Έρευνα για την εθνοκάθαρση των Ροχίνγκια ζητά ο ΟΗΕ, καταγγέλει τις μεγάλες δυνάμεις




Να συσταθεί διεθνές όργανο που θα επιφορτιστεί με τη συγκέντρωση αποδείξεων για τα σοβαρά εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί στη Μιανμάρ κατά των Ροχίνγκια, προκειμένου να επιταχυνθεί η διεξαγωγή δίκης των υπευθύνων, αιτήθηκε σήμερα η νέα Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ κατά την πρώτη της ομιλία ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Η πρώην πρόεδρος της Χιλής χαιρέτισε “τις προσπάθειες που έχουν γίνει από τα κράτη (…) για να συσταθεί ένας ανεξάρτητος διεθνής μηχανισμός για τη Μιανμάρ, που θα έχει ως αντικείμενο την συγκέντρωση, επαλήθευση, διατήρηση και ανάλυση των αποδείξεων για τα πιο σοβαρά διεθνή εγκλήματα, προκειμένου να επιταχυνθεί η διεξαγωγή δίκης (των υπευθύνων) ενώπιον εθνικών και διεθνών δικαστηρίων”.

Την ίδια ώρα όμως κάλεσε το Συμβούλιο “να υιοθετήσει μια απόφαση” προς αυτήν την κατεύθυνση και να “υποβάλει το ζήτημα αυτό στη Γενική Συνέλευση για να το εγκρίνει, προκειμένου να μπορέσει να συσταθεί ο μηχανισμός αυτός”, όπως έγινε για τη Συρία.

Η Μπατσελέτ εξήγησε ότι “ο μηχανισμός αυτός θα ολοκληρώνει και θα στηρίζεται” στη δουλειά του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, το οποίο κηρύχθηκε την περασμένη Πέμπτη αρμόδιο για να ερευνήσει για τον εκτοπισμό της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια, ο οποίος μπορεί να συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

“Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό στάδιο για να μπορέσουμε να θέσουμε τέλος στην ατιμωρησία και να αντιμετωπίσουμε τα τεράστια βάσανα του λαού των Ροχίνγκια”, σημείωσε η Μπατσελέτ.

Το 2017, περισσότεροι από 700.000 μουσουλμάνοι Ροχίνγκια έφυγαν από τη Μιανμάρ, οι κάτοικοι της οποίας είναι στην πλειονότητά τους βουδιστές, έπειτα από επιχείρηση του στρατού σε αντίποινα για επιθέσεις σε μεθοριακούς σταθμούς από αντάρτες Ροχίνγκια.

Εκδιωκόμενα από τις ένοπλες δυνάμεις της Μιανμάρ και πολιτοφυλακές βουδιστών, τα μέλη της μουσουλμανικής αυτής μειονότητας βρήκαν καταφύγιο σε τεράστιους αυτοσχέδιους καταυλισμούς στο Μπανγκλαντές.

Ερευνητές του ΟΗΕ, επιφορτισμένοι από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ζήτησαν στα τέλη Αυγούστου η διεθνής δικαιοσύνη να ασκήσει δίωξη στον αρχηγό του στρατού της Μιανμάρ και σε άλλους πέντε υψηλόβαθμους για “γενοκτονία”, “εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας” και “εγκλήματα πολέμου” σε βάρος των μουσουλμάνων Ροχίνγκια. Η ανεξάρτητη αυτή ομάδα ερευνητών του ΟΗΕ υπογράμμιζε σε σχετική έκθεσή της που δόθηκε τον ίδιο μήνα στη δημοσιότητα ότι υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν “πρόθεση για γενοκτονία” από τον στρατό εναντίον των Ροχίνγκια. Οι αρχές της Μιανμάρ απορρίπτουν τις κατηγορίες αυτές.

Οι ερευνητές ζήτησαν την ανανέωση της εντολής τους. Το θέμα αυτό θα συζητηθεί κατά την τρέχουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου που διεξάγεται από τις 10 έως τις 28 Σεπτεμβρίου στη Γενεύη.

Οι επιθέσεις και η δίωξη φαίνεται να συνεχίζονται στην πολιτεία Ραχίν, σημείωσε επίσης η Μπατσελέτ κατά την πρώτη της αυτή ομιλία στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά την οποία τόνισε ότι οι ερευνητές έχουν επίσης ενδείξεις για εκτελέσεις, βασανιστήρια και άσκηση σεξουαλικής βίας κατά μειονοτήτων στις πολιτείες Κασίν και Σαν.

“Η επιμονή των μοτίβων αυτών παραβιάσεων υπογραμμίζει την απόλυτη ατιμωρησία της οποίας χαίρουν οι δυνάμεις ασφαλείας της Μιανμάρ”, δήλωσε η Μπατσελέτ στο 47μελές αυτό φόρουμ στη Γενεύη, το οποίο ξεκίνησε σήμερα τις εργασίες του διάρκειας τριών εβδομάδων.

Κίνα, ΕΕ, ΗΠΑ και σαουδαραβικός συνασπισμός

Μετά τη Μιανμάρ, η Μπατσελέτ κάλεσε την Κίνα να επιτρέψει την πρόσβαση παρατηρητών μετά τις “βαθιά ανησυχητικές” καταγγελίες για μεγάλους “καταυλισμούς αναμόρφωσης” στους οποίους κρατούνται Ουιγούροι στην επαρχία Σιντζιάνγκ.

Ομάδα ειδικών του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι έχει αξιόπιστες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες έως και ένα εκατομμύριο Ουιγούροι μπορεί να τελούν υπό κράτηση εκτός του πλαισίου του νόμου στην επαρχία αυτή στο δυτικό άκρο της Κίνας και ζήτησε την απελευθέρωσή τους.

Η Κίνα απορρίπτει τις καταγγελίες για στρατόπεδα εγκλεισμού και καταγγέλλει “εξωτερικούς παράγοντες” που προκαλούν ταραχές στην περιοχή αυτή.

Κατά την παρθενική της αυτή ομιλία στο Συμβούλιο του ΟΗΕ, η Μπατσελέτ τόνισε ότι η ομάδα του ΟΗΕ έφερε στο φως “βαθιά ανησυχητικές καταγγελίες για ευρείας κλίμακας αυθαίρετες κρατήσεις Ουιγούρων και άλλων μελών μουουλμανικών κοινοτήτων σε αποκαλούμενους καταυλισμούς αναμόρφωσης στη Σιντζιάνγκ”.

Υπάρχουν επίσης πληροφορίες για “μοτίβα παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε άλλες περιοχές”, υπογράμμισε η Μπατσελέτ, η οποία κάλεσε την κυβέρνηση του Πεκίνου να επιτρέψει την πρόσβαση στην Κίνα παρατηρητών του γραφείου της.

Σε σχέση με την Ευρώπη, η νεοδιορισθείσα στην κεφαλή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα σημείωσε κατά την ομιλία της ότι αποστέλλει ομάδες στην Αυστρία και την Ιταλία να διερευνήσουν για την προστασία των μεταναστών και εξέφρασε ανησυχία για τη βία κατά των μεταναστών στη Γερμανία.

Η Ιταλία έχει αρνηθεί την είσοδο σε πλοία διάσωσης, ενώ την ίδια ώρα υπάρχουν πληροφορίες για οξεία αύξηση στις πράξεις βίας και ρατσισμού κατά των μεταναστών, των Αφρικανών και των Ρομά, υπογράμμισε.

Αναφερόμενη παράλληλα στις ΗΠΑ, η Μπατσελέτ εξέφρασε την ανησυχία της για τα 500 παιδιά μεταναστών που χωρίστηκαν από τους γονείς τους και ακόμη οι αμερικανικές αρχές δεν έχουν φροντίσει να επιστρέψουν σε αυτούς.

Επίσης επέκρινε την ανακοίνωση από την κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη εβδομάδα ότι θα αποσυρθεί από δικαστική συμφωνία που προβλέπει τον περιορισμό σε 20 ημέρες της κράτησης παιδιών μεταναστών.

Κατά την ομιλία της η Μπατσελέτ κάλεσε επίσης τον συνασπισμό δυνάμεων υπό τη Σαουδική Αραβία που δρα στην Υεμένη να δείξει μεγαλύτερη διαφάνεια στους κανόνες εμπλοκής του και να καθιστά υπόλογους τους δράστες αεροπορικών επιδρομών εναντίον πολιτών, συμπεριλαμβανομένων αυτών που ευθύνονται για την επιδρομή από την οποία επλήγη ένα λεωφορείο και σκοτώθηκαν δεκάδες παιδιά στη Σάαντα τον περασμένο μήνα.

“Θα παρακολουθώ στενά τι βήματα γίνονται για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι και για τη θεραπεία και αποζημίωση των θυμάτων”, σημείωσε.

Ανεξάρτητοι ερευνητές για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων έγραψαν σε έκθεσή τους τον περασμένο μήνα ότι ορισμένα πλήγματα των δυνάμεων του συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία μπορεί να αναλογούν σε εγκλήματα πολέμου.

Οι ερευνητές της έδωσαν έναν απόρρητο κατάλογο υπόπτων σε σχέση με τα διεθνή εγκλήματα στη σύγκρουση, πρόσθεσε εξάλλου η Μπατσελέτ για να καταλήξει λέγοντας ότι “η πρόσφατη σαουδαραβική βασιλική διαταγή, η οποία φαίνεται να παρέχει γενική αμνηστία στα μέλη των σαουδαραβικών ενόπλων δυνάμεων για ενέργειες που έγιναν στην Υεμένη είναι πολύ ανησυχητική”.

Σαλβίνι προς ΟΗΕ: “Η Ιταλία παλεύει μόνη της με το προσφυγικό, είστε προκατειλημμένοι”

10/09/2018 15:14
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters
Γενεύη, Ελβετία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: