Έπεσαν οι υπογραφές για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Κρήτη




Πρόωρη χαρακτήρισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης τη συζήτηση για τις επιπτώσεις της αύξησης των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα στη ΔΕΗ και τα τιμολόγια του ηλεκτρικού, τονίζοντας ότι τα αποτελέσματα θα εξεταστούν στη βάση τριμήνου η τετραμήνου και με βάση τα φετινά αποτελέσματα της εταιρείας.

Απαντώντας σε ερώτηση στο πλαίσιο της τελετής για τη μονογραφή συμβάσεων παραχώρησης έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων ο κ. Σταθάκης τόνισε συγκεκριμένα για τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα: “Είναι ένα εξωτερικό κόστος που πρέπει να συνυπολογίσουμε πώς μπορεί να επιμεριστεί. Έχει ανοίξει η συζήτηση στην Ευρώπη για ρύθμιση της αγοράς δικαιωμάτων ώστε να αποφεύγονται απότομες διακυμάνσεις που οφείλονται σε κερδοσκοπία. Η ΔΕΗ δεν μεταφέρει την επιβάρυνση στα τιμολόγια σε αντίθεση με ιδιώτες που το προβλέπουν στα συμβόλαια. Στους σχεδιασμούς για τον επόμενο χρόνο η ΔΕΗ θα λάβει υπόψη όλους τους παράγοντες κόστους”.

Στο ΥΠΕΝ έγινε σήμερα η μονογραφή των συμβάσεων παραχώρησης έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων για τα δυο θαλάσσια «οικόπεδα» νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, καθώς και για το θαλάσσιο μπλοκ 10 στον Κυπαρισσιακό κόλπο, από τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, Ιωάννη Μπασιά και εκπροσώπους των εταιρειών που έχουν επιλεχθεί.

Το κοινοπρακτικό σχήμα για την Κρήτη περιλαμβάνει τις εταιρείες Total (40%, διαχειριστής), ExxonMobil (40%) και ΕΛΠΕ (20%), ενώ για το μπλοκ 10 είναι σε ποσοστό 100% τα ΕΛΠΕ.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός τόνισε ότι ανοίγει ένα τεράστιο πεδίο για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων και εξέφρασε την ελπίδα η Ελλάδα να μπει στο χάρτη των παραγωγών χωρών. Σε σχέση με την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα ισχύει η ευρωπαϊκή νομοθεσία που είναι η αυστηρότερη στον κόσμο. Θα ακολουθήσει άμεσα όπως ανέφερε η μονογραφή της αντίστοιχης σύμβασης για τη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου ενώ παράλληλα γίνεται επεξεργασία των γεωλογικών δεδομένων ώστε να προχωρήσει επαναπροκήρυξη θαλάσσιων περιοχών στη Δυτική Ελλάδα που είχαν μείνει αδιάθετες στο πλαίσιο του προηγούμενου διαγωνισμού.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Σταθάκης ανέφερε ακόμη τα εξής:

– Για την “μεγάλη” διασύνδεση της Κρήτης μέσω Αττικής: το έργο θα γίνει, έχει αδειοδοτηθεί και υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του επιχειρηματικού σχήματος. Υπάρχει θεσμική διαδικασία για τις διασυνδέσεις, τηρούμε απαρέγκλιτα την διαδικασία αυτή και είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο για θέματα τεχνικής συμβατότητας.

– Για τον Σταθμό του Αμύνταιου, που συμπληρώνει τις επιτρεπόμενες ώρες λειτουργίας: Είμαστε σε διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν, θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις.

– Η παράταση ενός μήνα για την υποβολή των προσφορών για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ που ζήτησαν οι επενδυτές, θα δοθεί.

-Τέλος, για το εξώδικο με το οποίο η Eldorado διεκδικεί αποζημίωση από το Δημόσιο για καθυστέρηση στην έκδοση αδειών, ο υπουργός ανέφερε ότι θα γίνει διάλογος με την εταιρεία.

27/09/2018 14:20
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: