Εκτίναξη των τιμών του υγροποιημένου φυσικού αερίου αναμένει ο Fitch: Αναμονή για επενδύσεις




Η αυξανόμενη ζήτηση φυσικού αερίου από την Ασία, ιδιαίτερα από την Κίνα, θα μπορούσε να οδηγήσει την αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) σε έλλειμμα της προσφοράς μέχρι το 2022-2025, τονίζει ο οίκος Fitch Ratings, ο οποίος αναμένει συνέχιση της “ισχυρής” ζήτησης τα επόμενα χρόνια.

Οι προσδοκίες της αγοράς για υπερπροσφορά LNG και οι μειωμένες τιμές του φυσικού αερίου έχουν περιορίσει τις νέες επενδυτικές δραστηριότητες στον τομέα κατά τα τελευταία δύο χρόνια, υπογραμμίζει ο Fitch, σημειώνοντας ότι οι περιορισμένης δυναμικότητας παραγωγές που θα υπάρξουν μετά το 2020 θα επηρεάσουν θετικά τις τιμές spot, ιδίως στην Ασία και στην Ευρώπη.

Αυτό, συνεχίζει, θα ωφελήσει τα έργα για LNG με σημαντικές ποσότητες, οι οποίες δεν υπάγονται σε συμβόλαια και εκείνα που συνδέονται με τις τιμές spot.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, το πρωτόγνωρο κύμα νέων έργων που άρχισαν να λειτουργούν την τετραετία 2016-2019 δεν έχει οδηγήσει την αγορά LNG – και είναι απίθανο να την οδηγήσει μεσοπρόθεσμα – σε πλεόνασμα της παραγωγής.

Σημειώνει ότι επιπλέον ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου συνεχίζουν να εντοπίζονται σε διάφορες χώρες ενώ νέοι αγοραστές συνάπτουν πιο ευέλικτες συμβάσεις.

«Αναμένουμε ότι η ζήτηση για φυσικό αέριο θα συνεχίσει την ισχυρή αύξηση τα επόμενα χρόνια, κυρίως λόγω των ασιατικών αγορών που αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα της συνολικής ζήτησης LNG», υπογραμμίζει.

Αυτό οφείλεται, σύμφωνα με τον Fitch, σε ένα συνδυασμό υγιούς αύξησης της ζήτησης ενέργειας στην περιοχή, το φυσικό αέριο είναι το εκλεκτό ορυκτό καύσιμο για την καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, και αντίδραση στην πυρηνική ενέργεια.

Σημειώνει ότι η Ιαπωνία είναι σήμερα ο μεγαλύτερος εισαγωγέας LNG, αλλά η Κίνα την πλησιάζει γρήγορα και θα καταστεί η σημαντικότερη αγορά LNG.

Ο διεθνής οίκος αναμένει επίσης ότι οι πετρελαϊκές εταιρείες θα επιστρέψουν σταδιακά στις προηγούμενες φιλοδοξίες τους για το LNG και σημειώνει ότι αυτές περιλαμβάνουν μεγάλες εταιρείες πετρελαίου όπως οι Shell, BP και Total, οι περισσότερες από τις οποίες υπογραμμίζουν, όπως αναφέρει, τον αυξανόμενο ρόλο του φυσικού αερίου στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα.

Αναφέροντας ότι η αγορά LNG βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της διαμόρφωσης, ο Fitch αναφέρει ότι οι μηχανισμοί τιμολόγησης, οι όροι των συμβάσεων και οι δομές χρηματοδότησης εξακολουθούν να εξελίσσονται.

«Οι μακροπρόθεσμες συμβάσεις που συνδέονται με το πετρέλαιο δίνουν τη θέση τους σε αυξημένη εμπορική δραστηριότητα, η οποία αντιπροσώπευε περίπου το ένα τέταρτο του συνόλου των νέων συμβάσεων το 2017, σύμφωνα με την έκθεση IGU World Gas LNG, έναντι μόλις 1% το 2012», προσθέτει.

Αναφέρει, επίσης, ότι νέα μεγάλα έργα LNG εξακολουθούν να βασίζονται σε μακροπρόθεσμες συμβάσεις προκειμένου να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι αλλού οι συμβάσεις καθίστανται μικρότερες και μειώνεται η ποιότητα των αντισυμβαλλομένων.

Τέλος, ο Fitch αναφέρει ότι οι τιμές των συμβάσεων αποσυνδέονται ολοένα και περισσότερο από την τιμολόγηση του πετρελαίου με αυξανόμενη εστίαση στις τιμές spot.

ΚΥΠΕ
04/09/2018 21:46

Ισχυρή ναυτική δύναμη της Ρωσίας γύρω από την Κύπρο: Συνεχείς αεροναυτικές ασκήσεις

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: