Ελπίδα για γυναίκες με καρκίνο του μαστού, να γίνουν μητέρες, δίνουν οι επιστήμονες




Οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού μπορούν πια να ελπίζουν στην πλήρη ίαση και αποκατάσταση της υγείας τους, αλλά και να δουν το όνειρο της μητρότητας να γίνεται πραγματικότητα.

Σήμερα η επιστήμη δίνει λύσεις για τις γυναίκες με καρκίνο του μαστού, που ονειρεύονται ένα παιδί, με την κρυοσυντήρηση ωαρίων, εμβρύων, του ωοθηκικού ιστού, καθώς και η προεμφυτευτικη γενετική διάγνωση για το γονίδιο BRCA.

“Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των γυναικών, σε συνδυασμό με την συστηματική πρόληψη αλλά και την αυξημένη αποτελεσματικότητα των θεραπευτικών σχημάτων έχουν αλλάξει δραστικά τα δεδομένα στην διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου του μαστού. Οι περισσότερες γυναίκες που βρίσκονται αντιμέτωπες με αυτή την διάγνωση μπορούν πια να ελπίζουν στην πλήρη ίαση και αποκατάσταση της υγείας τους. Μπορούν να συνεχίσουν να ονειρεύονται. Μια γνωστή παρενέργεια των σύγχρονων θεραπευτικών σχημάτων είναι η μείωση ίσως και η απώλεια της γονιμότητας. Επιβίωση με τίμημα την μητρότητα; Η επιστήμη έρχεται και εδώ να δώσει λύσεις” ανέφερε η εμβρυολόγος Αλεξία Χατζηπαρασίδου κατά τη διάρκεια ημερίδας με θέμα «Γυναίκες με καρκίνο μαστού. Διεκδικούμε το δικαίωμα στη γονιμότητα! Διεκδικούμε το δικαίωμα στη ζωή», την οποία οργάνωσε ο Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού Ν.Θεσσαλονίκης “Άλμα Ζωής” σε συνεργασία με τη Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Embryolab.

Οι λύσεις που προσφέρει σήμερα η επιστήμη, όπως ανέφερε η κ. Χατζηπαρασίδου, είναι οι εξής:

* Κρυοσυντήρηση Ωαρίων. Το 2005 έγινε για πρώτη φορά δυνατή η συντήρηση ωαρίων. Γυναίκες που πρόκειται να υποβληθούν σε τοξικές για τη γονιμότητά τους θεραπείες μπορούν πια, πριν την έναρξη της θεραπείας, να αποθηκεύσουν τα ωάρια τους, προκειμένου να τα αξιοποιήσουν σε δεύτερο χρόνο, όταν αποκατασταθεί η υγεία τους. Πάνω από το 85% των ωαρίων επιβιώνουν και έχουν την ίδια πιθανότητα να οδηγήσουν σε εγκυμοσύνη με τα φρέσκα ωάρια. Η διαδικασία είναι γνωστή ως συντήρηση γονιμότητας και ολοένα και περισσότερες γυναίκες την επιλέγουν, προκειμένου να προστατεύσουν το αγαθό της γονιμότητάς τους και το όνειρο της μητρότητας.

* Κρυοσυντήρηση Εμβρύων. Για τις γυναίκες που βρίσκονται σε σταθερή σχέση η κρυοσυντήρηση των εμβρύων δίνει τη δυνατότητα να αποθηκευτούν έμβρυα που προκύπτουν από τη γονιμοποίηση των ωαρίων τους με το σπέρμα του συντρόφου τους. Πάνω από το 98% των εμβρύων επιβιώνουν και δίνουν την ίδια πιθανότητα εγκυμοσύνης με τα φρέσκα έμβρυα.

* Κρυοσυντήρηση ωοθηκικού ιστού. Σε αυτό το επίπεδο επίσης η επιστήμη έχει κάνει σημαντικά βήματα και τα αρχικά δεδομένα είναι πολύ ενθαρρυντικά. Στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής, με μια απλή επέμβαση αφαιρείται μέρος ή και ολόκληρη η ωοθήκη. Στη συνέχεια ο ωοθηκικός ιστός κρυοσυντηρείται, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί όταν αποκατασταθεί η υγεία της γυναίκας. Σκοπός αυτής της προσέγγισης είναι η αποκατάσταση του κύκλου και της φυσιολογικής ωορρηξίας. Παραμένουν όμως προκλήσεις και προβληματισμοί, κυρίως σε σχέση με την επανατοποθέτηση του ωοθηκικού ιστού πίσω στο σώμα της γυναίκας και το ρίσκο της επανεμφάνισης της νόσου.

* Προεμφυτευτικη γενετική διάγνωση για το γονίδιο BRCA. Στο πρόσφατο παρελθόν βρέθηκε ότι συγκεκριμένες μεταλλάξεις του γονιδίου BRCA συσχετίζονται με την εμφάνιση του καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών. Γυναίκες- φορείς των συγκεκριμένων μεταλλάξεων έχουν αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης της νόσου σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Ο προσδιορισμός των μεταλλάξεων έδωσε τη δυνατότητα της προεμφυτευτικής γενετικής διάγνωσης. Γυναίκες ή άνδρες που γνωρίζουν ότι είναι φορείς μετάλλαξης έχουν την επιλογή μέσα από την προεμφυτευτική γενετική διάγνωση να επιλέξουν τα έμβρυα που είναι ελεύθερα μεταλλάξεων και να αποκτήσουν παιδί χωρίς το ρίσκο να νοσήσει.

27/09/2018 13:26
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: