Η αμερικανική δεκαετία του ’60 αναβιώνει την Κυριακή στους χώρους της 83ης ΔΕΘ




Αναμνήσεις από άλλες εποχές, τότε που ο κόσμος απολάμβανε στη μεγάλη οθόνη ή σε κάποιο θερινό σινεμά μια κλασσική ταινία, με καλούς φίλους ή ρομαντική παρέα, φιλοδοξεί να ξυπνήσει στους επισκέπτες της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης το “κονσέρτο για τις ΗΠΑ”.

Πρόκειται για μια εκδήλωση με μουσική, τραγούδια και μιούζικαλ από τον αμερικανικό κινηματογράφο που θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή στις 12 το μεσημέρι στις εγκαταστάσεις της Έκθεσης. Και αν στους παλαιότερους ξυπνήσει μνήμες από την ποιότητα του παλιού κινηματογράφου, το ποπ κορν και την μουσική μεγάλων συνθετών με τεράστια καριέρα, στους νεότερους υπόσχεται να προσφέρει διασκέδαση αλλά και γνώση για τα μεγάλα διαμάντια της έβδομης τέχνης.

“Η θέση του κονσέρτου βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο, στην καρδιά της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, η οποία τιμώντας την Αμερική, έχει στόχο να δείξει πώς έχει επηρεάσει εκείνη την Ελλάδα και η Ελλάδα την Αμερική. Η τέχνη είναι ένας χώρος επικοινωνίας και στο πλαίσιο αυτού του “πάρε – δώσε” πολλοί Έλληνες καλλιτέχνες έκαναν καριέρα στην Αμερική ενώ μουσικές, ηθοποιοί και ταινίες που προβλήθηκαν στην Ελλάδα αγαπήθηκαν και αγκαλιάστηκαν από τον κόσμο. Άρα η αγάπη του κόσμου στη μουσική προσφέρει αυτήν την επικοινωνία με τις ΗΠΑ” τονίζει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Αθανάσιος Κολαλάς, υπεύθυνος για την καλλιτεχνική επιμέλεια των τίτλων του προγράμματος των λυρικών τραγουδιστών του κονσέρτου.

Ο ίδιος εξηγεί ότι το πρόγραμμα του κονσέρτου έγινε σε συνεργασία με τη δημοτική ορχήστρα Θεσσαλονίκης, ενώ μέρος του παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Βυζαντινό Μουσείο, με μεγάλη συμμετοχή του κοινού. “Η επιλογή έγινε με βάση το πόσο γνωστό είναι ένα έργο μιούζικαλ ή μια ταινία και πόσο σημαντικό καλλιτεχνικό βάρος έχει το τραγούδι ή το ντουέτο. Οπότε επιδιώξαμε να ερμηνευτούν κομμάτια με μουσική αξία σε ένα πρόγραμμα γνώριμο για τον κόσμο” αναφέρει.

Περιγράφοντας τις αντιδράσεις του κοινού στις μέχρι τώρα παρουσιάσεις μέρους του προγράμματος στο Βυζαντινό Μουσείο της Θεσσαλονίκης αλλά και στην Έδεσσα, σημειώνει με νόημα: “οι άνθρωποι που ήρθαν μας έδωσαν πολύ δυνατή επανατροφοδότηση. Τραγουδούσαν και χόρευαν. Τους ακούγαμε να λένε με ποιον είχαν δει πρώτη φορά την ταινία πριν από χρόνια, να μιλούν για μια ολόκληρη εποχή, από τη δεκαετία του ΄60 και μετά. Και δεν επρόκειτο για ένα συγκεκριμένο κοινό, αλλά για ανθρώπους ηλικίας από 4 έως 84 ετών που αγαπούν τη μουσική…”.

Για το είδος που συγκινεί περισσότερο το κοινό, αποφεύγει να το προσδιορίσει λέγοντας: “δεν θα πω ότι είναι οι ταινίες του Τζέιμς Μποντ, τα animation ή παλιές ταινίες ρομαντικής φύσης. Είναι όμως σίγουρα γνωστές μουσικές που έχουν όλοι γνωρίσει”. Όσο για το βαθμό της εξοικείωσης του κόσμου με τον αμερικανικό κινηματογράφο, σχολιάζει ότι είναι υψηλός, παρά το γεγονός, όπως λέει ότι πρόκειται για τραγούδια που πλέον δύσκολα ακούγονται στο ραδιόφωνο.

Για μια συνολική προσπάθεια και συνεργασία από την Δημοτική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κάνει λόγο, από την πλευρά της, η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του Κέντρου, Άννα Μυκονίου. “Υπήρχε η σκέψη να κάνουμε κάτι αντίστοιχο με εκείνο που έγινε στο Βυζαντινό Μουσείο και όταν είδαμε αμφότεροι ότι υπάρχουν παρόμοιες ιδέες αποφασίσαμε να συνεργαστούμε καλλιτεχνικά” δηλώνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Στο “Κονσέρτο για τις ΗΠΑ” με μουσική και τραγούδια από τον αμερικανικό κινηματογράφο και μιούζικαλ θα συμμετέχουν η Βασιλική Ρούσση στο τραγούδι, η σοπράνο Σοφία Μητροπούλου, ο βαρύτονος Armando Puklavec και ο τενόρος Παναγιώτης Μανιάτης, ενώ τη χορογραφική επιμέλεια έχει αναλάβει η Sabine Anastasia Hack, και τις ενορχηστρώσεις ο Δημοσθένης Φωτιάδης και ο Στέφανος Ντιναπόγιας.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μουσική από τις ταινίες του James Bond και από το Star Trek, από τα μιούζικαλ Sunset Boulevard, Cabaret, Les Miserables, West side story, Chicago και Cats, από τις ταινίες “Ο νονός”, “Πειρατές της Καραϊβικής” και “La La Land” αλλά και από τις ταινίες κινουμένων σχεδίων Cars, Finding Nemo, Up, The Incredibiles, Ratatouille και Toy Story.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Made in… USA» η 83η ΔΕΘ: Στόχος να αποτελέσει τη μεγαλύτερη διοργάνωση της εικοσαετίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: