File Photo: Σκάφη του Πολεμικού μας Ναυτικού πλέουν σε σχηματισμό - Πηγή: ΓΕΝ

Γαλλική απόβαση στην Αθήνα: Νέες συζητήσεις για να μπει η γαλανόλευκη στις Belhara

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: HELLAS JOURNAL

Πριν από λίγες ώρες το Γαλλικό κλιμάκιο της Group Naval έφτασε και πάλι στην Ελλάδα για κλειστές συναντήσεις με την Γενική Διεύθυνση εξοπλισμών.

Πηγές από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σημείωναν με νόημα πως «από συζητήσεις πάμε πολύ καλά και όλα φαίνεται πως έχουν κλειδώσει εφόσον παρθεί η απόφαση για την Γαλλική ναυπήγηση. Βασικό κλειδί ωστόσο παραμένει να προχωρήσει η Γαλλία σε αποδέσμευση χρημάτων από τα Ελληνικά ομόλογα.»

Ο Πάνος Καμμένος και επισήμως σε συνέντευξή του, αμέσως μετά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, παραδέχτηκε δημοσίως δυο βασικά δεδομένα που έχει κληθεί ν΄ αντιμετωπίσει και αφορούν το Πολεμικό Ναυτικό.

Το πρώτο είναι οτι το Πολεμικό Ναυτικό χρειάζεται άμεση ενίσχυση με πλοία νέου τύπου τα οποία θα είναι ικανά ν’ ανταπεξέλθουν στις σύγχρονες προκλήσεις που δημιουργούνται με βάση τον ενεργειακό χάρτη έτσι όπως διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο, αν λάβει κανείς υπ’όψιν του πως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε γι’ ακόμη μια φορά στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της χώρας μας και στις συνομιλίες που βρίσκονται εν εξελίξει με τις όμορες χώρες.

Το δεύτερο που στο οποίο αναφέρθηκε ο υπουργός είναι το δίπολο πάνω στο οποίο κινείται η Ελληνική πλευρά ώστε να προχωρήσει σ’ αυτή την πολυπόθητη αναβάθμιση των πλοίων του Ελληνικού Στόλου. Η μια συζήτηση γίνεται με την Αμερική για τυχόν προμήθεια αντιτορπιλικών και δεν έχει κλείσει ούτε η πόρτα ούτε καμία συμφωνία. Η δεύτερη επιλογή κι εκεί στάθηκε ο Πάνος Καμμένος είναι οι νέες γαλλικές φρεγάτες και μάλιστα ο υπουργός τόνισε πως οι συζητήσεις με τους Γάλλους έχουν προχωρήσει πάρα μα πάρα πολύ κι έχουν γίνει ήδη συμφωνίες πολύ σημαντικές.

Οι Belhara συνεχίζουν να φλερτάρουν με την ιστορική σημαία του Πολεμικού Ναυτικού και τα Ελληνικά χρώματα, δεν είναι άπιαστο όνειρο, το θέμα είναι να βρεθεί εκείνο το κατάλληλο timing που θα οδηγήσει την Γαλλική πλευρά ν’ ανακοινώσει την αποδέσμευση των χρημάτων που αντιστοιχούν στα Ελληνικά ομόλογα κι’ από εκείνη τη στιγμή τουλάχιστον τα δυο πλοία θα μπορούν να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς ναυπήγησης και τα επόμενα χρόνια να φτάσουν στο Αιγαίο.

Εύλογο είναι όμως πως με δυο πλοία δεν φτιάχνεις ισχυρό πρωτοποριακό στόλο και τουλάχιστον άλλες δυο φρεγάτες θα πρέπει στη συνέχεια με κάθε τρόπο να ετοιμαστούν με εθνικά χρήματα κι αυτό πρέπει να γίνει χωρίς να σκεφτεί κανείς το πολιτικό κόστος γιατί με ισχυρό Πολεμικό Ναυτικό, που έχει βγει πλέον- με τις συμμαχίες που έχουν δημιουργηθεί- από το κλειστό αρχιπέλαγος, στη λεκάνη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου η Ελλάδα αποτελεί τον ισχυρό πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή.

Εδώ πρέπει ο οποιοσδήποτε να υπολογίσει και κάτι ακόμα, πως όλοι οι σύμμαχοι θέλουν την τεχνογνωσία και τη ναυτοσύνη του Έλληνα διότι βλέπουν πως ακόμη και με πενιχρά μέσα καταφέρνει να είναι μια ισχυρά ναυτική δύναμη πολύ υπολογίσιμη.

Μετά τις Belhara σειρά έχει η αεροπορία…

Ανάμεσα στο Γαλλικό κλιμάκιο είναι και αμυντικοί αξιωματούχοι με τους οποίους η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό μια πολύ στενή συνεργασία η οποία έχει να κάνει με την εξεύρεση τρόπων που θα ξεπεραστούν οι σκόπελοι που υπάρχουν για να προχωρήσει και η περιβόητη υπόθεση της υποστήριξης των Mirage 2000.

Υψηλόβαθμη πηγή της Πολεμικής Αεροπορίας γι’ ακόμη μια φορά επανέλαβε πως τα χρήματα για την υποστήριξη υπάρχουν και είναι αποδεσμευμένα από το υπουργείο οικονομικών σ’ έναν κουμπαρά εδώ και περίπου μια τετραετία περιμένοντας την αξιοποίησή τους ώστε τα «δελταπτέρυγα» του Αιγαίου να πετούν περισσότερο υπερασπιζόμενα τον Ελληνικό ουρανό.

“Κλειδώνουν” τα χρονοδιαγράμματα για τα F-16 με τη Lockheed Martin: Απογειώνεται η αναβάθμιση

1 Comment on "Γαλλική απόβαση στην Αθήνα: Νέες συζητήσεις για να μπει η γαλανόλευκη στις Belhara"

  1. Στην συνέντευξη που αναφέρεστε ο Υπουργός είπε για τα Mirage ότι εκτός από την υποστήριξη τους ελπίζει ότι θα υπάρξει και “εμπλουτισμός” τους. Έχετε κάποια ιδέα τι εννοούσε;

Leave a comment

Your email address will not be published.


*