Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι τελευταίες εξελίξεις στην κρίση στην παιδεία μετά την μεσολαβητική πρόταση της ΣΕΚ, η παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας για το μεταναστευτικό στην άτυπο Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, μια απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας για αποζημιώσεις σε κατόχους αξιογράφων, το αίτημα που αναμένεται να υποβληθεί για περιοριστικά μέτρα στον κατάδικο για παιδεραστία, στον οποίον δόθηκε προεδρική χάρη, η συνέχιση των ερευνών για τον Συνεργατισμό και οι προειδοποιήσεις της ΕΕ προς τη Βρετανία σε σχέση με τη συμφωνία για το Brexit είναι τα κυριότερα θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

Η «Αλήθεια» με τίτλο στο κύριο της θέμα «Διασπάστηκε η ΟΕΛΜΕΚ» γράφει πως ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ αποδέχτηκαν ομόφωνα τη μεσολαβητική φόρμουλα Μάτσα ενώ στο Κεντρικό ΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ υπήρξε διάσπαση. Αλλού γράφει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μιλώντας στην ‘Ατυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ανέφερε πως η Κύπρος έφτασε στα όριά της όσον αφορά τη διαχείριση αιτητών ασύλου. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στο νέο σύστημα εφεδρείας που εξαγγέλθηκε.

Ο “Πολίτης” στο κύριο του θέμα με τίτλο “Χάσανε το βιός τους σε αξιόγραφα ‘κουγκρί'”, γράφει πως σημαντικό όπλο για τους κατόχους αξιογράφων αποτελεί χθεσινή απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας για αποζημιώσεις σε ζευγάρι που είχε επενδύσει σε αξιόγραφα χωρίς να του επεξηγηθούν οι κίνδυνοι. Αλλού, φιλοξενεί συνέντευξη της Ευρωπαίας Επιτρόπου Δικαιοσύνης Βέρα Γιούροβα, στην οποία χαρακτηρίζει άδικο το σύστημα με τις πολιτογραφήσεις στην Κύπρο. Σε άλλο του θέμα γράφει για την απάντηση του Γενικού Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη, στην υπόθεση με το φιλέτο στον Πωμό.

“Ο Φιλελεύθερος” υπό τον τίτλο “Τρέχουν να μειώσουν το κακό”, γράφει, στο κύριο του θέμα, ότι θα υποβληθεί σήμερα στο δικαστήριο αίτημα για διάταγμα για περιοριστικά μέτρα για τον κατάδικο για παιδεραστία που αποφυλακίστηκε πρόωρα. Αλλού, γράφει για τις αλλαγές που θα επέλθουν σε σχέση με τους εφέδρους στην ΕΦ. Σε άλλο της θέμα, γράφει ότι γίνονται δεύτερες σκέψεις για το κινητό συντονιστικό κέντρο για σκοπούς πυρόσβεσης καθώς το κόστος από 700 χιλιάδες έγινε 1,3 εκ. ευρώ.

Η «Χαραυγή» με τίτλο στο κύριο της θέμα «Απόν αντρέπεται ο κόσμος εν δικός του…» γράφει πως ο Δ. Διονυσίου, ο οποίος ήταν ο σύνδεσμος του Υπ. Οικονομικών με τη διοίκηση της ΣΚΤ δήλωσε ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής πως «είναι ο κόσμος που έκλεισε τον Συνεργατισμό». Αλλού γράφει πως το κυκλοφοριακό πρόβλημα στη Λευκωσία αυξάνεται μέρα με τη μέρα και πως ράφια βρίσκονται τα οδικά σχέδια. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως κόπηκαν δράσεις για αντιμετώπιση της άνοιας.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα Cyprus Mail στο κύριο της θέμα με τίτλο “Η ΕΕ σπρώχνει για συμφωνία για το Brexit, προειδοποιήσεις σε Μέι”, γράφει πως οι Βρυξέλλες επιθυμούν μια συμφωνία με τη Βρετανία τον επόμενο μήνα, διαφορετικά προειδοποιούν για άδοξο τέλος με τη Βρετανία. Αλλού, γράφει πως ο ΓΓ του ΟΗΕ ανυπομονεί να μελετήσει την έκθεση της Λουτ πριν αποφασίσει τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό. Σε άλλο της θέμα γράφει για την επιστροφή στην Κύπρο της κλεμμένης εικόνας του Αγίου Γεωργίου.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα Αντίλογος» γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο «Το Μετέωρο βήμα του Γκουτέρες» πως την ερχόμενη βδομάδα κρίνονται τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό. Αλλού αναφέρεται στα κυριότερα γεγονότα από το 1960 μέχρι σήμερα για την Κυπριακή Δημοκρατία. Επίσης αναφέρει πως ο Αύγουστος του 2018 ήταν ο δεύτερος καλύτερος μήνας αριθμού αφίξεων στην ιστορία για την Κύπρο.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Γνώμη” υπό τον τίτλο “‘Λίπος, στο Προεδρικό και διαπλοκή με ΜΜΕ”, γράφει, στο κύριο της θέμα, για διασπάθιση δημόσιου χρήματος με προεδρικές αποφάσεις για προσλήψεις από το παράθυρο και πως για την κάλυψη 43 συμβούλων του Προέδρου Αναστασιάδη χρειάζεται 1.144.283 ευρώ. Αλλού, γράφει για έξοδο στις αγορές με χαλκευμένα στοιχεία. Σε άλλο της θέμα γράφει για μεσανατολίτικα παζάρια σε σχέση με την κρίση στην παιδεία.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Ποντίκι» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Οι κρυμμένες αλήθειες του Κυπριακού» πως στο παρασκήνιο υπάρχει κινητοποίηση για το Κυπριακό, σε επίπεδο διαδικασίας, δηλαδή οδικού χάρτη, όσο και σε επίπεδο περιεχομένου στόχευσης . Αλλού αναφέρει πως η δήθεν αποκατάσταση των σχέσεων Τουρκίας – Ισραήλ είναι κόλπο του Τούρκου Προέδρου. Επίσης γράφει για 200 νέες θέσεις στο δορυφορικό καζίνο.

ΚΥΠΕ – Μαρία Κονιώτου – Θωμάς Κεττένης
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
21/09/2018 08:26

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: