Εμμένει η Μέι στον ισχυρισμό, ότι την απόπειρα κατά Σκριπάλ έκαναν Ρώσοι αξιωματικοί πληροφοριών




Η Βρετανία κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι δύο άνδρες, που κατηγορήθηκαν σήμερα για την απόπειρα φόνου στη νότια Αγγλία ενός ρώσου πρώην διπλού κατάσκοπου και της κόρης του με νευροτοξικό παράγοντα, ήταν αξιωματικοί της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Επίσης πως η δράση τους είχε σχεδόν σίγουρα εγκριθεί σε ανώτερο κρατικό επίπεδο, δήλωσε μιλώντας σήμερα στο βρετανικό κοινοβούλιο η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

«Με βάση τις πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως τα δύο άτομα που κατονομάσθηκαν από την αστυνομία και την εισαγγελία είναι αξιωματικοί της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών που είναι επίσης γνωστή ως GRU», δήλωσε η Μέι απευθυνόμενη στους βουλευτές λίγο αφού η βρετανική αστυνομία εξέδωσε ένταλμα σύλληψης αυτών των δύο προσώπων.

«Επίσης επρόκειτο σχεδόν σίγουρα για μια επιχείρηση που είχε εγκριθεί εκτός της GRU, σε ανώτερο επίπεδο του ρωσικού κράτους», πρόσθεσε η πρωθυπουργός.

Η Ρωσία πρέπει να χαλιναγωγήσει τις δραστηριότητες των αξιωματικών της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της και να λογοδοτήσει για τις πράξεις τους, δήλωσε ακόμη η Μέι.

«Θέλουμε η Ρωσία να ενεργήσει ως υπεύθυνο μέλος της διεθνούς κοινότητας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να λογοδοτεί για τις ριψοκίνδυνες και εξοργιστικές ενέργειες της GRU, η οποία είναι τμήμα του ρωσικού κράτους. Πρέπει να χαλιναγωγήσουν τις δραστηριότητες της GRU», τόνισε η βρετανίδα πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με την Μέι, η επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα εναντίον του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, της Γιούλια, στο Σάλσμπερι της νότιας Αγγλίας ήταν πιθανόν ένα μήνυμα προς άλλους Ρώσους που ζουν στο εξωτερικό.

«Υποπτεύομαι πως ήθελαν να στείλουν ένα μήνυμα στους Ρώσους εκείνους που ζουν αλλού και είχαν αναμιχθεί σε θέματα που σχετίζονται με το ρωσικό κράτος», δήλωσε ακόμη η Μέι. «Έγκειται όμως στους Ρώσους να εξηγήσουν τι συνέβη στο Σάλσμπερι», πρόσθεσε.

Προηγήθηκε τηλεφωνική συνομιλία Μέι με Τραμπ

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι συνομίλησε αργά χθες, Τρίτη, το βράδυ με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, λίγες ώρες πριν κατηγορήσει ευθέως δύο Ρώσους αξιωματικούς της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών GRU για τη χημική επίθεση που σημειώθηκε τον περασμένο Μάρτιο στο Σάλσμπερι εναντίον ενός Ρώσου πρώην κατασκόπου και της κόρης του.

Μιλώντας στο κοινοβούλιο, η Μέι είπε ότι η αστυνομία και οι εισαγγελικές αρχές πιστεύουν πλέον ότι η επίθεση εναντίον του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια πραγματοποιήθηκε από τους δύο Ρώσους πράκτορες οι οποίοι είναι σχεδόν βέβαιο ότι έδρασαν με την έγκριση ανώτατων Ρώσων αξιωματούχων.

Ο εκπρόσωπος της πρωθυπουργού είπε στους δημοσιογράφους ότι η Τερέζα Μέι μίλησε με τον Τραμπ το βράδυ της Τρίτης για το θέμα αυτό. Πρόσθεσε ότι η Βρετανία και οι σύμμαχοί της θα εντείνουν τις προσπάθειές τους για να διαλύσουν αυτό το δίκτυο στρατιωτικών πληροφοριών, τη GRU.

“Οι ενέργειες της GRU συνιστούν απειλή για όλους τους συμμάχους μας και μοιραζόμαστε μαζί τους τις πληροφορίες που έχουμε. Θα εντείνουμε τώρα τις συλλογικές προσπάθειές μας για να διακόψουμε τη λειτουργία και να αποξηλώσουμε αυτό το δίκτυο”, τόνισε.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Λονδίνο Γούντι Τζόνσον δήλωσε ότι η χώρα του είναι αλληλέγγυα με τη Βρετανία και θεωρεί υπεύθυνη τη Ρωσία για αυτή την “επιθετική ενέργεια” στο βρετανικό έδαφος.

“Οι ΗΠΑ και η Βρετανία στέκουν ακράδαντα ενωμένες θεωρώντας υπεύθυνη τη Ρωσία για την επιθετική ενέργεια σε βρετανικό έδαφος”, έγραψε ο Αμερικανός διπλωμάτης στο Twitter.

Κρεμλίνο: Δεν γνωρίζουμε ποιοί είναι οι κατηγορούμενοι

Ο σύμβουλός του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακόφ δήλωσε σήμερα ότι είναι δύσκολο να καταλάβει ποιό είναι το μήνυμα που ήθελε να δώσει το Λονδίνο στην Μόσχα με το να κατονομάσει δύο άνδρες οι οποίοι εμφανίζονται να ενέχονται στην απόπειρα δολοφονίας του Ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια, όμως τα ονόματά τους υποστήριξε πως «δεν μας λένε τίποτα».

«Ακούσαμε ή είδαμε δύο επίθετα, αλλά αυτά τα επίθετα εμένα προσωπικά δεν μου λένε τίποτα, όπως νομίζω και σε εσάς» δήλωσε ο Ουσακόφ απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, επισημαίνοντας ότι η ίδια η Σκότλαντ Γιάρντ στην ανακοίνωση της λέει ότι τα ονόματα αυτά δεν είναι πραγματικά. «Δεν καταλαβαίνω για ποιό λόγο το έκαναν αυτό και τις είδους μήνυμα στέλνει η βρετανική πλευρά, είναι απλώς δύσκολο να το καταλάβει κανείς» υπογράμμισε ο Ουσακόφ.

« Αυτά όπως λέτε τα ‘στοιχεία’, δεν είναι στοιχεία, είναι ακατανόητο τι είναι» κατέληξε ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP
05/09/2018 16:42

Στην Τουρκία ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μαας: Θα συναντηθεί και με Ερντογάν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: