Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Δευτέρας: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι εξελίξεις στο Κυπριακό ενόψει και των διεργασιών της 73ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ δεσπόζουν στα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου. Προβάλλεται επίσης η αύξηση των αστέγων από 26 το 2015 στους 129 το 2017.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Γκουτέρες = Αίνιγμα!», γράφει ότι λίγες ώρες πριν από τις συναντήσεις του ΓΓ του ΟΗΕ με τους Αναστασιάδη και Ακιντζί, κανείς δεν γνωρίζει πώς θα κινηθεί στο Κυπριακό, αν θα επαναρχίσει ο διάλογος είτε υπό τη μορφή δικοινοτικών συνομιλιών, είτε υπό τη μορφή μιας νέας Συνόδου, ή αν θα καλέσει τους ηγέτες σε νέα περισυλλογή. Αλλού γράφει ότι χθες οι οργανωμένοι γονείς υπέβαλαν μεσολαβητική πρόταση για ειρήνη στην Παιδεία, ενώ οι «κουρασμένοι» εκπαιδευτικοί δεν πήραν μέτρα και σήμερα βλέπουν ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ. Αλλού αναφέρεται σε σύλληψη 43χρονου Ρουμάνου, οποίος φέρεται να εμπορευόταν δύο συμπατριώτισσες του σε δημόσιο χώρο στην Παλλουριώτισσα.

Ο «Πολίτης» υπό το τίτλο «Χωρίς χάρτη, ελλιπές το πλαίσιο Γκουτέρες», γράφει στο κύριο του θέμα ότι εφόσον ο Τ/κ ηγέτης απέσυρε πέρσι τον χάρτη που είχε καταθέσει στη διάσκεψη του Κραν Μοντανά, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θεωρεί ότι εκτός του θέματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων και το θέμα της εδαφικής αναπροσαρμογής χρειάζεται κατάλληλη προετοιμασία. Αλλού γράφει ότι οι εκπαιδευτικές οργανώσεις συνεδριάζουν σήμερα για λήψη αποφάσεων επί των διαφόρων προτάσεων που υπάρχουν για άρση του αδιεξόδου στην παιδεία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι δεν αποσύρει η κυβέρνηση τον βλαβερό όρο «παράνομοι μετανάστες» που χρησιμοποίησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην άτυπη Σύνοδο των ηγετών της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα.

«Ο Φιλελεύθερος» στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο «Επιστρέφει Οκτώβρη η Λουτ» και γράφει ότι στην Κύπρο επιστρέφει σύντομα, όπως όλα δείχνουν, η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, καθώς την τρέχουσα εβδομάδα στο περιθώριο της 73ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του διεθνούς οργανισμού δεν πρόκειται να προκύψουν σημαντικές εξελίξεις στο Κυπριακό. Αλλού γράφει για το νόμο που ρυθμίζει τη χρήση ποδηλάτου που είχε εγκριθεί στις αρχές του 2018 από τη Βουλή και προσθέτει ότι μέχρι σήμερα τίποτα δεν έχει γίνει. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ξεκινά σήμερα στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες, η συζήτηση της έκθεσης για την Αμμόχωστο, που συνέταξε ομάδα ευρωβουλευτών μετά τη διερευνητική επίσκεψή τους στην περιφραγμένη πόλη τον περασμένο Μάιο.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Άστεγοι σε ανάλγητο κράτος», γράφει στο κύριο της θέμα ότι πολλαπλασιάζονται οι άστεγοι στη Κύπρο την στιγμή που το κράτος δεν έχει στεγαστικά προγράμματα για τις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού. Αλλού γράφει ότι οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας δημιουργούν κινδύνους όπως τονίζει το ΑΚΕΛ που επικρίνει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι μετέβη στη Νέα Υόρκη χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τις πολιτικές δυνάμεις. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στα αποκαλυπτήρια μνημείου αφιερωμένου στους ηρωικούς μεταλλωρύχους απεργούς του 1948 στην κατεχόμενη Λεύκα.

ΚΥΠΕ – Γρηγόρης Σάββα
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
24/09/2018 07:35

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: