Έχει άραγε σχέση με τους S-400; Μεγάλο ναυπηγικό συμβόλαιο της Ρωσίας με την Ινδία




ΣΧΟΛΙΟ: DEFENCE POINT

Ένα μεγάλο ναυπηγικό συμβόλαιο που ετοιμάζονται να αναθέσουν οι Ινδοί στους Ρώσους για τέσσερις νέες φρεγάτες τύπου Talwar (Project 11356), αξιοποιείται από τη ρωσική πλευρά ως απόδειξη της αναποτελεσματικότητας της απειλής κυρώσεων των ΗΠΑ κατά της Ινδίας… Είναι όμως έτσι, ή η απόφαση αυτή συνδέεται με το πραγματικά επίμαχο ζήτημα, αυτό των S-400;

Το συμβόλαιο θα ανέρχεται στα 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια και αναμένεται να υπογραφτεί στις 5 Οκτωβρίου από τον πρωθυπουργό της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο Νέο Δελχί.

Ωστόσο, αυτό που φαίνεται πως λησμονιέται -βολικά- από τη ρωσική πλευρά, είναι ότι κατά τη συγκεκριμένη επίσκεψη του Πούτιν στην Ινδία, είχε λεχθεί ότι θα υπογραφτεί το επίμαχο συμβόλαιο για την προμήθεια των S-400, που προκάλεσε την κινητοποίηση των Αμερικανών και την όλη συζήτηση περί επιβολή κυρώσεων στους Ινδούς.

  • Κατά συνέπεια, η υποψία που διατυπώνουμε, είναι μήπως η προβολή του θέματος αυτού, στόχο έχει τη συγκάλυψη την επικείμενη μη υπογραφή συμβολαίου για τους S-400.

Ασφαλώς, σε μια τέτοια περίπτωση, οι Ινδοί θα είχαν κάθε λόγο να «χρυσώσουν το χάπι» στους Ρώσους, οι οποίοι αποσπούν ένα πολύτιμο συμβόλαιο για τη ναυπηγική τους βιομηχανία, αν και δύο από τα πλοία θα ναυπηγηθούν στα ινδικά ναυπηγεία της Γκόα.

Η αμερικανική πλευρά δεν έχει καμία διάθεση να επιβάλει κυρώσεις στην Ινδία και αν το έπραττε, θα γινόταν με «κρύα καρδιά» και απόλυτη συναίσθηση της αναποτελεσματικότητας του μέτρου. Εξάλλου, η επιβολή κυρώσεων λόγω της πυρηνικοποίησης της Ινδίας το 1998, μάλλον ζημία προκάλεσε στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ινδία.

  • Ιδίως σήμερα, πρόκειται για μια χώρα-κλειδί για τον συνασπισμό κρατών που προσπαθεί να οικοδομήσει η Ουάσιγκτον για να ελέγξει τον κινεζικό ηγεμονισμό στην περιοχή.

Ήδη, Αμερικανοί Γερουσιαστές προωθούν εξαίρεση (waiver) των Ινδών από τις κυρώσεις που προβλέπει η νομοθεσία (CAATSA: Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act), ακόμα και αν τελικά προμηθεύονταν τους S-400.

Αυτή η ενέργεια που συνιστά έμπρακτο ενδιαφέρον και απόδειξη της «γεωστρατηγικής επένδυσης» που πραγματοποιούν οι ΗΠΑ στην Ινδία και επιθυμούν την εμβάθυνση των σχέσεων σε όλα τα επίπεδα, οδηγεί σε ευρύτερες σκέψεις και τους Ινδούς, οι οποίοι θα είχαν λόγο να θυσιάσουν τους S-400, καθώς όσα διακυβεύονται είναι πολύ, μα πολύ ευρύτερα…

Τί θα κέρδιζαν και τί θα έχαναν οι Ινδοί

Η Lockheed Martin ανακοίνωσε πρόσφατα την απόφασή της για κατασκευή των πτερύγων των F-16 στην Ινδία, επεκτείνοντας και εκεί τη συνεργασία με την ινδική εταιρία Tata. Ευελπιστούν τη επιλογή της πλέον προηγμένης έκδοσης του μαχητικού για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών της ινδικής Αεροπορίας, κάτι το οποίο, εάν τελικά προχωρήσει, θα μπορούσε να συνεπάγεται την κατασκευή ακόμα και 200 μαχητικών αεροσκαφών…

Αυτή η συμφωνία μπορεί να προχωρήσει, ακόμα κι αν οι Ινδοί προμηθεύονταν τους S-400. Όμως θα ήξεραν, ότι αυτή η ενέργεια θα έκλεινε μάλλον την πόρτα των F-35 Lightning II στους Ινδούς, ένα αεροσκάφος που θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά στο ισοζύγιο στρατιωτικής ισχύος απέναντι στην Κίνα, ενισχύοντας θεαματικά την ινδική αποτροπή.

  • Κατά συνέπεια, το σκεπτικό είναι μήπως οι Ινδοί αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τους -σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις εξαιρετικούς- S-400 έχοντας στο μυαλό το ευρύτερο γεωστρατηγικό παίγνιο στην περιοχή.

Ερώτημα θέτουμε. Δεν υπάρχει η παραμικρή βεβαιότητα.

Φυσικά και δεν θα τερμάτιζαν ποτέ ανοιχτά τη συζήτηση, καθώς χρειάζονται και για διαπραγματευτικούς λόγους το ζήτημα να παραμένει ανοικτό, ενώ οι Ρώσοι θα παραμονεύουν να εκμεταλλευτούν τυχόν στραβοπάτημα στις σχέσεις Ινδών και Αμερικανών.

Το πιθανότερο είναι λοιπόν, να μην υπογραφτεί οριστικό συμβόλαιο για τους S-400. Ούτε όμως και να τερματιστεί η συζήτηση… ίσως και να υπογράψουν και κάποια νέα δήλωση προθέσεων, η οποία όμως δεν δεσμεύει κανέναν.

  • Οι Ινδοί είναι γνωστοί για την σκληρότατη τακτική τους στις διαπραγματεύσεις, γνωρίζοντας ότι αποτελούν «γεωστρατηγικό έπαθλο» για τους ισχυρότερους της υφηλίου.

«Παίζουν» όμως έξυπνα, χωρίς να ξεπερνούν τα όρια, όπως δεν μπόρεσε ποτέ να κάνει ο Ερντογάν με την Τουρκία και το πληρώνει ακριβά. Ο σεβασμός της άτυπης ιεραρχίας στις διεθνείς σχέσεις είναι υπεράνω όλων, υπό την έννοια ύπαρξης ορίων στη αμφισβήτηση αυτού του στάτους κβο…

Ο ρόλος της Γαλλίας

Κάτι ξέρουν και οι Γάλλοι με τα μαχητικά Rafale, οι οποίοι, παρεμπιπτόντως, ανησυχούν σφόδρα με την αμερικανική επέλαση στην ινδική αεροπορική αγορά… Εκεί ίσως συμβιβαστούν με συμβόλαιο για τη ναυτική έκδοση του μαχητικού για τα ινδικά αεροπλανοφόρα και μια συμπληρωματική παραγγελία στα 36 που έχουν ήδη πουλήσει στους Ινδούς, τα οποία αναμένεται να αναλάβουν ρόλο πυρηνικής κρούσης.

Υπάρχει βέβαια και εναλλακτική ερμηνεία. Εξίσου λογική γεωστρατηγικά είναι και η διατήρηση της στρατηγικής σχέσης Νέου Δελχί και Μόσχας. Θα μπορούσε επίσης, η προώθηση ενός σημαντικού εξοπλιστικού να αποτελεί μήνυμα δυσαρέσκειας της Ινδίας για αυτή καθαυτή την απειλή κυρώσεων από αμερικανικής πλευράς. «Εσείς θα χάσετε», θα μπορούσαν να διαμηνύουν διαπραγματευτικά στις ΗΠΑ…

Κατά συνέπεια, εν αναμονή της επίσκεψης Πούτιν στην Ινδία στις αρχές Οκτωβρίου, οι τακτικές κινήσεις στη σκακιέρα της περιοχής θα είναι συνεχείς από όλους τους εμπλεκόμενους και τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται οριστικό. Το «παιχνίδι» είναι συναρπαστικό…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.  

Πηγή: Defencepoint

https://hellasjournal.com/2018/09/agrimi-sto-kloyvi-anazitei-eykola-thymata-o-erntogan-otan-athina-leykosia-psachnontai/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: