Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι εξελίξεις γύρω από την κρίση στην παιδεία, το κούρεμα 10.500 τρεχούμενων λογαριασμών του Συνεργατισμού και η έκβαση της υπόθεσης ανάμεσα στον Άγιο Μαυρίκιο και τη Βρετανία στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είναι τα κύρια θέματα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι οι καταθέσεις στην Ερευνητική Επιτροπή για τον Συνεργατισμό, η βομβιστική επίθεση κατά της οικίας του Δημάρχου Παραλιμνίου, οι επαφές του Υπουργού Εξωτερικών με ομολόγους του, και ο τερματισμός των εμπορικών διαφημίσεων στο ΡΙΚ.

Η «Αλήθεια», υπό τον τίτλο, στο κύριο της θέμα, «Μετέωρο βήμα», γράφει ότι μπορεί οι εκπαιδευτικές οργανώσεις να εξασφάλισαν χθες το συντριπτικό ναι των μελών τους για λήψη, αν και όταν, εκείνες αποφασίσουν απεργιακά μέτρα, όμως το όλο σκηνικό στην παιδεία παραμένει ακόμη ρευστό και αβέβαιο. Γράφει, επίσης, ότι τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη «έδειξε» ως το πρόσωπο που βρισκόταν πίσω από την ψηλή αντιμισθία που δόθηκε στον αντιπρόσωπο του Υπουργείου στην ΣΚΤ Δ. Διονυσίου, ο μάρτυρας στην Ερευνητική Επιτροπή για τον Συνεργατισμό, Λάμπρος Πιερή. Επίσης, γράφει ότι από ενδιάμεσος σταθμός μεταναστών η Κύπρος τείνει να εξελιχθεί σε επιλογή μόνιμης στάθμευσης, γεγονός που υποχρεώνει τις αρμόδιες αρχές στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για αντιμετώπιση των διαρκώς αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών.

Ο «Πολίτης», υπό τον τίτλο «Μυστική συνάντηση προσδίδει προοπτική», γράφει, στο κύριο του θέμα, ότι την ώρα που ο εκπαιδευτικός κόσμος εξουσιοδοτούσε τις συντεχνίες του να προχωρήσουν σε απεργιακά ή/και άλλα μέτρα, ένα οργιώδες παρασκήνιο βρισκόταν σε εξέλιξη με τους Προέδρους των εκπαιδευτικών οργανώσεων να πραγματοποιούν συνάντηση με την τριμερή υπουργική επιτροπή, με επίκεντρο συζήτησης την απόφαση της Κυβέρνησης να θέσει σε ισχύ την πρόταση της 30ης Αυγούστου. Αλλού γράφει ότι υιοθετεί η Αστυνομία τις θέσεις του Δημάρχου Παραλιμνίου, Θεόδωρου Πυρίλλη ότι η μεταμεσονύχτια βομβιστική επίθεση κατά της οικίας του σχετίζεται με την άσκηση των καθηκόντων του στον Δήμο. Γράφει, επίσης, ότι η Ερευνητική Επιτροπή για τον Συνεργατισμό κάλεσε σε κατάθεση την επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού, Ντανιέλ Νουί.

«Ο Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο, στο κύριο του θέμα, «Κούρεψαν 10.500 τρεχούμενους», γράφει ότι το απόλυτο μπάχαλο επικρατεί τις τελευταίες ημέρες με λογαριασμούς του Συνεργατισμού που δεν μεταφέρθηκαν στην Ελληνική Τράπεζα ή ακόμα δεν ξεκαθάρισαν. Μάλιστα, καταγράφηκαν και συμψηφισμοί καταθέσεων και δανείων σε 16 χιλιάδες περιπτώσεις από τις οποίες οι 10.500 φαίνεται, σύμφωνα με τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο Παύλο Ιωάννου, να έγιναν παράνομα. Γράφει, επίσης, ότι σειρά επαφών θα έχει τις επόμενες ημέρες ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, με ομολόγους του. Σε άλλη είδηση γράφει για “προχειρότητα σε υπόθεση παιδοφιλίας”.

Η «Χαραυγή», υπό τον τίτλο «Ηχηρό μήνυμα εκπαιδευτικών προς Κυβέρνηση», γράφει, στο κύριο της θέμα, ότι οι εκπαιδευτικοί προσήλθαν χθες μαζικά στις κάλπες και εξουσιοδότησαν με συντριπτική πλειοψηφία τις ηγεσίες τους να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι να αποσυρθούν τα μονομερή μέτρα της Κυβέρνησης που πλήττουν το δημόσιο σχολείο. Αλλού γράφει ότι “κόβουν” τη διαφήμιση του ΡΙΚ για χάρη των ιδιωτικών καναλιών. Αναφέρεται επίσης σε κραυγή Τ/κ για την κοινοτική τους ύπαρξη.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail», υπό τον τίτλο «Η αποικιοκρατική `δίκη` έχει επιπτώσεις στην Κύπρο» γράφει, στο κύριο της θέμα, ότι αν η νομική έκβαση της υπόθεσης ανάμεσα στον Άγιο Μαυρίκιο και την Βρετανία είναι επιτυχής ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, θα είναι ένα πολύ σοβαρό νομικό όπλο για την Κύπρο και άλλες πρώην αποικίες, δήλωσε την Τετάρτη ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης. Αλλού γράφει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο είπε όχι σε περισσότερες εμπορικές διαφημίσεις στο ΡΙΚ . Γράφει, επίσης, ότι η Υπουργική Επιτροπή συζήτησε περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση της αύξησης των αφίξεων μεταναστών στην Κύπρο.

ΚΥΠΕ – Δήμητρα Νικολάου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
06/09/2018 08:44

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: