Η Ελλάδα στη δίνη του “Ζορμπά”: Βυθίσεις 14 σκαφών λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών




Δεκατέσσερα (14) συνολικά σκάφη διαφόρων τύπων βυθίστηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας στην Καλαμάτα, λόγω των δυσμενών επικρατουσών καιρικών συνθηκών.

Ειδικότερα, οκτώ σκάφη βυθίστηκαν στο λιμένα Καλαμάτας, ένα στο αλιευτικό καταφύγιο Στούπας Δ.Δ. Μάνης, τρία στο αλιευτικό καταφύγιο Κιτριών Δ.Δ. Μάνης, ένα στο αλιευτικό καταφύγιο Ακρογιαλού Δ.Δ. Μάνης και ένα στο αλιευτικό καταφύγιο Άγιου Ανδρέα Δ. Μεσσήνης.

Από το Λιμεναρχείο Καλαμάτας και με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, απεγκλωβίστηκε σώα μία γυναίκα ηλικίας 54 ετών από το Θ/Γ σκάφος ”LUTTMATTEN” σημαίας Γερμανίας, το οποίο βρισκόταν στο λιμένα Καλαμάτας.

Επιπλέον, οκτώ συνολικά σκάφη υπέστησαν υλικές ζημιές στο λιμένα Καλαμάτας και ένα στο λιμένα Κορώνης.

Από τις βυθίσεις των σκαφών δεν υπήρξε τραυματισμός ατόμων ή θαλάσσια ρύπανση, ενώ από το Λιμεναρχείο της Καλαμάτας έχει απαγορευτεί ο απόπλους των σκαφών που υπέστησαν υλικές ζημιές μέχρι την αποκατάσταση αυτών και την προσκόμιση βεβαίωσης αξιοπλοΐας τους.

ΕΞΑΛΛΟΥ: Δύο μικρές ερασιτεχνικές λέμβοι (5μ. περίπου) και δύο Ε/Γ-Τ/Ρ σκάφη βυθίστηκαν τις μεσημβρινές ώρες χθες, στο λιμένα Παλαιάς Επιδαύρου λόγω των δυσμενών επικρατουσών συνθηκών, ενώ ένα Τ/Χ σκάφος (7μ. περίπου) καταστράφηκε επάνω στην προβλήτα. Επιπλέον προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε Ε/-Τ/Ρ και Ι/Φ σκάφη.

Από τις βυθίσεις δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί ατόμων ή θαλάσσια ρύπανση, ενώ για τα σκάφη που προκλήθηκαν υλικές ζημιές έχει απαγορευτεί ο απόπλους τους, μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών και την προσκόμιση βεβαίωσης αξιοπλοΐας τους.

ΕΠΙΣΗΣ: Ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Μονεμβασιάς μεσημβρινές ώρες χθες, για την προσάραξη ιστιοφόρου σκάφους με όνομα ”ΑΝΑΣΑ” Ν.Π. 11104 , σε βραχὠδη ακτή της θαλάσσιας περιοχής του όρμου Κυπαρισσίου, με εννέα (09) αλλοδαπούς επιβαίνοντες.

Στην περιοχή έσπευσαν στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με περιπολικό όχημα, όπου εντόπισαν το προσαραγμένο σκάφος κοντά στην ακτή καθώς τους επιβαίνοντές του οι οποίοι αποβιβάστηκαν στην ξηρά με ιδίες δυνάμεις.

Από το περιστατικό δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση και δεν προκλήθηκε εισροή υδάτων στο σκάφος.

Από το Α’ Λιμενικό Τμήμα Παλαιάς Μονομβασιάς του Λιμεναρχείου Νεάπολης Βοιών, απαγορεύτηκε ο απόπλους του ιστιοφόρου μέχρι την προσκόμιση βεβαιωτικού αξιοπλοΐας του.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Ενημερώθηκαν, τις απογευματινές ώρες χθες, οι Λιμενικές Αρχές Κύμης και Σκύρου από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., για την ακυβερνησία λόγω μηχανικής βλάβης του ιστιοφόρου ”LISA TIPAIRUA” σημαίας Γερμανίας, με δύο (02) αλλοδαπούς επιβαίνοντες, στη θαλάσσια περιοχή 1,5 ν.μ. από το λιμένα Πετριών Ευβοίας.

Στην περιοχή έσπευσαν με μέριμνα της Λιμενικής Αρχής Κύμης, τα επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη ”ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Π.” Ν.Β 694 και ”ΑΓ.ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ” Ν.Β. 535 όπου εντόπισαν το ιστιοφόρο και με τη συνδρομή τους κατέπλευσε με ασφάλεια στο λιμένα της παραλίας Πετριών.

Από τη Λιμενική Αρχή Κύμης που διενεργεί την προανάκριση, απαγορεύτηκε ο απόπλους του ”LISA TIPAIRUA” μέχρι την προσκόμιση βεβαιωτικού αξιοπλοΐας.

ΑΚΟΜΑ: Ενημερώθηκε τις πρωινές ώρες χθες η Λιμενική Αρχή Κεφαλληνίας από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., για την ημιβύθιση του Ε/Π-Α/Κ ΄΄ΑΝΕΜΟΣ΄΄ Ν. Πάτρας 750, στο λιμένα Μαϊστράτου Αργοστολίου.

Στην περιοχή έσπευσαν στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής όπου διαπίστωσαν τα προαναφερόμενα καθώς και μικρής έκτασης θαλάσσια ρύπανση (05 περίπου τ.μ.) αυτοδιαλυόμενων πετρελαιοειδών, ενώ με μέριμνα του ιδιοκτήτη το σκάφος ανελκύθηκε στο λιμένα.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Τα σημαντικότερα προβλήματα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, μέχρι στιγμής, εντοπίζονται στις περιοχές Κιάτου, Βέλου και Ξυλόκαστρου Κορινθίας, καθώς και στις περιοχές Άργους, Νέας Κίου και Κιβερίου Αργολίδας, όπου σημειώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα από υπερχείλιση ρεμάτων, αναφέρεται σε συνοπτικό δελτίο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Στην περιοχή του Βέλου Κορινθίας διακόπηκε η κυκλοφορία του προαστιακού σιδηροδρόμου, λόγω συγκέντρωσης φερτών υλικών στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Μέχρι να αποκατασταθεί το πρόβλημα, η μετακίνηση των επιβατών πραγματοποιείται με λεωφορεία.

Και οι δύο περιοχές έχουν ενισχυθεί από σημαντικές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και στις περιοχές Βέλου, Κιάτου και Ξυλόκαστρου το έργο των τοπικών Αρχών συνδράμουν και μηχανήματα έργου του Στρατού. Η Ελληνική Αστυνομία έχει προβεί σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με διακοπές και εκτροπές κυκλοφορίας όπου απαιτείται.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί μεγάλο αριθμό κλήσεων για παροχές βοηθείας, για απεγκλωβισμούς ατόμων από κατοικίες και αυτοκίνητα, καθώς και για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είναι σε διαρκή επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη και τους Δημάρχους των ανωτέρω περιοχών για την εκτίμηση της κατάστασης και την παροχή συνδρομής όπου απαιτηθεί.

Επιπλέον, μεγάλα προβλήματα εντοπίζονται στις παραλιακές περιοχές του δήμου Δυτικής Μάνης επικεντρώνονται τα σημαντικότερα προβλήματα από το κύμα κακοκαιρίας, όπως ανέφερε, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος Ιωάννης Μαραμπέας.

Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος είπε ότι «λόγω του μεγάλου κυματισμού έκλεισαν παραλιακοί δρόμοι, αλλά μηχανήματα του δήμου εργάζονται για να απομακρύνουν τα φερτά υλικά.»

Επίσης, ανέφερε ότι «έχουν προκληθεί ζημιές σε προβλήτα στο λιμάνι της Καρδαμύλης, ενώ βυθίστηκε ένα αλιευτικό σκάφος στην Στούπα.»

Όσον αφορά στην ηλεκτροδότηση, ο δήμαρχος είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «υπάρχουν διακοπές ρεύματος σε οικισμούς, λόγω πτώσης δέντρων, αλλά συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ εργάζεται για την αποκατάσταση των βλαβών», προσθέτοντας ότι «δίνεται βαρύτητα και στην αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης σε αντλιοστάσια.»

Επίσης, ο δήμαρχος τονίζει ότι «μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα δούμε αν υπάρχουν και σε ποια έκταση ζημιές στο αγροτικό δίκτυο.»

Περισσότερες από 110 κλήσεις έχει δεχθεί έως τώρα η Πυροσβεστική στην Αττική

Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί έως τώρα περισσότερες από 110 κλήσεις, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, στην περιοχή της Αττικής, για αντλήσεις υδάτων, κοπές δένδρων και αφαιρέσεις αντικειμένων.

Στις Σπέτσες, την Αλαγονία Μεσσηνίας και το Κρανίδι Αργολίδας μετρήθηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής μέχρι το απόγευμα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα μια φωτογραφία του μεσογειακού κυκλώνα πάνω από την Ελλάδα, όπως την τράβηξε ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel-3 του προγράμματος παρατήρησης της Γης Copernicus της ΕΕ.

Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής μέχρι νωρίς το απόγευμα, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), είχαν πέσει στις Σπέτσες (118 χιλιοστά), στην Αλαγονία Μεσσηνίας (112 χιλιοστά) και το Κρανίδι Αργολίδας (111 χιλιοστά).

Στην Αττική το μεγαλύτερο ύψος βροχόπτωσης είχε καταγραφεί στον μετεωρολογικό σταθμό Παπάγου (71 χιλιοστά). Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΕΑΑ, οι καταιγίδες αναμένονται ισχυρές σε ένα μεγάλο μέρος της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής.

Οι πιο δυνατοί άνεμοι που είχε καταγράψει το δίκτυο των 320 σταθμών του ΕΑΑ, ήταν στην Καλαμάτα (103 χιλιόμετρα την ώρα) και στο λιμάνι της Πάτρας (93 χλμ/ώρα).

Ο κρατικός μηχανισμός και ο μηχανισμός της αυτοδιοίκησης στην Αργολίδα αντιμετωπίζουν τα προβλήματα από την κακοκαιρία

Σε ετοιμότητα βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός και ο μηχανισμός της αυτοδιοίκησης στην Αργολίδα και αντιμετωπίζει τα προβλήματα που έχουν προκληθεί από τις έντονες βροχοπτώσεις.

Σύμφωνα με όσα είπε, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Αναστάσιος Χειβιδόπουλος, τα εντονότερα προβλήματα, λόγω πλημμυρών, καταγράφονται στην περιοχή του ‘Αργους και της Νέας Κίου», προσθέτοντας ότι «υπάρχει ακόμα επικινδυνότητα, διότι βρέχει στα βουνά.»

Όπως πρόσθεσε, «σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω από την Πυροσβεστική, τα σπίτια που έχουν πλημμυρίσει στο ‘Αργος, φθάνουν περίπου τα 25», διατυπώνοντας ταυτόχρονα την εκτίμηση ότι «αύριο το πρωί πιθανόν ο αριθμός να είναι μεγαλύτερος.»

Οι πλημμύρες, όπως ανέφερε, «προκλήθηκαν από τις μεγάλες ποσότητες του νερού που κατέβασαν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα τα ποτάμια Ξεριάς και Πάνιτσα», προσθέτοντας ότι «τα είχαμε καθαρίσει πριν από λίγες ημέρες.»

Τελικά, συνέχισε, «το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί στην εκβολή του ποταμού Ξεριά το αντιμετωπίσαμε με την διοχέτευση του νερού σε γειτονικά χωράφια, ώστε να εκτονωθεί το φαινόμενο».

Επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «υπάρχουν διακοπές ρεύματος σε περιοχές της Αργολίδας, αλλά υπάρχει συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ και συνεργεία εργάζονται και αποκαθιστούν την ηλεκτροδότηση.»

Όσον αφορά στην πληροφορία για αγνοούμενο στην περιοχή της Νέας Κίου, ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι «δεν υπάρχει θέμα, διότι βρέθηκε άμεσα, καθώς είχε πάει να δει σε ποια κατάσταση ήταν το χωράφι του.»

Αρκετά μεγάλες οι ζημιές σε τρεις δήμους της Κορινθίας λόγω των πλημμυρών

Αρκετά μεγάλες είναι οι ζημιές, λόγω των πλημμυρών, που προκλήθηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις και τις υπερχειλίσεις ποταμών και χειμάρρων στους δήμους Σικυωνίων, Βέλου – Βόχας και Ξυλοκάστρου στην Κορινθία, ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο αντιπεριφερειάρχης ‘Αγγελος Παπαγγελόπουλος.

Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, «θα συνεδριάσει το τοπικό συντονιστικό όργανο, προκειμένου να γίνει μία πρώτη καταγραφή των ζημιών, σύμφωνα με την ενημέρωση που θα γίνει από τους δημάρχους και την Πυροσβεστική.»

Στο μεταξύ, την κήρυξη του συνόλου της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα ζητήσει ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, όπως είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, προσθέτοντας ότι «θα ζητήσουμε την καταγραφή των ζημιών στις καλλιέργειες, διότι είναι πολύ μεγάλες, κυρίως στην ελαιοπαραγωγή.»

Μάλιστα, σύμφωνα με την Περιφέρεια, «υπάρχει, επικοινωνία με το αρμόδιο υπουργείο και τον ΕΛΓΑ, προκειμένου να γίνει άμεσα η καταγραφή και να αποζημιωθούν οι παραγωγοί.»

Διακοπή δρομολογίων στον προαστιακό σιδηρόδρομο στη γραμμή Κόρινθος- Κιάτο

Eκτός λειτουργίας λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας  στην περιοχή της Κορίνθου  έχει τεθεί η γραμμή του προαστιακού σιδηροδρόμου μεταξύ Κορίνθου και Κιάτου, με αποτέλεσμα να σταματήσουν τα δρομολόγια.

H TPAINOΣE μετακινεί τους επιβάτες στο τμήμα Πάτρα -Κιάτο -Κόρινθο και αντίστροφα με λεωφορεία.

Κανονικά διεξάγεται πλέον, σύμφωνα με την ενημέρωση της αστυνομίας, η κυκλοφορία των οχημάτων από το 54-ο έως το 57-ο χλμ της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών – Κορίνθου, στο ύψος της Κινέττας, που είχε διακοπεί λόγω συσσώρευσης υδάτων.

Νωρίτερα ο ο δήμαρχος, Σπύρος Σταματόπουλος είχε δηλώσει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Έχει πλημμυρίσει όλη η παραλιακή ζώνη του Κιάτου λόγω των έντονων βροχοπτώσεων», προσθέτοντας ότι «έχουν πληγεί και σπίτια.»

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, «έχει κλείσει η παλαιά εθνική οδός Αθηνών – Πατρών στα σημεία απ΄ όπου περνούν ποτάμια και χείμαρροι, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος για οδηγούς και επιβάτες.»

Επίσης, όπως είπε, «η Πυροσβεστική βρίσκεται επί ποδός για παροχές βοήθειας και αντλήσεις υδάτων, ενώ έχουν έλθει ενισχύσεις και από γειτονικούς περιοχές.»

Παράλληλα, ανέφερε ότι «τα μηχανήματα του δήμου εργάζονται συνεχώς, ώστε να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί.»

Τέλος, ο δήμαρχος απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες, «να μην πλησιάζουν την παραλιακή ζώνη και τα ποτάμια», διότι όπως τόνισε, «υπάρχει μεγάλος κίνδυνος.»

Ρέματα έχουν φθάσει στα όρια τους στο δήμο Βέλου – Βόχας σύμφωνα με όσα είπε ο αντιπεριφερειάρχης Πελοπίδας Καλλίρης

Προβλήματα καταγράφονται στον νομό Κορινθίας από το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τις τελευταίες ώρες την περιοχή.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Πελοπίδας Καλλίρης, «ρέματα στις περιοχές Σωληνάρι, Χαλκί και Πουλίτσα του δήμου Βέλου – Βόχας, έχουν φθάσει στα όρια τους, διότι δεν υπάρχει διέξοδος για το νερό.»

Όπως πρόσθεσε, «μηχανήματα του δήμου, αλλά και της περιφέρειας εργάζονται στην περιοχή για να ανοίξουν τα ρέματα, ώστε να βρει διέξοδο το νερό.»

Επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «και στο ρέμα Ξυδιάς στο Ξυλόκαστρο υπάρχει αρκετό νερό, αλλά έχει διέξοδο προς τη θάλασσα.»

Ακόμη, σύμφωνα με τον Πελοπίδα Καλλίρη, «λόγω των ισχυρών ανέμων υπήρξαν πτώσεις δέντρων στο δήμο Βέλου – Βόχας, ενώ έγινε και μία κατολίσθηση στο δρόμο Ισθμού – Επιδαύρου, ο οποία αντιμετωπίστηκε άμεσα.»

Πολλά προβλήματα σε κοινότητες του δήμου Βέλου – Βόχας Κορινθίας έχουν δημιουργήσει οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ωρών και οι υπερχειλίσεις ποταμών και χειμάρρων, ανέφερε, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος, Αννίβας Παπακυριάκος.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, «έχουν πλημμυρίσει σπίτια στις περιοχές Βραχάτι, Ευαγγελίστρια, Κοκκώνι, Νεράτζια, Πουλίτσα κ.α,» προσθέτοντας ότι «προσπαθούμε με μηχανήματα του δήμου και ιδιωτών να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα προβλήματα.»

Επίσης, είπε ότι «η πολιτική προστασία κάνει ότι μπορεί, αλλά έχει να αντιμετωπίσει και άλλα παρόμοια προβλήματα στην Κορινθία.»

Πελοπόννησος και Αττική μετρούν τις πληγές που άφησε πίσω του ο κυκλώνας “Ζορμπάς” (videos)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: