Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η νέα πρόταση της Κυβέρνησης προς τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, η εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη προς τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο Παύλο Ιωάννου να ελέγξει το ζήτημα που προέκυψε με τους συμψηφισμούς δανείων προς καταθέσεις και τα όσα ακούστηκαν στην Ερευνητική Επιτροπή για τον Συνεργατισμό, είναι τα κυριότερα θέματα που προβάλλονται σήμερα από τις κυπριακές εφημερίδες.

Η «Αλήθεια», υπό τον τίτλο «Η Μεγάλη Παρασκευή της παιδείας», γράφει στο κύριο της θέμα ότι σήμερα ξεκαθαρίζει η εικόνα αναφορικά με τη στάση που θα τηρήσουν τα ΔΣ των ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ έναντι της νέας πρότασης της Κυβέρνησης με την οποία συμφώνησαν ήδη οι Προέδροι τους. Αλλού, γράφει ότι εντολή στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο Παύλο Ιωάννου να ελέγξει το ζήτημα που προέκυψε με τους συμψηφισμούς δανείων προς καταθέσεις έδωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην αναφορά του πρώην Προέδρου της Επιτροπείας της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας Δημήτρη Σταύρου ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό για κομματικές παρεμβάσεις και βασίλεια στον Συνεργατισμό.

Ο «Πολίτης», στο κύριο του θέμα με τίτλο «Η βάση καθυστερεί το ‘ναι’ των ηγεσιών» γράφει ότι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για να βρεθεί διέξοδος λίγα 24ωρα πριν λειτουργήσουν τα σχολεία συνεχίστηκαν καθ΄ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, ενώ οι οργανώσεις εξετάζουν σήμερα την τροποποιημένη πρόταση της Κυβέρνησης. Αλλού, γράφει ότι την ανησυχία των αρχών ασφαλείας προκαλούν κάποια στοιχεία που ενδεχομένως να συνδέουν με τρομοκρατικές οργανώσεις άτομα τα οποία έχουν εισέλθει το τελευταίο διάστημα στην κυπριακή επικράτεια ως παράτυποι μετανάστες. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην κατάθεση Δημήτρη Σταύρου στην Ερευνητική για τον Συνεργατισμό..

Ο «Φιλελεύθερος», κάτω από τον τίτλο «Θέμα τάξεως στην Ερευνητική», γράφει ότι θέμα τάξεως για το μέλος της τριμελούς Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό Γεώργιο Γεωργίου φαίνεται να προκύπτει, καθώς ήταν υποψήφιος για τη θέση του Γενικού Διευθυντή της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας το 2013 και το 2015. Αλλού, γράφει πως το γραπτό κείμενο των παρασκηνιακών τους διαπραγματεύσεων παρέλαβαν χθες το βράδυ δια χειρός οι εκπαιδευτικές οργανώσεις. Σε άλλο θέμα, γράφει ότι παράτυπη κρίθηκε κατ΄ έφεση απόφαση η οποία λήφθηκε το 2009 και αφορούσε 53 προαγωγές στη θέση λοχία στην Αστυνομία και την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

«Παρασκηνιακές ζυμώσεις την υστάτη», είναι ο τίτλος του κύριου θέματος της «Χαραυγής», η οποία γράφει πως σήμερα αναμένεται να συνεδριάσουν εκ νέου οι τρεις εκπαιδευτικές οργανώσεις ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ και ΟΕΛΜΕΚ ώστε να τοποθετηθούν στη νέα κυβερνητική πρόταση που τους στάλθηκε χθες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η οικονομική κρίση αποτελεί την αφορμή για την έκφραση αγωνίας των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν ενάντια στις επιβαλλόμενες από την Τουρκία πολιτικές αφομοίωσης. Αλλού, αναφέρεται σε 16 χιλιάδες περιπτώσεις λογαριασμών οι οποίοι συμψηφίστηκαν με δάνεια, χωρίς τη συγκατάθεση του καταθέτη και γράφει ότι οικογενειάρχες έμειναν χωρίς χρήματα και ψώνια.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα Cyprus Mail, στο κύριο της θέμα με τίτλο «Η αρπαγή των καταθέσεων του Συνεργατισμού είναι ‘πιθανόν παράνομη’», γράφει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε εντολή την Πέμπτη στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο να διερευνήσει πώς έγινε σε χιλιάδες πελάτες του Συνεργατισμού εν άγνοια τους ο συμψηφισμός των καταθέσεων τους με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τους, μερικά εκ των οποίων βρίσκονταν στο στάδιο αναδιάρθρωσης. Αλλού, γράφει για τη χθεσινή διαδήλωση στα κατεχόμενα των Τουρκοκυπρίων για την οικονομική κρίση που προκλήθηκε από την πτώση της τουρκικής λίρας. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην χθεσινή συζήτηση στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής της Έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή για το ΡΙΚ.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος», κάτω από τον τίτλο «Σχέδιο πτήσης για νέες συνομιλίες» γράφει στο κύριο θέμα ότι σημαντικό σταυροδρόμι στις περαιτέρω εξελίξεις του Κυπριακού θεωρούνται οι επόμενες μέρες του Σεπτεμβρίου οι οποίες αναμένεται να συμπληρώσουν το παζλ αναφορικά με τις δυνατότητες επανέναρξης των συνομιλιών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι Ελληνοκύπριος και Τουρκοκύπριος συναντώνται για πρώτη φορά από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο όπου πολέμησαν. Αλλού γράφει ότι πραγματοποιείται σήμερα Παρασκευή η μεγάλη εκδήλωση του Δήμου Λύσης στο Μενεού «Ημέρα Μνήμης Λύσης».

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη», κάτω από τον τίτλο «Τρίζει η καρέκλα του Αβέρωφ Νεοφύτου», γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παραμέρισε τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ και τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Χαμπιαούρη από τις μεσολαβήσεις με τους εκπαιδευτικούς, ενώ η καταλυτική παρέμβαση του Υπουργού Εξωτερικών προμηνύει εξελίξεις στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος. Αλλού, γράφει πως η πρωτοβουλία κινήσεων για το Κυπριακό είναι στην Άγκυρα. Αλλού, αναφέρεται σε πολεμικό πυρετό στη Βάση Ακρωτηρίου ενόψει νέων επιδρομών εναντίον της Συρίας.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Ποντίκι», υπό τον τίτλο “Άνω Κάτω το Προεδρικό” γράφει πως για να μετατοπιστεί η προσοχή της κοινής γνώμης από τα σκάνδαλα στον Συνεργατισμό οι επικοινωνιακοί «εγκέφαλοι» της Κυβέρνησης αποφάσισαν όπως προκληθεί συζήτηση για κάποιο άλλο θέμα και έτσι προέκυψε η κρίση στην παιδεία. Σε άλλο θέμα γράφει πως κουρεύτηκαν καταθέτες στον Συνεργατισμό. Αλλού γράφει πως δόθηκε το πράσινο φως στις άδειες για το καζίνο.

ΚΥΠΕ – Κώστας Σταυρινός
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
07/09/2018 09:05

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: