Είναι τώρα η ευκαιρία του Αναστασιάδη να αλλάξει το παιχνίδι και να πετύχει σωστή λύση




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, θα έχει σήμερα στη Νέα Υόρκη, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες. Πολλοί έχουν επενδύσει σε αυτές τις συναντήσεις καθώς ο κ. Γκουτέρες αναμένεται ότι θα καθορίσει τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό.

 Ήδη ενώπιον του Γενικού Γραμματέα βρίσκονται τα δεδομένα όπως του τα έχει παρουσιάσει προ ημερών η σύμβουλος του, Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία πραγματοποίησε περιοδεία σε πρωτεύουσες που έχουν εμπλοκή στο Κυπριακό. Περαιτέρω, ο κ. Γκουτέρες έχει αξιολογήσει και τα όσα άκουσε κατά τη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ακούγονται ήδη διάφορα σενάρια που ενδεχομένως θα υιοθετηθούν από τα Ηνωμένα Έθνη.

  • Ένα σενάριο είναι να στείλει εκ νέου στην περιοχή την κ. Λουτ για νέο κύκλο επαφών. Αυτό θα σημαίνει πως ο Γενικός Γραμματέας θέλει να συντηρήσει τη διαδικασία παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν σήμερα προοπτικές.
  • Ένα δεύτερο σενάριο είναι να κάνει την έκπληξη και να συγκαλέσει κοινή συνάντηση με τους Αναστασιάδη και Ακιντζί.
  • Ένα άλλο, πιο… ακραίο, σενάριο είναι να συγκαλέσει νέα Πενταμερή Διάσκεψη.

Όλα τα σενάρια ουσιαστικά παραπέμπουν στην πεπατημένη.  Σε μια λογική που υιοθετείται διαχρονικά στο Κυπριακό. Δηλαδή, χωρίς να αγγίζουν οι εμπλεκόμενοι την ουσία του Κυπριακού,  να προχωρήσουν σε μια ακόμη διαδικασία των συνομιλιών.  Επανάληψη του ίδιου αδιέξοδου σκηνικού, το οποίο μετά από κάθε αποτυχία εδραιώνει τα κατοχικά δεδομένα στο νησί.

Ο Πρόεδρος της  Κυπριακής Δημοκρατίας στη σημερινή συνάντηση που θα έχει με τον Γενικό Γραμματέα θα πρέπει να δώσει διεξόδους. Και διέξοδος δεν είναι μια συνταγή που έχει δοκιμαστεί.

Χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προσφωνώντας την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, δεν απέφυγε τα διακηρυκτικά της πεπατημένης και για να μην κατηγορηθεί έσπευσε να δηλώσει πως αποδέχεται το πλαίσιο Γκουτέρες. Είπε πως  «μόνο μια βιώσιμη και λειτουργική λύση, ευθυγραμμισμένη με την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτος μέλος της ΕΕ και τις καλύτερες πρακτικές δημοκρατικών κρατών των Ηνωμένων Εθνών  μπορεί να δημιουργήσει τις συνθήκες για επίτευξη διαρκούς ειρήνης που θα επιτρέψει στην Κύπρο να προχωρήσει μπροστά και όλους τους Κύπριους να ζήσουν σε ένα κανονικό κράτος και να εργαστούν μαζί για την προοπτική και την ασφάλεια όλων». Τώρα πώς μπορεί να χωρέσουν όλα-και πλαίσιο Γκουτέρες και το κοινοτικό κεκτημένο- στην ίδια παράγραφο, είναι ένα άλλο μεγάλο ζήτημα.

  • Το Κυπριακό μπορεί να λυθεί μόνο εάν αρθούν τα κατοχικά δεδομένα. Κι αυτό μπορεί να γίνει εάν αποχωρήσει η Τουρκία ( στρατιωτικά, πολιτικά και να μεταφέρει πίσω τον παράνομο πληθυσμό που μετέφερε για να αλλοιώσει τα δημογραφικά δεδομένα στο νησί). Η επίτευξη τούτου μπορεί να γίνει μέσα από συζήτηση με την κατοχική δύναμη. Και γι αυτό έχει ρόλο να διαδραματίσει  ο ΟΗΕ με τις παρεμβάσεις του προς την κατεύθυνση της Τουρκίας.

Πώς μπορεί να συζητούνται συνταγματικές ρυθμίσεις ενώ το μείζον είναι η κατοχή;  Να λυθεί η εσωτερική πτυχή και να παραμείνει άλυτη η διεθνής, που είναι και η βασική παράμετρος, η ουσία;

Με την πρόταξη της ουσίας του Κυπριακού, που είναι πρόβλημα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής, μπορεί να σπάσει το αδιέξοδο. Θα ανοίξει η προοπτική για λύση, μόνο όταν αρθεί η  ανώμαλη κατάσταση που δημιουργεί η Τουρκία στην Κύπρο. Τα υπόλοιπα είναι άλλοθι για τη διαιώνιση της κατοχής. Κι αυτό το άλλοθι δίνεται στην Τουρκία διά του λεγόμενου δικοινοτικού διαλόγου.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Χαλίφης στη Μέση Ανατολή: Στόχος του Ερντογάν να γίνει μεγαλύτερη η Τουρκία μέχρι το 2023

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: