Έκτακτη σύσκεψη γίνεται αυτή την ώρα στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, μετην συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων στη διαχείριση έκτακτων καταστάσεων, για τον μεσογειακό κυκλώνα που πρόκειται να πλήξει από το Σάββατο τη χώρα.

Το αντικείμενο της σύσκεψης είναι να καθοριστούν τα κατάλληλα μέτρα, έτσι ώστε να αποφευχθεί κάθε πιθανή καταστροφή ή απώλεια ζωής εξαιτίας της ισχυρής κακοκαιρίας και οι αρχές κάνουν έκκληση σε όλους, να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των δυνάμεων της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις την Παρασκευή και το Σάββατο.

Εκτός από την ΕΛΑΣ και την Πυροσβεστική, στη σύσκεψη παίρνουν μέρος και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος, στελέχη του ΕΚΑΒ και του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, οι οποίοι έχουν στην διάθεσή τους τις προβλέψεις από την ΕΜΥ για το ποιές περιοχές θα πλήξει εντονότερα το καιρικό φαινόμενο.

Η απεικόνιση του κυκλώνα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρατήρησης Καιρού, στις 8 το βράδυ είναι πως σχηματίζεται στο νότιο Ιόνιο και ακολουθεί πορεία νότια της Πελοποννήσου και στη συνέχεια το μοντέλο προσομοίωσης προβλέπει πως θα κινηθεί βόρεια στο Αιγαίο.

Με απόφαση της Περιφέρειας Αττικής, όλα τα σχολεία θα μείνουν κλειστά στον νομό. Κλειστά θα μείνουν τα σχολεία και στην Ζάκυνθο και την Κεφαλλονιά.

Ήδη από χθες είναι σε ισχύ απαγορευτικό απόπλου από όλα τα λιμάνια της χώρας, καθώς σε ορισμένες θαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου, οι άνεμοι έχουν φθάσει τα 10 και 11 μποφόρ. Οι Λιμενικές αρχές καλούν τους επιβάτες να επικοινωνούν πρώτα με τις ακτοπλοϊκές εταιρίες και τις επόμενες ημέρες, για να ενημερώνονται αν και πότε θα πραγματοποιηθούν δρομολόγια.

Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων στην Αττική, ήδη υπάρχουν καθυστερήσεις τα δρομολόγια του προαστιακού σιδηροδρόμου σε όλο το δίκτυο και σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ τα δρομολόγια σε όλο το δίκτυο γίνονται με χαμηλές ταχύτητες, για λόγους ασφάλειας των επιβατών και των εργαζόμενων.

Ο Καμμένος στην ΕΜΥ

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος επισκέφθηκε την έδρα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) στο Ελληνικό, προκειμένου να ενημερωθεί γενικά και ειδικά για την κατάσταση

Οι οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες

Η ΓΓΠΠ εξέδωσε ειδικό δελτίο με οδηγίες προς τους πολίτες σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων και καλεί:

· Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

· Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά. · Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

· Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

· Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

· Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Συνεχείς διακοπές ρεύματος σε κεντρική και νότια Ελλάδα

Ήδη από νωρίς σήμερα στην Αττική, σε αρκετές περιοχές υπήρξαν παροδικές διακοπές ρεύματος ενώ στην Κρήτη μετά τις 8 το βράδυ, διακόπηκε το ρεύμα σε περιοχές του Βόρειου Οδικού ‘Αξονα στο νομό Χανίων.

Η διακοπή αποδίδεται σε βλάβη σε υποσταθμό της ΔΕΗ. Στο σκοτάδι είναι περιοχές από το Σταλό μέχρι και πέρα Πλατανιά καθώς και περιοχές του κάμπου των Χανίων, στη Σούδα αλλά και στο κέντρο της πόλης, όπως η Χαλέπα.

Η βλάβη η οποία, σύμφωνα με ενημέρωση του ΑΠΕ – ΜΠΕ από τη ΔΕΗ, δεν έχει εντοπισθεί ακόμη (διότι μπορεί να είναι και υπόγεια) αναμένεται να αποκατασταθεί αργά το βράδυ.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις περιοχές του βόρειου τμήματος των Χανίων, όπου και λειτουργεί το μεγαλύτερο μέρος των ξενοδοχειακών μονάδων, ενώ η κατάσταση επιτείνεται από τη βροχή που από νωρίς το μεσημέρι πλήττει το σύνολο σχεδόν του νομού Χανίων.

Σημειώνεται ακόμη, ότι τεχνικοί τις ΔΕΗ ερευνούν για τυχόν βραχυκύκλωμα υπόγεια που διαθέτουν υποσταθμούς ρεύματος συνδεδεμένους με το δίκτυο της επιχείρησης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
27/09/2018 20:51

“Σαρώνει” όλη τη χώρα ο “Ξενοφών”: Νέο έκτακτο δελτίο έντονων φαινομένων, έρχεται κυκλώνας (video)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: