Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για το Μπλόκο της Κοκκινιάς ανακοινώνει ο Δήμος Νίκαιας-Ρέντη




Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για το «Μπλόκο της Κοκκινιάς… 40 ημέρες μετά» διοργανώνει ο Δήμος Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη στις 22, 23 και 24 Σεπτεμβρίου στη Μάντρα Μπλόκου Κοκκινιάς. Συγκεκριμένα, το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου, στις 20:00, θα πραγματοποιηθεί το 3ο Φεστιβάλ Κιθάρας Μπλόκου με τη συμμετοχή του Nikea Guitar Ensemble και της Κιθαριστικής Ορχήστρας Νίκαιας, ενώ την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου θα δώσει συναυλία ο Λουδοβίκος των Ανωγείων.

Τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου, στις 19:30, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Οι Παρτιζάνοι των Αθηνών» για την ΕΑΜική αντίσταση την περίοδο της Κατοχής της Αθήνας (’41-44), σε σκηνοθεσία Ξενοφώντα Βαρδαρού και Γιάννη Ξύδα.

Ο δήμαρχος Νίκαιας-Σγίου Ιωάννη Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης, σε δήλωσή του, ανέφερε: «Με το σκεπτικό της ζωτικής ανάγκης η ιστορία να είναι ζώσα και δρώσα μέσα στο παρόν, ο δήμος μας διοργανώνει μία σειρά εκδηλώσεων τιμής και μνήμης για το Μπλόκο της Κοκκινιάς». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι εκδηλώσεις αναδεικνύουν πολιτισμικά τον χώρο και την ιστορική μνήμη και προσκάλεσε το κοινό να συμμετάσχει σ’ αυτές τις δράσεις που «στόχο έχουν την ανάδειξη της ιστορικής ταυτότητας της πόλης».

Σημειώνεται, πως για όλες τις εκδηλώσεις η είσοδος είναι ελεύθερη.

Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου, στις 20:00, στη Μάντρα Μπλόκου Κοκκινιάς (Ηλιουπόλεως 102A) το 3ο Φεστιβάλ Κιθάρας Μπλόκου Κοκκινιάς (Nikea Guitar Ensemble, Κιθαριστική Ορχήστρα Νίκαιας).

Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου, στις 20:00, στη Μάντρα Μπλόκου Κοκκινιάς συναυλία με τον Λουδοβίκο των Ανωγείων (τραγούδι Ειρήνη Μπαρδάνη, κιθάρα Αντώνης Μυτακίδης).

Στις 18:45 επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνου στην μαρμάρινη πλάκα-αφιέρωμα στον νεαρό Αθανάσιο Κ. Χαμπιλίδη, 16 ετών, που σκοτώθηκε από γερμανικές σφαίρες στις 24 Σεπτεμβρίου 1944 (κτίριο ΧΑΝ, Θειρών και Κασταμονής).

Στις 19:00 κεντρική εκδήλωση στην πλατεία 17ης Αυγούστου ’44 (Οσία Ξένη), επιμνημόσυνη δέηση, ιστορικό της ημέρας από την πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Ειρήνη Βαλλιανάτου, κατάθεση στεφάνων από τον δήμαρχο και τους εκπροσώπους των συλλόγων και των φορέων της πόλης, ενός λεπτού σιγή, ύμνος προς τους πεσόντες (Επέσατε Θύματα), Εθνικός Ύμνος.

Δευτέρα 24 Σεοτεμβρίου, στις 19:30 προβολή του ντοκιμαντέρ «Οι παρτιζάνοι των Αθηνών» στη Μάντρα Μπλόκου Κοκκινιάς. Ένα ντοκιμαντέρ για την ΕΑΜική Αντίσταση την περίοδο της κατοχής (σκηνοθεσία Ξενοφώντας Βαρδαρός-Γιάννης Ξύδας, έρευνα-σενάριο Γιάννης Ξύδας). Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους δημιουργούς του ντοκιμαντέρ και τους ιστορικούς Μενέλαο Χαραλαμπίδη και Μάγδα Φυτιλή.

05/09/2018 14:00
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: