Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Τα στοιχεία για τη φοροδιαφυγή, σύμφωνα και με την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το Τμήμα Φορολογίας, οι εξελίξεις στο Κυπριακό ενόψει των επαφών στη Νέα Υόρκη και η κρίση στην παιδεία, είναι μεταξύ των θεμάτων που αναδεικνύονται στα πρωτοσέλιδα του κυριακάτικου Τύπου. Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι η κράτηση των Αιγυπτίων ψαράδων στα κατεχόμενα, οι μεταρρυθμίσεις στην Εθνική Φρουρά, η υλοποίηση του ΓΕΣΥ και το μεταναστευτικό.

Η «Αλήθεια» με τίτλο «Κύπριος ο φοροφυγάς» γράφει ότι επιχειρηματίες, ιδιοκτήτες μαγαζιών σπα, γιατροί, γυμναστές, ιδιοκτήτες γκαράζ Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων μέχρι και διαιτητές, αλλά και κοινοτάρχες προσπαθούν να ξεγελάσουν την τσιμπίδα του Τμήματος Φορολογίας προς ίδιον όφελος. Η εφημερίδα παραθέτει ακόμη συνέντευξη του Προέδρου του ΟΑΥ Θωμά Αντωνίου, ο οποίος λέει ότι το ΓΕΣΥ θα είναι έτοιμο στην ώρα του. Επίσης γράφει ότι οι πέντε Αιγύπτιοι ψαράδες κατέληξαν στα μπουντρούμια του Αττίλα.

Ο «Πολίτης» στεγάζει το κύριο θέμα του υπό τον τίτλο «Τί άλλαξε στο Κυπριακό μετά το Κραν Μοντάνα» και γράφει ότι έξι πολιτικοί επιχειρούν να απαντήσουν στην ερώτηση που η Τζέιν Χολ Λουτ έθεσε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, δηλαδή τί άλλαξε από τον Ιούλιο του 2017 που να δικαιολογεί την επανέναρξη της προσπάθειας επίλυσης του Κυπριακού. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι ταβέρνες ζωντανεύουν τους συνοικισμούς. Ακόμη γράφει ότι ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στο βιβλίο του για τη θητεία του ως Πρόεδρος του Eurogroup φωτίζει λεπτομέρειες της κυπριακής μοναδικότητας με την εφαρμογή του bail-in.

Ο «Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό του «Με όρους στη Νέα Υόρκη» και γράφει ότι η Άγκυρα επιχειρεί να καθορίσει το παιχνίδι στη Νέα Υόρκη ενόψει διεργασιών αυτή την εβδομάδα στο Κυπριακό, ενώ απαιτεί χρονοδιάγραμμα, αλλαγή βάσης, καθεστώς για Τ/κ και φυσικό αέριο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σύμφωνα με το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, η κατάσταση στα φράγματα είναι δύσκολη, με την πληρότητά τους να φτάνει το 14%. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με διαπίστωση της ΕΕ, γίνεται εσκεμμένη διοχέτευση μεταναστών σε Ελλάδα και Κύπρο.

Η «Χαραυγή» γράφει στο πρώτο θέμα της, με τίτλο «Απαξιώνουν όλους τους εργαζόμενους» ότι το ΑΚΕΛ καταγγέλλει την Κυβέρνηση ότι επιχειρεί να αλώσει κάθε τι με δημόσιο χαρακτήρα, ενώ έχοντας διασφαλίσει την επανεκλογή της, συμπεριφέρεται με πρωτοφανή αλαζονεία και αυταρχισμό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Νότια Μαραθάσα, περιοχή με πλούσια ιστορία, κινδυνεύει με αφανισμό. Ακόμη γράφει ότι με πρωτοβουλία του Δημάρχου έγινε συνάντηση για το θέμα της χρήσης του λιμανιού της Λάρνακας και καθησυχάστηκαν οι χρήστες ενόψει της ενιαίας ανάπτυξης.

Η αγγλόγλωσση “Sunday Mail” με τίτλο «Ο νόμος για τις πισίνες σκοτώνει τις μικρές επιχειρήσεις» γράφει στο πρώτο θέμα της ότι πάνω από 160 συγκροτήματα διαμερισμάτων στην Επαρχία Πάφου είναι αντιμέτωπα με νομικές συνέπειες λόγω της λειτουργίας κοινόχρηστης πισίνας χωρίς άδεια λειτουργίας για δημόσια πισίνα βάσει νόμου του 1969. Αλλού γράφει ότι Κύπριος φοιτητής του Πανεπιστημίου του Durham παύτηκε από φοιτητικό περιοδικό για σχόλιό του στα κοινωνικά δίκτυα που θεωρήθηκε τρανσφοβικό. Ακόμη γράφει ότι η κυπριακή οικονομία έχει ξεφύγει από το «καρδιακό επεισόδιο» του 2013.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Καθημερινή» έχει τίτλο «Οι θεσμοί δοκιμάζουν τις αντοχές της κοινωνίας» και γράφει ότι εν μέσω μιας πολλαπλής κρίσης θεσμών, αξιών και πολιτειακής λειτουργίας, η οποία κάνει καθημερινά όλο και πιο έντονη την εμφάνισή της με αλληλουχία γεγονότων που απασχολούν την επικαιρότητα, βρίσκεται η κυπριακή κοινωνία. Αλλού γράφει ότι δημιουργείται στρατηγείο για τις τριμερείς στη Λευκωσία σε υφιστάμενο χώρο δίπλα από το Υπουργείο Εξωτερικών. Επίσης παραθέτει συνέντευξη του Υπουργού Άμυνας Σάββα Αγγελίδη, ο οποίος αναφέρεται στις μεταρρυθμίσεις στην Εθνική Φρουρά.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Σημερινή» με τίτλο «Αβύθιστο αεροπλανοφόρο», γράφει ότι σε «αβύθιστο αεροπλανοφόρο τείνει να μετατραπεί η Κύπρος σε μια κρίσιμη στιγμή για τους ενεργειακούς της σχεδιασμούς και το Κυπριακό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας στο Κυπριακό Πόλυς Πολυβίου εξηγεί την πρότασή του για «πάρε-δώσε» επί του εδάφους. Επίσης γράφει ότι στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται η παιδεία.

ΚΥΠΕ – Αντώνης Γκιλδάκης – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 23/09/2018 10:37

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: