Kaepernick.

H εβδομαδιαία «Οικονομική Καθημερινή» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα «Η Pimco πίσω από τα δύο μεγάλα deals» και αναφέρει ότι η εταιρεία δάνεισε την Apollo 950 εκατομμύρια για να αγοράσει τα δάνεια της Τράπεζας Κύπρου και θα βάλει και 50 εκ στην Ελληνική. Αλλού αναφέρει πως έριξε γέφυρα ο Πρόεδρος και αναμένει τις απαντήσεις των εκπαιδευτικών. Η εφημερίδα αναφέρει ακόμη ότι το Κρεμλίνο ζητά από ολιγάρχες να επενδύσουν 120 δις δολάρια επιπλεόν μέχρι το τέλος της θητείας Πούτιν σε συγκεκριμένα σχέδια.

ΚΥΠΕ – Κυριακή Χριστοδούλου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
05/09/2018 08:21

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: