Δίπλα στην κυπριακή κυβέρνηση το UNHCR για το προσφυγικό: Διαχειρίσιμη η κατάσταση




Το Γραφείο της Υπάτης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στην Κύπρο είναι σταθερά δίπλα στην κυπριακή Κυβέρνηση και είναι έτοιμο να συμβάλει στις προσπάθειές της για μια ολοκληρωμένη προστασία των προσφύγων, σύμφωνα πάντα με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της χώρας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η λειτουργός ενημέρωσης του Γραφείου Αιμιλία Στροβολίδου.

Επεσήμανε πως η κατάσταση σε ό,τι αφορά τις αφίξεις προσφύγων είναι προς το παρόν διαχειρίσιμη στην Κύπρο, αν και έχουν αυξηθεί οι αριθμοί, προσθέτοντας πως χρειάζεται να υπάρχει εγρήγορση διότι οι συνθήκες αλλάζουν. «Θα πρέπει να διαμορφωθεί ένα πιο διευρυμένο σχέδιο ετοιμότητας από αυτό που ήδη υπάρχει για την περίπτωση μαζικών αφίξεων», σημείωσε.

‘Εχουμε ήδη υποβάλει ένα προσχέδιο ενός τέτοιου σχεδίου ετοιμότητας για τυχόν μαζικές αφίξεις για να συζητηθεί περαιτέρω με την Κυβέρνηση και είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε προς αυτή την κατεύθυνση, είπε η κ. Στροβολίδου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του ΚΥΠΕ, με αφορμή τις χθεσινές αποφάσεις της Υπουργικής Επιτροπής για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, η κ. Στροβολίδου υπογράμμισε πως «για εμάς εκείνο που έχει σημασία είναι να συνεχίσουν οι πρόσφυγες να έχουν πρόσβαση στην επικράτεια της χώρας, σε δίκαιες διαδικασίες ασύλου», προσθέτοντας πως «όσον αφορά το θέμα της υποδοχής και της ένταξης των αιτητών ασύλου και προσφύγων στην κοινωνία υπάρχουν τομείς όπου χρειάζεται ενίσχυση».

«Υπάρχουν κενά και θεωρούμε ότι μπορεί να υπάρξει βελτίωση μέσω διαβούλευσης, ώστε να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο όσον αφορά την υποδοχή και την ένταξη αυτών των ανθρώπων στην κοινωνία», πρόσθεσε.

Σημείωσε πως το Γραφείο της UNHCR στην Κύπρο είναι πάντα σε επαφή με τα αρμόδια τμήματα. «Θα μιλήσουμε μαζί τους για να πάρουμε περισσότερες πληροφορίες για τα μέτρα που αποφασίστηκαν και θα εκφράσουμε τις απόψεις μας. Για μας εκείνο που προέχει είναι η προστασία αυτών των ανθρώπων σύμφωνα με τα διεθνή standards», τόνισε.

Υπογράμμισε πως «τα οποιαδήποτε μέτρα ληφθούν σε ότι αφορά τους πρόσφυγες που φθάνουν στην Κύπρο θα πρέπει να συμβαδίζουν με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας όσον αφορά την προστασία τους».

Η κ. Στροβολίδου είπε, ακόμη, πως οι δίκαιες, αποτελεσματικές, και σύντομες διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων για παροχή ασύλου είναι προς όφελος όλων.

«Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει στην πιο γρήγορη ένταξη των ανθρώπων που έχουν αναγνωριστεί ως πρόσφυγες στην κοινωνία και δεν θα παρατείνεται το διάστημα της αβεβαιότητας στο οποίο ζουν οι αιτητές ασύλου, των οποίων εκκρεμούν οι αιτήσεις», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά τις προδήλως αβάσιμες αιτήσεις επεσήμανε πως η δημιουργία ταχύρρυθμων διαδικασιών εξέτασής τους αποτελεί πρόνοια της νομοθεσίας που μέχρι τώρα δεν έχει ενεργοποιηθεί.

Η κ. Στροβολιδου ανέφερε πως «πίσω από τους αριθμούς υπάρχει πάντα ο άνθρωπος και μια ιστορία πόνου, αγωνίας αλλά ταυτόχρονα και αποφασιστικότητας των ανθρώπων αυτών να ξανακτίσουν τη ζωή τους. Επομένως θα πρέπει να στηρίξουμε την προσπάθεια αυτών των ανθρώπων να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή», σημείωσε.

Είπε επίσης πως «σε ευρωπαϊκό επίπεδο θεωρούμε ότι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της προσφυγικής κατάστασης είναι η αλληλεγγύη. Τα μονομερή μέτρα και η προσπάθεια μετατόπισης της ευθύνης από το ένα κράτος στο άλλο δεν θα εξαφανίσουν το προσφυγικό ζήτημα στην Ευρώπη», σημείωσε.

Τόνισε ακόμη πως πρέπει να αυξηθούν οι ασφαλείς εναλλακτικές επιλογές για τους πρόσφυγες που φεύγουν από τις χώρες τους μέσω προγραμμάτων μετεγκατάστασης είτε στην Ευρώπη είτε αλλού, ούτως ώστε να μην χρειάζεται να καταφεύγουν σε διακινητές και λαθρέμπορους και να κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους.

Επεσήμανε πως θα πρέπει να διευκολυνθεί η οικογενειακή επανένωση σε επίπεδο ΕΕ, διότι ένας από τους λόγους που πολλοί αποτολμούν αυτό το επικίνδυνο ταξίδι προς την Ευρώπη είναι για να επανενωθούν με μέλη των οικογενειών τους που βρίσκονται ήδη εκεί.

Ερωτηθείσα για την απόφαση της Υπουργικής Επιτροπής για τροποποίηση του διατάγματος πρόσβασης στην αγορά εργασίας από έξι μήνες για τους αιτητές πολιτικού ασύλου σε ένα μήνα, η κ. Στροβολίδου είπε πως αυτό είναι ένα πολύ θετικό μέτρο.

Πρόσθεσε πως με την άρση των περιορισμών στον τομέα της εργασίας αναμένεται να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των αιτητών πολιτικού ασύλου. Επεσήμανε πως τα ενοίκια για τα άτομα αυτά είναι πανάκριβα, το σύστημα επιδομάτων είναι ανεπαρκές και πως υπάρχουν άτομα που είναι άστεγα καθώς και άνθρωποι “στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλο” και είναι σημαντικό να δοθεί η δυνατότητα στα άτομα αυτά να στηρίξουν τους εαυτούς τους μέχρι τουλάχιστον να αναγνωριστούν ως πρόσφυγες.

Σημείωσε πως το Γραφείο της UNHCR στην Κύπρο έχει διαμορφώσει μια διαδικτυακή πλατφόρμα όπου καταγράφονται τα βιογραφικά προσφύγων που ζουν ανάμεσά μας καθώς και τα ονόματα εργοδοτών που είναι διατεθειμένοι να εργοδοτήσουν πρόσφυγες, κάτι που αποτελεί, όπως είπε, ένα χρήσιμο εργαλείο.

Είπε εξάλλου πως το γεγονός ότι έχει εξαγγελθεί άνοιγμα των τομέων εργασίας για τους αιτητές πολιτικού ασύλου είναι θετικό και για την κυπριακή κοινωνία αλλά για τους ίδιους τους πρόσφυγες.

ΚΥΠΕ – Μαρία Κονιώτου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
06/09/2018 12:45

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: