Έτοιμος να βγάλει στη φόρα στοιχεία της έρευνας για τη ρωσική εμπλοκή δηλώνει ο Νούνες




Ο πρόεδρος της Επιτροπής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών στην Βουλή των Αντιπροσώπων Ντέβιν Νούνες δήλωσε ότι έχει την πρόθεση να δημοσιοποιήσει απομαγνητοφωνημένες καταθέσεις, αλλά κι αντίγραφα των εγγράφων από τις καταθέσεις που δόθηκαν στην επιτροπή και στο πλαίσιο της έρευνας της, για την Ρωσία.

Στην αναφερόμενη επιτροπή, έχουν καταθέσει περίπου 70 μάρτυρες για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, μεταδίδει το CNN.

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής από την Καλιφόρνια δήλωσε σε συνέντευξή του στο “Fox News” και στην εκπομπή “Sunday Morning Futures” ότι είναι ενδεχόμενο να δημοσιοποιήσει στοιχεία “μέσα στις επόμενες εβδομάδες,” ώστε η αμερικανική κοινή γνώμη να μπορέσει να έχει δημόσια πρόσβαση σε αυτά, πριν από την διεξαγωγή των ενδιάμεσων εκλογών στις αρχές Νοεμβρίου.

“Οι καταθέσεις που πήραμε, πιστεύω από περίπου 70 μάρτυρες, νομίζω ότι πρέπει να δημοσιευτούν κι εκτιμώ ότι πρέπει αυτό να γίνει πριν από τις εκλογές,” δήλωσε ο Νούνες. “Αναμένω ότι το υλικό αυτό, από την επιτροπή μας, θα δημοσιοποιηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες,” είπε ο ίδιος.

Από την πλευρά του, ο Άνταμ Σιφ ηγετικό στέλεχος των Δημοκρατικών στην ίδια επιτροπή, παρότρυνε τον Νούνες να εξυπηρετήσει “άμεσα” την δημοσιοποίηση των απομαγνητοφωνημένων καταθέσεων.

Ο Σιφ έχει καλέσει τον Νούνες να δημοσιοποιήσει τις καταθέσεις από τον Ιούνιο, σύμφωνα με το NBC.

“Στην διάρκεια της έρευνας για την Ρωσία οι Ρεπουμπλικάνοι στην Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών στην Βουλή των Αντιπροσώπων, έχουν υποσχεθεί πολλές φορές την δημοσιοποίηση των μαγνητοφωνημένων καταθέσεων, μόλις ολοκληρωθεί το έργο της επιτροπής. Ωστόσο, στην συνέχεια, αθέτησαν την υπόσχεσή τους, όταν έγινε ξεκάθαρο ότι οι απομαγνητοφωνήσεις θα έδειχναν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι λειτουργούσαν ως δικηγόροι υπεράσπισης του Ντόναλντ Τραμπ κι όχι ως αντικειμενικοί ερευνητές των γεγονότων,” δήλωσε χθες ο Σιφ.

“Ελπίζουμε ότι αυτή την φορά θα τηρήσει την υπόσχεσή του, μέσω της άμεσης πραγματοποίησης μιας ειδικής συνεδρίασης κι αφήνοντας το περιθώριο διεξαγωγής μιας νέας ψηφοφορίας για την δημοσιοποίηση όλων των απομαγνητοφωνήσεων.”

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες, ο Νούνες, ποσοστό “70% ή 80%” από το υλικό των καταθέσεων δεν είναι απόρρητο, ενώ τα απόρρητα στοιχεία κι έγγραφα θα σταλούν στο Γραφείο του Διευθυντή Εθνικής Ασφάλειας, στον οποίο ο Νούνες ασκεί κριτική για “αργοπορία.”

“Τα στοιχεία που είναι απόρρητα θα πρέπει να σταλούν στο Γραφείο του Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, προκειμένου αυτά να αποχαρακτηριστούν, ενώ ελπίζουμε ότι αυτό θα απαιτήσει μόνο μερικές ημέρες και δεν θα επιδείξουν την συνηθισμένη αργοπορία τους, ώστε να τα έχουμε λάβει πίσω, πριν από τις εκλογές,” είπε ο ίδιος.

Ο Νούνες, συνδυάζει την πρόταση του για την δημοσιοποίηση των παραπάνω στοιχείων μέχρι τις ενδιάμεσες εκλογές, με την πρόταση μερικών Ρεπουμπλικάνων που είναι μέλη στην Βουλή των Αντιπροσώπων προς τον πρόεδρο Τραμπ, για τον άμεσο αποχαρακτηρισμό εγγράφων του υπουργείου Δικαιοσύνης, τα οποία είναι σχετικά με την έρευνα της Ρωσίας. Μεταξύ αυτών, η αίτηση του FBI για την έκδοση ειδικού εντάλματος παρακολούθησης (FISA) για τον πρώην σύμβουλο της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, Κάρτερ Πέιτζ, αλλά και τα έγγραφα του FBI, σχετικά με την κατάθεση του αξιωματούχου του υπουργείου Δικαιοσύνης, Μπρους Ορ.

“Στο όνομα της πλήρους διαφάνειας κι επειδή υπάρχει παραπληροφόρηση μεγάλου μεγέθους σχετικά με το φιάσκο για την υπόθεση της Ρωσίας…, χρειαζόμαστε τις πληροφορίες αυτές, πριν από τις εκλογές,” είπε χαρακτηριστικά ο Νούνες. “Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ζητάμε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ να αποχαρακτηρίσει όσο το δυνατόν περισσότερα έγγραφα, που σχετίζονται όχι μόνο με τον Μπρους Ορ, αλλά και με το ένταλμα FISA για τον Κάρτερ Πέιτζ,” τόνισε ο ίδιος.

17/09/2018 11:10
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: