Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου, Νίκος Κοτζιάς και Νίκος Χριστοδουλίδης, έξω από το ξενοδοχείο UN Plaza. Φωτογραφία ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΣΦΙΚΗΣ

Για ελεύθερη ενιαία Κύπρο μίλησε ο Κοτζιάς: Αύριο η συνάντηση με ΥΠΕΞ Τουρκίας-Βρετανίας

“Εμένα το όνειρο μου είναι μια ελεύθερη ενιαία Κύπρος”, δήλωσε ο υπουργός εΕξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς μετά τη συνάντηση του στη Νέα Υόρκη, με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν τα δεδομένα πριν από τη συνάντηση του Κοτζιά με τους ομολόγους του της Τουρκίας και της Βρετανίας, για τις εγγυήσεις και γενικά τα θέματα της ασφάλειας στην Κύπρο.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε στους δημοσιογράφους:

«Η ανταλλαγή απόψεων και ο συντονισμός είναι συνεχής. Γνωρίζετε πολύ καλά για τη συνάντηση που έγινε την προηγούμενη βδομάδα στην Αθήνα. Σήμερα ενόψει και των σημαντικών αυριανών συναντήσεων του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, αλλά και τη συνάντηση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Τουρκίας και της Βρετανίας, είχαμε μια ανταλλαγή απόψεων”.

“Η προσέγγιση”, είπε, “είναι απόλυτα ταυτισμένη, οι θέσεις που εκφράζονται είναι κοινές και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την επιθυμία μας είτε για επανέναρξη των συνομιλιών είτε για επίλυση του Κυπριακού. Και αυτό είναι το ξεκάθαρο μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις”.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη:

“Στη συνάντηση μας σήμερα συζητήσαμε και για τις δράσεις μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι πολύ σημαντικό ότι οι τριμερείς σχηματισμοί που έχουν δημιουργηθεί προκαλούν ενδιαφέρον τόσο από πλευράς κρατών μελών της ΕΕ, αλλά και άλλων κρατών της περιοχής και μέσα σε αυτό το πλαίσιο την Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου, το απόγευμα θα έχουμε την πρώτη τριμερή συνάντηση με χώρα από τον Κόλπο, από το Μπαχρέιν. Το θεωρούμε ως ιδιαίτερα σημαντικό, και στο αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξουν και άλλες τέτοιου είδους συναντήσεις».

Από την πλευρά του ο κ. Κοτζιάς είπε:

«Έχουμε συμφωνήσει από το κοινό ταξίδι που κάναμε στη Μέση Ανατολή να συγκροτήσουμε μια Γραμματεία των τριμερών σχηματισμών, ασφαλώς με έδρα την Κύπρο, κάτι που θα ενδυναμώσει τον γεωπολιτικό της ρόλο. Είμαι πάρα πολύ ευτυχής που πλέον πάρα πολλές δυνάμεις, και ισχυρές, στον κόσμο αντιμετωπίζουν την Κύπρο όχι ως ένα πρόβλημα του ΟΗΕ, αλλά κυρίως ως μια χώρα με μεγάλη γεωστρατηγική και γεωπολιτική σημασία. Εμένα το όνειρο μου είναι μια ελεύθερη ενωμένη Κύπρος».

Ερωτηθείς για τη σύντομη συνεύρεση που είχε σήμερα, στον χώρο των Ηνωμένων Εθνών, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι είπε στον Τούρκο ομόλογό του ότι «αύριο πρέπει να έχουμε καλή διάθεση για να συζητήσουμε τα δύσκολα για αυτόν (ΥΠΕΞ Τουρκίας) διότι για εμάς είναι απλά: ελεύθερη ενιαία Κύπρος».

Mε τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο συναντήθηκε ο Αναστασιάδης: Στο επίκεντρο το Κυπριακό

Be the first to comment on "Για ελεύθερη ενιαία Κύπρο μίλησε ο Κοτζιάς: Αύριο η συνάντηση με ΥΠΕΞ Τουρκίας-Βρετανίας"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*