Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου για κατασκευή υποθαλάσσιων αγωγών φυσικού αερίου και η μεσολαβητική πρωτοβουλία του ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέα Μάτσα για αντιμετώπιση της κρίσης στην παιδεία είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Προβάλλονται επίσης η κράτηση αλλοδαπών “οδοντιάτρων” με πτυχία μαϊμού, η αντίδραση των γονιών παιδιών με αναπηρίες που δεν πάνε σχολείο γιατί δεν έχουν συνοδό, η αποφυλάκιση του Ρίκκου Ερωτοκρίτου και άλλα.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Κλειδί η ΟΕΛΜΕΚ», γράφει ότι ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ φέρονται θετικές ως προς την αποδοχή της διαδικαστικής φόρμου.λας του ΓΓ της ΣΕΚ, υπάρχουν όμως διαφωνίες στους κόλπους της ΟΕΛΜΕΚ από ΔΗΚΙ, Προοδευτική και Νέα Πνοή. Αλλού γράφει ότι ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ συμφωνούν με την προεδρική διαπίστωση ότι σε περίπτωση νέας αποτυχίας στο \Κυπριακό, πιθανό να αλλάξει η βάση συζήτησης του προβλήματος όμως ανησυχούν και αν μείνουν τα πράγματα ως έχουν. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τέθηκαν υπό κράτηση αλλοδαποί «οδοντίατροι» με πτυχία μαϊμού και με πολλούς πελάτες.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Εισαγγελέας και Τζο και φιλέτο στον Πωμό», γράφει στο κύριο θέμα του ότι χωρίς προηγούμενο είναι η αποδοχή από το Κτηματολόγιο μεταβίβασης ενυπόθηκου ακινήτου για την τύχη του οποίου εκκρεμούσαν αγωγές καταγγέλλει ο Νεόφυτος Επαμεινώνδας που είδε το βασικό περιουσιακό στοιχείο της εταιρείας του αξίας 410.000 ευρώ να ξεπουλιέται από την τράπεζα έναντι 250.000 ευρώ. Αλλού γράφει ότι ξεχείλισε η οργή των γονέων παιδιών με αναπηρίες καθώς δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και το θέμα με τους συνοδούς δεν έχει διευθετηθεί. Ο «Π» γράφει σε άλλο θέμα ότι ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης μπλόκαρε τη διαδικασία επιλογής CEO στο ΔΣ της Cyta.

«Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα υπό τον τίτλο «Ομπρέλα στην κυπριακή ΑΟΖ» αναφέρεται στην διακρατική συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου για κατασκευή υποθαλάσσιων αγωγών φυσικού αερίου και γράφει ότι όσο βαρυσήμαντη είναι η διακρατική συμφωνία άλλο τόσο βαρυσήμαντη ήταν και η χθεσινή παρουσία και τοποθέτηση των Βρυξελλών επί τούτης. Σε άλλο θέμα γράφει ότι φως στην κρίση της παιδείας αναζητείται στη σημερινή συνεδρίαση των κεντρικών διοικητικών συμβουλίων τριών εκπαιδευτικών οργανώσεων όπου θα εξετάσουν τη μεσολαβητική πρωτοβουλία της ΣΕΚ. Αλλού γράφει ότι στον αέρα κινδυνεύει να τιναχθεί η προσπάθεια της Ερευνητικής Επιτροπής να ρίξει φως στα όσα οδήγησαν τον Συνεργατισμό σε κατάρρευση καθώς δύσκολα θα εκδοθεί πόρισμα.

Η «Χαραυγή» κάτω από τον τίτλο «Πεταμένα και ασυνόδευτα έχουν τα παιδιά μας», γράφει στο κύριο της θέμα ότι κάτω από τη βάση σε ό,τι αφορά την ειδική εκπαίδευση παίρνει για μια φορά το Υπουργείο Παιδείας το οποίο παρουσιάζεται μέσα Σεπτεμβρίου ανέτοιμο να υποστηρίξει την ένταξη των παιδιών με αναπηρίες μέσα στα σχολεία. Αλλού γράφει ότι αρνείται το Συμβούλιο Αποφυλάκισης να δώσει στη Βουλή για σκοπούς κοινοβουλευτικού ελέγχου την απόφαση και το σκεπτικό αποφυλάκισης του κατάδικου Ρίκκου Ερωτοκρίτου επικαλούμενο λόγους «εμπιστευτικότητας». Σε άλλο θέμα γράφει ότι υπογράφηκε η συμφωνία με την Αίγυπτο για τον υποθαλάσσιο αγωγό, εκκρεμεί η εμπορική συμφωνία για την πώληση του φυσικού αερίου.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Κύπρος και Αίγυπτος υπέγραψαν συμφωνία για αγωγό» και αναφέρεται στην συμφωνία που υπέγραψαν χθες Κύπρος και Αίγυπτος για κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού για εξαγωγή φυσικού αερίου στην Αίγυπτο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το 14χρονο αγοράκι που ξεχάστηκε για σχεδόν ένα μήνα στο κρατικό καταφύγιο πήγε την Πέμπτη στο σπίτι μετά την παρέμβαση του Υπουργού Δικαιοσύνης και μετά που το παιδί έγραψε γράμμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητώντας βοήθεια. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι με τρεις επισκέπτες ανά κάτοικο, η Κύπρος είναι μεταξύ των πιο πολύ-επισκεπτόμενων χωρών στον κόσμο.

ΚΥΠΕ – Κώστας Σταυρινός
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
20/09/2018

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: